Σάββατο, Φεβρουαρίου 28, 2009

Περί ευθυνών...

Γεια σας,
είναι γεγονός ότι η τελευταία απόδραση από τον Κορυδαλλό έχει προβληματίσει πολλούς για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του κράτους και του κρατικού μηχανισμού.

Πολλά ιστολόγια υποστήριζαν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν πολιτικές παραιτήσεις και απόδοση/αποδοχή πολιτικών ευθυνών. Δυστυχώς όμως, ούτε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός μπόρεσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στον... εαυτό της!!!

Ο κ. Παπαληγούρας, αμέσως μετά την πρώτη απόδραση, είχε δεσμευθεί για δέσμη μέτρων, ώστε να μην συμβούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ωστόσο, αφού τα φώτα των καναλιών γύρισαν προς άλλες κατευθύνσεις, το ίδιο έπραξε και η προσοχή την κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση ασκεί την εντολή που της δόθηκε βάσει των δελτίων ειδήσεων.

Ακολούθησε ο ανασχηματισμός, ο κ. Παπαληγούρας απομακρύνθηκε από την θέση του υπ. Δικαιοσύνης και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου κατά την νέα απόδραση υπουργός είναι ο κ. Δένδιας. Όλα τα στελέχη της ΝΔ έτρεξαν να τον υποστηρίξουν, αφού είναι υπουργός μόνο λίγων εβδομάδων και δεν πρόλαβε να δείξει το έργο του. Αμέσως όμως εκείνος ανήγγειλε την απόδοση ευθυνών στους φύλακες και αρχιφύλακα... Ακολούθησε μία γελοία παράσταση - δίκη με πολλά ευτράπελα

Η απορία όμως των πολιτών είναι αν η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει ευθύνες. Ο κ. Παπαληγούρας σίγουρα έχει. Και σίγουρα είναι μέλος της ΝΔ, είναι βουλευτής της και υπουργός Ναυτιλιας στην κυβέρνηση. Ένας ανασχηματισμός σημαίνει ότι σβήνονται τα λάθη και αρχίζουμε από την αρχή? Τι κάνει τον πρωθυπουργό να ελπίζει ότι θα είναι πιο δημιουργικός και χρήσιμος στη νέα του θέση? Του πάει περισσότερο η θάλασσα? Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί!!! Θα πρέπει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση ακόμα και αν είναι σε διαφορετικό υπουργείο σήμερα!!!

Κατά μία έννοια, ο ανασχηματισμός είναι αποδοχή, από τον πρωθυπουργό ότι έκανε λάθος επιλογή προσώπων. Ακόμα όμως και αν ο ανασχηματισμός έγινε με την προοπτική της ανανέωσης, τα λάθη των προηγούμενων υπουργών εξακολουθούν να υφίστανται

Είναι όμως λάθος του κ. Παπαληγούρα που δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που εξήγγειλε? Μάλλον όχι. Ή ανικανότητα είναι ή αδιαφορία. Αν όμως είναι ανίκανος και αδιάφορος, τότε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει ευθύνη που τον είχε επιλέξει. Φαύλος κύκλος, γύρω από τα ίδια πρόσωπα.

Συνεχίζοντας για την απόδραση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε και την ευθύνη του κ. Παυλόπουλου. Να εξηγήσω γιατί. Οι φυλακές εσωτερικά ελέγχονται από το υπ. Δικαιοσύνης, εξωτερικά όμως από τον υπ. Εσωτερικών.

Αστυνομικοί είναι παρόντες συνεχώς γύρω από τις φυλακές. Έτσι, η αστυνομία, έπρεπε να είχε ένα σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που κάποιος ξέφευγε από την εσωτερική φρουρά. Ποια ήταν η αντίδρασή τους? Καμία. Και εδώ δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο κ. Παυλόπουλος ήταν στην ίδια θέση και κατά την προηγούμενη απόδραση. Ποια είναι τα μέτρα που είχε πάρει για να μην ξαναγίνει? Ποιό είναι το σχέδιο της αστυνομίας για τις αποδράσεις? Για τις πτήσεις ελικοπτέρων? Για τις διαφυγές με ελικόπτερα?

Ακόμα και αν έσβησαν οι ευθύνες του κ. Παπαληγούρα μέσω του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τον κ. Παυλόπουλο. Και επειδή δεν είναι το μοναδικό λάθος τους, αναρωτιόμαστε γιατί κανείς δεν μιλάει? Δεν είναι εξαιρετικά ύποπτη η εστίαση όλων των μέσων μόνο στο υπ. Δικαιοσύνης?

Την ίδια στάση είχαν κρατήσει και απέναντι στον κ. Αλογοσκούφη. Όλοι τον αμφισβητούσαν όταν ο κ. Καραμανλής τον υποστήριζε με σθένος στην ΔΕΘ. Σήμερα, είναι στην γωνία. Μόνος του, σαν να ήταν στο πιο ασήμαντο υπουργείο και δεν έχει καμία αξία η εμπειρία του. Αλλά και εδώ δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη... Ιδίως από τον πρωθυπουργό!

Λέει ο κ. Αλογοσκούφης ότι κουράστηκε να ασχολείται. Δεν έχει όμως το δικαίωμα. Όπως δεν το έχουν και οι εντολοδόχοι του!

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Προς τον κ. Σουφλιά

Την Παρασκευή, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, αμέσως μετά τα διόδια Αφιδνών, έως τα Οινόφυτα σχεδόν, είχαν κλείσει την αριστερή λωρίδα με την προοπτική να κάνουν έργα.

Δεν είχαν μηχανήματα, ούτε σκαμμένο οδόστρωμα.

Κ.Σουφλιά ποιο έξυπνο στέλεχος, που έχετε επιλέξει για θέση ευθύνης, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια? Δεν περιμένατε ότι οι Αθηναίοι θα έφευγαν από την Αθήνα για το τριήμερο?

Δεν έχουμε όλοι οι Έλληνες την ευκαιρία να πετάμε με ελικόπτερα... Το έχετε καταλάβει?

Και μία ρητορική ερώτηση: "Θα αποδοθούν ευθύνες?" Απάντηση: Φταίνε οι προηγούμενοι!!!

Γιώργος Φακίτσας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Πετάει ο Παλαιοκώστας?

Γεια σας,
τρεις ημέρες μετά την απόδραση του Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού και όλα είναι σαν και πρώτα. Οι πολιτικοί μας νομίζουν ότι δεν συνέβη τίποτα και η πόλη έχει γυρίσει στον ρυθμό της.

Τα στελέχη της κυβέρνησης ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόδραση στις δημοσκοπήσεις. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν θα έχουν κανέναν πρόβλημα. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση και σωστή.

Από την στιγμή που έφυγαν οι κρατούμενοι, αμέσως ο υπουργός απομάκρυνε τους υπεύθυνους. Φρουροί (εσωτερικοί, εξωτερικοί και υπόγειοι) συνελήφθησαν και αφού καταδικάστηκαν, μετά οδηγήθηκαν σε δίκη. Αυτή είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης. Βγάζει το αποτέλεσμα τόσο γρήγορα, που πολλές φορές προηγείται της δίκης. Την Δευτέρα είχε οριστεί η δίκη του Παλαιοκώστα και του Ριζάι στον Πειραιά. Αφού οι δικαστές ήταν εκεί, έπρεπε να γίνει μία δίκη...

Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί ζητάμε τις ευθύνες μόνο από το υπουργείο δικαιοσύνης!,Πρέπει να χωρίσουμε την ιστορία σε δύο μέρη.

Όσο οι δύο κρατούμενοι ήταν στην φυλακή, υπεύθυνοι για την φύλαξή τους ήταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που ανήκουν στο υπ. Δικαιοσύνης. Από την στιγμή όμως που βγήκαν από την φυλακή, είναι δραπέτες και την υπόθεση αναλαμβάνει η αστυνομία.

Γιατί λοιπόν η αστυνομία δεν ακολούθησε το ελικόπτερο ώστε να είναι εκεί όταν προσγειώθηκε? Δεν μπορούσε να δοθεί εντολή να απογειωθεί το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ για να κάνει την καταδίωξη? Δεν μπορούσαν να το παρακολουθήσουν και να καθοδηγήσουν δυνάμεις προς την κατεύθυνσή του?

Ένα ελικόπτερο που πετάει, είναι ορατό από μεγάλη απόσταση δια γυμνού οφθαλμού. Μπορούσαν να παρατηρήσουν την πτήση του και να γνωρίζουν την πορεία του. Μην μου πείτε ότι δεν ήταν δυνατόν!!!

Μπορούσαν να γίνουν πολλά από την μεριά της αστυνομίας όμως δεν έγινε τίποτα, για μία φορά ακόμα. Θα μπορούσε η ανικανότητα ή η αμέλεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων, να είναι μία ευκαιρία για την αστυνομία, ώστε να αποδείξει ότι λειτουργεί.

Θεωρώ ότι είναι αδικία η ευθύνη να αποδίδεται μόνο προς το υπ. Δικαιοσύνης. Η ευθύνη ανήκει και στο υπ. Εσωτερικών. Και δεν μιλάμε για ανικανότητα των υπαλλήλων, αλλά για ανικανότητα ηγεσίας. Αν τα δύο αυτά υπουργεία είχαν άξιους προϊσταμένους (στην πολιτική και φυσική ηγεσία), η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.

Κλείνοντας θα ήθελα να σχολιάσω την συμμετοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε αυτή την υπόθεση. Στα δελτία ειδήσεων, ακούμε ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας επικεντρώνονται στο ένα ή στο άλλο μέρος. Δεν είναι γελοίο? Εμένα ως πολίτη, δεν με ενδιαφέρει που κάνει έρευνες η αστυνομία. Τους δραπέτες όμως τους ενημερώνουν και τους λένε ότι πρέπει να κινηθούν... Έλεος... Δεν κρίνεται η εγκυρότητά σας με την ικανότητά σας να μας λέτε που κάνει έρευνες η αστυνομία... Εκτός αν δεν θέλετε να τους πιάσουν για να έχετε τροφή...

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Μεγάλοι... Έλληνες...

Γεια σας,

Δανείζομαι τον τίτλο από την καταπληκτική εκπομπή - σειρά - δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, για τους μεγάλους Έλληνες... Πραγματικά καταπληκτική δουλειά. Περισσότερες πληροφορίες για τους "πραγματικούς" μεγάλους Έλληνες, μπορείτε να βρείτε εδώ: greatgreeks.skai.gr

Νομίζω όμως ότι παραφράζοντας τον τίτλο, μπορεί να λέει ότι οι Έλληνες είμαστε Μεγάλοι... Και αυτό είναι αλήθεια! Είμαστε μοναδικοί και σας εξηγώ τους λόγους:

  1. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα τέλη κυκλοφορίας για να οδηγούμε σε χειρότερους δρόμους. Αν το αυτοκίνητό μας υποστεί ζημιές σε αυτούς τους ακριβοπληρωμένους δρόμους, τότε δεν λαμβάνουμε καμία αποζημίωση.
  2. Πληρώνουμε τους φόρους μας χωρίς να λαμβάνουμε τίποτα από το κράτος. Παροχές όπως η ασφάλεια, η υποστήριξη, η καθοδήγηση και η κατανόηση από το κράτος, που θα έπρεπε να είναι δεδομένες, στην Ελλάδα τις ψάχνουμε ακόμα.
  3. Πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές για να χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές μας ασφάλειες (όσοι έχουν). Όσοι δεν έχουν ιδιωτική, τότε είναι αναγκασμένοι να υποστούν την ταλαιπωρία των δημόσιων νοσοκομείων! Σας προκαλώ - προσκαλώ να κάνετε το παρακάτω πείραμα. Δείτε τι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνετε και ρωτήστε έναν ασφαλιστή (οποιασδήποτε εταιρείας) τις παροχές που θα είχατε για συνταξιοδοτικό και νοσοκομειακό πρόγραμμα. Θα δείτε ότι πληρώνουμε την κρατική ασφάλεια πολύ ακριβότερα. Και από την κρατική, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να πάρουμε σύνταξη!!!
  4. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το παράδοξο είναι ότι εκτός από τον πραγματικό ανταγωνισμό, αντιμετωπίζουν και αυτόν με το κράτος! Οι νόμοι, ειδικά οι φορολογικοί, αλλάζουν συνέχεια.
  5. Οι τιμές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα αλλάζουν συνέχεια. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και όπου λειτουργούν, πάντα βρίσκεται κάποιος ο οποίος βοηθάει την μείωση του προστίμου.
  6. Όσοι πληρώνουν κανονικά φόρους και γενικά υποχρεώσεις προς το δημόσιο, νοιώθουν καθημερινά ηλίθιοι. Πάντα υπάρχουν ρυθμίσεις και ειδικές διατάξεις, που έρχονται την τελευταία στιγμή και βοηθούν όσους δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους.
  7. Επίσης, το κράτος ζητάει από όσους πληρώνουν, να πληρώνουν παραπάνω για να καλύψουν την εισφοροδιαφυγή. Αν είναι δυνατόν, σε μία σύγχρονη κοινωνία, να τιμωρούμε την συνέπεια!!!
  8. Το κράτος έχει περισσότερους υπαλλήλους από όσους χρειάζεται. Ωστόσο, σε κάθε πρόβλημα η αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού (νοσοκομεία, φυλακές, αστυνομία, εφορίες, παντού).
  9. Είμαστε οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες με τους πιο αισιόδοξους πολιτικούς. Σε όλες τις μετρήσεις, οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση είναι κακή, όμως οι πολιτικοί μας την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι σε ένα έτος θα πετύχουν ότι δεν έχει γίνει από την μεταπολίτευση.
  10. Τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης (ή όπως αλλιώς τα λένε) μας τα δίνουν, όμως κάθε χρόνο χάνουμε δισεκατομμύρια επειδή δεν τα χρησιμοποιούμε ή δεν τα χειριζόμαστε σωστά.
Και τέλος,

11. Οι πολιτικοί μας νομίζουν ότι παράγουν έργο. Είναι οι πιο υψηλά αμειβόμενοι Έλληνες, έχουν τα περισσότερα προνόμια από όλους τους άλλους και αντί να είναι οι πιο παραγωγικοί, είναι οι πιο άεργοι!!! Παράγουν φωνές χωρίς έργο! Παράγουν θόρυβο χωρίς να κάνουν τίποτα. Παράγουν θυμό χωρίς αντίδραση. Το τελευταίο είναι που τους δίνει το θάρρος να συνεχίσουν.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η σχέση κράτους - πολίτη είναι πελατειακή. Πραγματικά! Όχι με την έννοια που την ακούμε στα κανάλια, όμως με την ουσιαστική έννοια.

Ο κάθε πολίτης πληρώνει φόρους, δασμούς και εισφορές σε αυτό το κράτος για να λάβει κάποιες παροχές. Όπως είμαστε συνδρομητές σε κάποια ιδιωτική εταιρεία για να έχουμε προϊόντα ή υπηρεσίες, το ίδιο είναι και με το κράτος. Πληρώνουμε και ζητάμε: ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία, νοσοκομειακή περίθαλψη, σύνταξη, διαφάνεια και οτιδήποτε άλλο περιέχει η σύμβασή μας!

Δεν τους παρακαλούμε να είναι στην εξουσία. Μας παρακαλούν.
Δεν τους παρακαλούμε να μην κλέβουν. Το απαιτούμε.
Δεν τους παρακαλούμε να μας λένε την αλήθεια. Είναι υποχρέωσή τους.
Δεν τους πληρώνουμε για να κάνουν εφέ. Τους πληρώνουμε για να παράγουν έργο.
Δεν μας εξουσιάζουν... Μας υπηρετούν...

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μία ερώτηση στον κ. Καραμανλή. "Τι πιστεύετε ότι θα γράψει η ιστορία για εσάς και τι θα θέλατε να γράψει? Μην σας ξεγελάει η ερώτηση. Το πρώτο μέρος μοιάζει με το δεύτερο, η απάντηση όμως δεν είναι η ίδια" Ξέρω ότι δεν θα λάβω απάντηση... Θέλω όμως να σκεφτούμε και εμείς, οι απλοί πολίτες... Τι θα γράψει για εμάς? Μάλλον ότι είμαστε του βολέματος και οι λιγότερο ενεργοί πολίτες που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα!!!

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Η αλήθεια να λέγεται!!!


Οι καιροί είναι δύσκολοι... Έτσι κάθε εταιρεία διαφημίζει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της στο μέγιστο βαθμό, για να μπορέσει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.

Αν δεν πιστέυετε στην φωτογραφία, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε εδώ:

http://www.interjet.gr/index2.asp?whichpage=2&pagename=helicopter_charter&imageid=helicopter

Κυριακή, Φεβρουαρίου 22, 2009

Μηδενική πολιτική παραγωγή (Νέα απόδραση)

Γεια σας,

Εκτός από την έλλειψη βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, τον τελευταίο καιρό έχουμε και έλλειψη πολιτικής παραγωγής. Παραγωγής ιδεών, λύσεων, θέσεων. Δεν λέω βέβαια ότι στην Ελλάδα τα τελευταία έτη είχαμε και ιδιαίτερη παραγωγή πολιτικού έργου, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει μηδενιστεί.

Όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές, όπως και οι ομάδες των κομμάτων, έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στα μεγάλα λόγια (κοκορομαχία) για την οικονομική ύφεση.

Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία έντονη κινητικότητα, με συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις, για τον τρόπο που θα οδηγηθούν οι χώρες εκτός της κρίσης. Οι δύο υπερδυνάμεις της Ευρώπης (Γερμανία και Γαλλία), έχουν αρχίσει μία σύγκρουση κορυφής για την ανάδειξη του ισχυρότερου. Οι υπόλοιπες χώρες τρέχουν σε συσκέψεις μαζί τους συνέχεια, για να πάρουν και εκείνες κάτι.

Στην Ελλάδα, όλοι μας οι πολιτικοί έχουν καθίσει εντός των τειχών (εκτός του κ. Παπαθανασίου) και κοιτούν τις δημοσκοπήσεις. Πότε θα μιλήσει ο ένας, τι θα πει ο άλλος, μην αρχίσει πάλι κανένα εσωτερικό πρόβλημα...

Επιτέλους, οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες όλως των κομμάτων πρέπει να καταλάβουν ότι τους εκλέγουμε και τους πληρώνουμε για να παράγουν έργο. Το έργο τους είναι συγκεκριμένο: Να φέρουν τις κοινωνικές ομάδες της χώρας σε μία συνοχή, να λύσουν όσο μπορούν τα οικονομικά θέματα και να κάνουν τον δημόσιο τομέα να λειτουργήσει. Με δύο λόγια, πρέπει να διαχειριστούν τα οικονομικά και να διοικήσουν τον λαό.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί. Οι κοινωνικές ομάδες όχι μόνο δεν έχουν συνοχή αλλά έχει διασπαστεί και η ελάχιστη που υπήρχε μέχρι τώρα. Νέες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εμφανιστεί, μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και την αποκάλυψη της ανύπαρκτης αστυνομίας. Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζουν έντονες διαμαρτυρίες και αλυσιδωτές απεργίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τα οικονομικά προβλήματα αντί να μειώνονται, γίνονται όλο και πιο έντονα. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και τρικλίζουν από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Η ΕΕ μας θεωρεί ως την εσωτερική παραφωνία (όχι μόνο εμάς βέβαια), μας απειλεί με επιτήρηση, μας ζητάει εντονότερη προσπάθεια. Οι αγορές μας θεωρούν ως το πλέον αναξιόπιστο μέλος της Ευρώπης και τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται συνεχώς με νέα δάνεια και πιο δυσβάστακτος όρους.

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, που πάντα υπολειτουργούσε, τώρα έπαψε να λειτουργεί εντελώς. Ο λόγος δεν είναι στο προσωπικό των ΔΕΚΟ και των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι από την ελλειπή ενημέρωση από τα υπουργεία και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Καθημερινά εξαγγέλλονται νέα μέτρα, νέες ελαφρύνσεις, νέα ποσοστά και νέα κριτήρια. Έχουμε χαθεί μέσα σε αυτά και δεν γνωρίζουμε τι είναι οριστικό και τι μελετάται.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουμε. Όποιο και αν είναι το κόστος, πρέπει να ξεκολλήσουμε από την απραξία και να κοιτάξουμε τι γίνεται. Δεν μπορούμε άλλο να είμαστε εγκλωβισμένοι στην εσωτερική μας μιζέρια και να πληρώνουμε την ανικανότητα των πιο υψηλόμισθων στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση πρέπει να παράξει έργο, η αντιπολίτευση να το θέσει υπό αμφισβήτηση και με την σειρά της να παράξει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα έξυπνο αλλά και άχρηστο βήμα. Ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα την αντιπολίτευσης. Ήξερε ότι δεν θα το δεχόταν κανείς (ούτε και εκείνος αν ήταν στην θέση τους). Το έκανε για να βάλει μία βάση πάνω στην οποία θα πατήσει για την προσφυγή στις κάλπες. Είναι ολοφάνερο και ιδιαίτερα σωστό στρατηγικά.

Αφού όμως το έκανε και δεδομένου ότι η συναίνεση δεν πρόκειται να έρθει, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει. Η προκήρυξη εκλογών είναι θέμα χρόνου και ο χρόνος είναι χρήμα!!!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα όλων των εφημερίδων, όλοι οι υπουργοί λειτουργούν με προοπτική διμήνου και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση που μπορεί να τους βλάψει πολιτικά έστω και στο ελάχιστο.

Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι καιρός νομίζω να αρχίσουν συζητήσεις για τη διάρκεια της θητείας κάθε βουλευτή. Πρέπει η ανανέωση να μπει στην πολιτική σκηνή. Και η ανανέωση δεν γίνεται με τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικό φόντο!!!

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Υ.Γ.
Την στιγμή που πάτησα το πλήκτρο για την δημοσίευση αυτού του άρθρου, είδα στο Alter για την νέα απόδραση από τον Κορυδαλλό.

Παλαιοκώστας και σία, απέδρασαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, Με Τον Ίδιο Τρόπο, από την μεγαλύτερη φυλακή της χώρας!!!

Η έλλειψη νέων πολιτικών ιδεών από τους πολιτικούς, οδηγεί σε απραξία και την φαντασία των απατεώνων. Όταν έγινε την πρώτη φορά η απόδραση, είπαμε όλοι: "Ρε τον μπαγάσα, πως το σκέφτηκε και το οργάνωσε όλο αυτό?". Σήμερα θα πούμε: "Αφού είναι οι ίδιοι, στα ίδια πόστα, το ίδιο άχρηστοι θα είναι"

Ποιος είχε απομακρυνθεί στην προηγούμενη απόδραση? ΚΑΝΕΙΣ! Ποιος είχε παραιτηθεί? ΚΑΝΕΙΣ!!!

Γιατί άλλωστε? Αφού ο ικανότατος κ. Παυλόπουλος ηγείται την άριστα εκπαιδευμένη αστυνομία, η οποία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο.

Δύο υπουργοί, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, είναι υπεύθυνοι για αυτό! Θα το παραβλέψετε κύριε πρωθυπουργέ? Θα απορρίψετε τις παραιτήσεις τους? Θα ρίξετε τις ευθύνες σε εξωτερικούς εχθρούς? Η μήπως το οργάνωσε το κακό ΠΑΣΟΚ για να δείξει την ανικανότητά σας?

Ρεζίλι γίναμε, αλλά μάλλον και αυτό πρέπει να το συνηθίσουμε!!! Άλλωστε μάλλον η επόμενη απόδραση θα είναι με τον ίδιο τρόπο! Αλλά τότε επιβάτης θα είναι η κυβέρνηση!

Θα ήταν μία καλή ιδέα το ελικόπτερο αυτή την φορά να έχει προορισμό και όχι αφετηρία τις φυλακές του Κορυδαλλού, για μερικούς βέβαια!!!

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, κάνουν δωράκια στους καναλάρχες και εκδότες!!!

Γειά σας,

εχθές και σήμερα ο κ. Στέφανος Μάνος, μαζί με τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, γύρισαν όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καταγγέλλοντας κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από αρκετά χρόνια, το ελληνικό κράτος έδινε ένα "πριμ" στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό το δωράκι ήταν της τάξεως του 3% επί του τζίρου τους. Οι επιχειρηματίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ποσό, χωρίς να πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ή τιμολόγια. Ο λόγος αυτής της ρύθμισης ήταν το "λάδωμα" που χρησιμοποιούσαν για την πώληση των προϊόντων τους, κυρίως σε αραβικές χώρες και Ρωσία. Μέχρι εδώ μπορούμε να το δεχτούμε, αφού από την εξαγωγή προϊόντων υπήρχαν και κάποια οφέλη για την εθνική οικονομία.

Αυτή η ρύθμιση καταργήθηκε στην δεκαετία του 80. Αυτόματα όμως και χωρίς κανέναν λόγο, την "ευκολία" αυτή, την παραχώρησαν στου εκδότες εφημερίδων και στους ιδιοκτήτες καναλιών!!! Η μόνη αλλαγή ήταν ότι το 3%, μετατράπηκε σε 2%, επί του συνολικού τζίρου.

Αυτό ίσχυε μέχρι και 31/12/2008. Ωστόσο, άγνωστο το γιατί, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενεργοποίηση, για μία ακόμα φορά, του σχετικού νόμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο κ. Μάνος, από αξιόπιστες πηγές όπως αναφέρει, η τροπολογία θα περάσει νύχτα από την Βουλή.

Αν αυτό ισχύει, τότε μιλάμε σίγουρα για ένα ακόμα σκάνδαλο. Την στιγμή που η ΕΕ μας απειλεί με επιτήρηση της οικονομίας μας και ζητάει να ληφθούν δυσάρεστα μέτρα για τους πολίτες της Ελλάδας, οι εκδότες και καναλάρχες θα μπορούν να αρπάζουν μερικά εκατομμύρια από τα ταμεία των εταιρειών τους, χωρίς να λογοδοτούν στο κράτος και τους μετόχους (όπου υπάρχουν).

Ελάχιστα μας ενδιαφέρει για τους μετόχους, βέβαια. Εκτός αν κάποιος έχει μετοχές τέτοιων εταιρειών.

Αυτό που αποτελεί σκάνδαλο, είναι η απώλεια από τα κρατικά έσοδα. Την στιγμή που όλα τα οικονομικά μέτρα επιβαρύνουν συνεχώς τους οικογενειακούς και προσωπικούς προυπολογισμούς του καθένα από εμάς, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δεχθούμε κάτι τέτοιο.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα του κ. Μάνου, αυτά τα ποσά παίζουν στην τάξη των 4-5 εκατ. ευρώ για ένα μέσο, μιλάμε για πολλά εκατομμύρια που θα χαθούν! Πολλά περισσότερα από όσα χρειάστηκαν για την "στήριξη" των τραπεζών (τραπεζιτών καλύτερα).

Δεν μπορεί στην Ελλάδα, που αιμορραγεί οικονομικά, η κυβέρνηση να στηρίζει τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεκδότες και τους καναλάρχες σε βάρος όλων εμάς!!!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και περισσότερο από όλα το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντισταθούν με σθένος σε αυτή τη ρύθμιση. Έχουν υποχρέωση να το κάνουν, έστω και αν μέσω των παραπάνω προωθούν τις θέσεις και τα κομματικά τους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση, από την μεριά της, έχει καταλάβει ότι πρέπει να έχει τα ΜΜΕ με το μέρος της, εν όψει των ερχόμενων εκλογών. Όμως, θα πρέπει οι σκεπτόμενοι της ΝΔ να αντισταθούν. Δεν μπορεί η Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας φορολογούμενος να σηκώσει αυτό το βάρος!

Ελπίζω να προστεθούν πολλές φωνές σε αυτή τη διαμαρτυρία! Αν ότι υποστηρίζει ο κ. Μάνος και ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι αλήθεια, τότε μπορούμε να μιλάμε για το νέο σκάνδαλο!

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009

Όταν τελειώνει ο πολιτικός λόγος αρχίζει το δημόσιο μαστίγωμα?

Γεια σας,

είδατε σήμερα στις ειδήσεις για τον Ιάπωνα υπουργό οικονομικών που κοιμήθηκε στην σύνοδο των G7? Γύρισε στην παρτίδα του, ζήτησε ΔΗΜΌΣΙΑ συγγνώμη που έκανε την χώρα του ρεζίλι, υπέβαλε την παραίτησή του και την έκαναν δεκτή!

Πόσα θα μπορούσε να διδάξει αυτό το περιστατικό τους δικούς μας πολιτικούς!!! Θα μπορούσαν π.χ. να παραδέχονται το λάθος τους, να παραιτούνται και να το εννοούν

Ο κ. Βουλγαράκης μου ήταν πολύ συμπαθής. Είχε κάποιο επίπεδο και το έδειχνε. Δεν συμφωνούσα με τις ιδέες του ή τους χειρισμούς του πάντα, όμως μπορώ να πω ότι μου δημιουργούσε ένα σεβασμό.

Δεν ξέρω, δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω να ασχοληθώ για την θέση του στο θέμα του Βατοπεδίου. Είναι βέβαια πολλά μέλη της οικογένειάς του αναμεμιγμένα, έτσι φεύγει από το ενδεχόμενο της σύμπτωσης. Όμως δεν θέλω να κρίνω ή να κατακρίνω.

Θέλω όμως να σταθώ στην τελευταία του δήλωση στο MEGA. Αν δεν το ακούσατε, είπε: "Αν μου ζητήσει ο Καραμανλής να αυτο-μαστιγωθώ στο Σύνταγμα, για το καλό της παράταξης, θα το κάνω". Τι ήταν αυτό? Δεν ήθελα να το πιστέψω ότι ένας πολιτικός είπε τέτοια κουβέντα.

Από όποια μεριά και αν το δει κανείς, είναι ένα πολύ άστοχο σχόλιο! Έχουν φτάσει οι πολιτικοί μας σήμερα σε σημείο που για να πείσουν, πρέπει να λένε τέτοιες εκφράσεις?

Τι ήθελε να πει ο κ. Βουλγαράκης? Ότι είναι πιστός στον πρωθυπουργό? Και γιατί το είπε με αυτό το τρόπο δημόσια? Δεν μπορούσε να πει απλά ότι θα κάνει ότι του ζητήσει ο Καραμανλής?

Ήθελε να δείξει ότι είναι φανατικός νεοδημοκράτης για να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους της ΝΔ? Είναι άραγε τόσο σαδιστές οι ψηφοφόροι τους, που τους αρέσει το θέαμα ενός υπουργού -πρώην- να μαστιγώνεται στο Σύνταγμα?

Θέλει να εξιλεωθεί από κάτι? Θέλει να εκφράσει την μετάνοιά του με αυτό το τρόπο? Οι Χριστιανοί της Ταϋλάνδης δεν είναι που τραβάνε τα πάθη του Ιησού? Τι σχέση έχει μαζί τους?

Είναι πολύ μεγάλη απογοήτευση να ακούς νέους σε ηλικία πολιτικούς να λένε τέτοιες εκφράσεις. Έχει στερέψει πάρα πολύ ο πολιτικός λόγος στην χώρα μας. Και είναι ιδιαίτερα λυπηρό να ακούς τέτοια λόγια στην χώρα που έχουν εκφραστεί ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Περικλής και ένα σορό άλλοι φιλόσοφοι...

Θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Βουλγαράκη την απάντηση του πρωθυπουργού, όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές. Είπε: "Προσέχετε τι ζητάτε"!!!

Προσέξτε κ. Βουλγαράκη! Όχι μόνο γιατί μας απογοητεύετε, αλλά επειδή υπάρχει περίπτωση να το ζητήσει ο πρωθυπουργός! Ξέρετε εκτός από εσάς που θέλετε να σώσετε τον εαυτό σας, είναι και ο κ. Καραμανλής που θέλει να παραμείνει και να ξανα - εκλεγεί πρωθυπουργός (όπως προέβλεψε και ο κ. Σαμαράς)!

Πάντως αν κουραστείτε από το μαστίγωμα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξουν πολλοί εθελοντές για να σας ξεκουράσουν. Και όχι μόνο εσάς...



Κυριακή, Φεβρουαρίου 15, 2009

Εχουν οι πολιτικοί ημερομηνία λήξεως;

Στην σημερινή έκδοση του Βήματος, υπάρχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο! Είναι του κ. Μαρκεζίνη.

Η διεύθυνση για το άρθρο αυτό είναι: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=255413

Αξίζει να το διαβάσετε!!!

Γιώργος Φακίτσας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 13, 2009

Λέτε να αρχίσουν τα στοιχήματα?

Γεια σας,

Το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσουν οι πολιτικοί - τηλεστάρς να αρχίσουν τα στοιχήματα στα κανάλια. Θυμάστε ότι είναι το έθιμο των εκλογικών αναμετρήσεων?

Θέλω να αφιερώσω το άρθρο αυτό στην χθεσινή σύγκρουση "κορυφής" στην βουλή. Σίγουρα την παράσταση έκλεψε ο κ. Καρατζαφέρης με το σχόλιό του σχετικά με τον νεο - Ξανθόπουλο. Πάτησε στη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι δεν θέλει τις εκλογές για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αλλά για το καλό του τόπου.

Πέρα από αυτό το σχόλιο, ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε για άλλη μία φορά τις προτάσεις του ΛΑΟΣ για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεξιές ή αδέξιες (ανάλογα το πως τις βλέπει κανείς) είναι προτάσεις. Κάτι που δεν παρουσίασε η ΝΔ.

Τι να παρουσιάσει άλλωστε αφού το αναθεωρημένο σχέδιο σταθερότητας που κατάρτισε και κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη επιφύλαξη και αμφισβήτηση. Ας περιμένουμε όμως το πόρισμα της Επιτροπής για να κάνουμε τον σχολιασμό σε επόμενη ανάρτηση.

Τα δύο κόμματα της αριστεράς, κατέθεσαν τις δικές τους γνωστές και μάλλον αδιάφορες απόψεις.

Το ΠΑΣΟΚ, μίλησε και αυτό για τις θέσεις του, που είναι λίγο - πολύ γνωστές, όμως αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη με επιφύλαξη.

Κατά τα άλλα, ο κ. Πρωθυπουργός ζήτησε μία συζήτηση για την οικονομία, για να ασχοληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του με την εκλογολογία.

Κανείς δεν πίστεψε ότι με αυτή την συζήτηση έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών. Θα λέγαμε μάλλον ότι το άνοιξε, κάνοντας ασαφείς δηλώσεις. Την άποψη αυτή ενισχύει και η συναίνεση που ζήτησε από όλα τα κόμματα. Η κυβέρνηση δεν ζήτησε συναίνεση (ούτε την άποψη των άλλων κομμάτων) όταν χειριζόταν το θέμα των αγροτών και το θέμα των τραπεζών. Μοίρασε μόνη της χρήματα χωρίς την συναίνεση. Τώρα όμως που πρέπει να λάβει μέτρα (δυσάρεστα), ζητάει να έχουν ευθύνη και οι υπόλοιποι. Υπάρχει έστω και ένας νοήμον άνθρωπος που να το δεχτεί αυτό? Έτσι λοιπόν, θα ζητήσει εκλογές αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συναινέσουν.

Από την άλλη, όλα τα μέλη της ΝΔ συζητούν το θέμα των εκλογών, χωρίς την τάση να το κλείσουν. Άλλοι ζητούν την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άλλοι συζητούν την μετά - Καραμανλική εποχή. Οι υπόλοιποι θέτουν το ζήτημα της συμμετοχής των "Βατοπεδινών" στα ψηφοδέλτια. Και όλα αυτά 3 χρόνια πριν τις εκλογές!!! Είναι δυνατόν?

Το ΠΑΣΟΚ από σήμερα δημιουργεί ομάδα εκλογικού αγώνα. Μπορεί να φανεί χρήσιμη νωρίτερα, όμως σίγουρα θα ετοιμαστεί και για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Όλα δείχνουν εκλογές! Και εδώ έρχεται η γνωστή παροιμία των Κινέζων: "Όταν το δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοιτάζει το δάχτυλο!!!"

Πότε επιτέλους θα έχουμε στην Ελλάδα πολιτικούς που θα βγαίνουν και θα λένε την αλήθεια? Πότε οι πολιτικοί μας θα καταλάβουν ότι δεν ακούγεται μόνο η δική τους φωνή στην τηλεόραση? Πότε θα πάμε μπροστά?

Κατά την γνώμη μου η πιο σωστή και επίκαιρη πρόταση που ακούστηκε εχθές στην Βουλή, ήταν του κ. Παπανδρέου: "Κάντε στην άκρη να περάσει η Ελλάδα!". Υπέροχη πρόταση. Όμως νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έπρεπε να κοιτάζει μόνο δεξιά λέγοντάς την. Έπρεπε να κοιτάξει ΠΑΝΤΟΎ. Δεξιά, αριστερά και ευθεία! Η πρόταση άλλωστε πρέπει να βρει και μερικά αφτιά ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Τι λέτε? Αρχίζουμε τα στοιχήματα για την ημερομηνία των εκλογών?

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2009

Πρέπει να βρούνε λύσεις, όχι να κλέψουν τις εντυπώσεις

Γεια σας,

Πώς σας φαίνεται η πολιτική σκακιέρα? Αντάρτης ο Μανώλης, καυγάς του Πάγκαλου με τον Ρουσόπουλο και πολλά άλλα σήμερα... Τι γίνεται?

Οι δημοσκοπήσεις κάνουν την δουλειά τους, έστω και αν αυτά που μας λένε είναι τα ίδια. Οι πολιτικοί μας, ωστόσο, εξακολουθούν να τις διαβάζουν από την μεριά που τις βολεύει. Αν όμως πάμε με τις δημοσκοπήσεις, πρέπει να έχουμε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και απόψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό είναι κάτι σαν την διαφήμιση, που λέει ότι ο μέσος άνθρωπος δεν υπάρχει...

Εάν θέλουμε τον κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργό, θα πρέπει να ανεχθούμε τα στελέχη που επιλέγει. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, θα πρέπει να δεχθούμε τον κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό.

Ήταν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του. Πρέπει να τον κρίνουμε για κάτι που έχει κάνει και όχι για κάτι που θέλει να κάνει. Πρέπει να τον κρίνουμε ως υπουργό παιδείας και εξωτερικών. Δυστυχώς όμως για εκείνον, ο σημερινός μας πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ αντίστοιχες θέσεις! Για την ακρίβεια, δεν είχε αναλάβει ποτέ Υπουργός, ούτε υφυπουργός!

Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση για να την εκπροσωπήσει στα Διεθνή συνέδρια για την κρίση, αλλά και να διεκδικήσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν έλαβε μέρος, ούτε από τα ΜΜΕ, στο τελευταίο συνέδριο του Νταβός. Δεν ήταν ούτε ένας Έλληνας.

Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί και να μην έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να προχωρήσει σε λύσεις. Μπορεί να θέλει, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί. Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά, δείχνει να μην έχει πείσει ακόμα την πλειοψηφία για την θέληση και την ικανότητά της. Ίσως είναι λίγο άδικο για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επειδή πληρώνει αμαρτίες προηγούμενων ηγεσιών, όμως σε προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν και εκείνος βασικό στέλεχος. Τα κόμματα της αριστεράς, έχουν κλειστεί στα προβλήματά τους. Το ΚΚΕ αγωνιά μετά από τόσα χρόνια για την υστεροφημία του Στάλιν (!) και έχει δημιουργεί εσωτερική κόντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί τα στελέχη του και έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό του.

Την στιγμή, όμως, που οι κοινωνικές ομάδες αισθάνονται έντονη δυσαρέσκεια και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, η πολιτική έχει αποτύχει Μία βασική "τέχνη" της πολιτικής, είναι να μπορεί να φέρνει τις κοινωνικές ομάδες σε αρμονία, ώστε όλα να λειτουργούν εύρυθμα Από την στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά.

Η λύση λοιπόν πρέπει να είναι οι εκλογές. Όμως το αποτέλεσμά τους θα αποδώσει τις ευθύνες σε όλους μας. Οι πολιτικοί πρέπει να δουν και να αντιληφθούν ότι η κοινωνία δεν κοιμάται. Οι πολίτες, πρέπει να αντιληφθούν ότι μέσω των εκλογών έχουν μία τεράστια δύναμη. Όταν ψηφίζουμε για διαμαρτυρία, ή όταν ψηφίζουμε από φανατισμό, δεν μπορούμε μετά να ζητάμε ευθύνες. Η ψήφος δεν πρέπει να είναι ποτέ διαμαρτυρίας. Πρέπει πάντα να είναι ψήφος άποψης και σκέψης!

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρέπει να είναι απλά εντυπωσιακό! Πρέπει να είναι αποτέλεσμα το οποίο θα οδηγήσει σοβαρά και υπεύθυνα την χώρα έξω από την κρίση και θα της δώσει την ώθηση να ανακάμψει!

Ας σκεφτούμε όλοι λοιπόν, πριν μπούμε στο εκλογικό μας τμήμα. Έχουμε μεταφέρει πολλά προβλήματα στις επόμενες γενιές, ας τους προσφέρουμε έστω την προοπτική μίας λύσης...

Γιώργος Φακίτσας


Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2009

Έρχεται δύσκολη εβδομάδα

Γεια σας,
Ελπίζω να είχατε ένα καλό Σαββατοκύριακο! Μας χρειάζεται γιατί αναμένεται μία εβδομάδα δύσκολη για την οικονομία της χώρας μας.

Βλέπουμε ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να καυγαδίζουν για το αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομική κρίση ή όχι. Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε δηλώσεις ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο. Υπήρξαν κάποιοι που συμφώνησαν και κάποιοι που αντέδρασαν έντονα. Δεν υπάρχει όμως καπνός χωρίς φωτιά και το ξέρουμε όλοι αυτό!

Ωστόσο, εκτός από τα εσωτερικά της κυβέρνησης, υπάρχουν και οι ειδήσεις που τρέχουν και μας δείχνουν την εικόνα της οικονομίας μας.

Στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, γράφουν σήμερα ότι το δημόσιο δανείστηκε, με ιδιαίτερη διακριτικότητα, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το ποσό των 2,82 δις ευρώ. Το θέμα είναι ότι το επιτόκιο του δανεισμού είναι euribor +2%. Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο των δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ είναι euribor +2,1%! Βλέπουμε ότι το δημόσιο δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο που παίρνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις... Και χωρίς εγγύηση... Μικρό κράτος, μικρή οικονομία.

Επίσης, ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Absolute Return Partners, Νιλς Γένσεν, σε έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομία, αναφέρει για την Ελλάδα:
  • Οι PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που παραδέχονται.
  • Η γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ είναι μία πολύ σημαντική πρόκληση. Στην Ελλάδα, αυτή η πρόκληση είναι πιο έντονη, καθώς χωρίς αλλαγή πολιτικής, το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι θα είναι στο 555% του ΑΕΠ το 2050!!!
  • Μάλλον οι πολιτικοί θα αφήσουν το χρέος της χώρας να ανέβει πολύ περισσότερο, προτού αναλάβουν αποφασιστική δράση. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και οι λύσεις τόσο επώδυνες, που οι περισσότεροι πολιτικοί δειλιάζουν και μεταφέρουν το πρόβλημα στην επόμενη γενιά πολιτικών.
  • Δεν είναι απίθανο μία αδύναμη χώρα, όπως η Ελλάδα, να αναγκασθεί να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, συνεχίζοντας πάντως να είναι μέλος της ΕΕ. Θα μπορούσε να περιέλθει υπό Ευρωπαϊκή διοίκηση, κάτι που θεωρεί ότι θα περιελάμβανε υποχρεωτικές μειώσεις μισθών για τον έλεγχο του κόστους εργασίας. Θα ήταν πιο εύκολο να κάνει την "βρομοδουλειά" η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, θα δώσει την δική την έκθεση για την νομισματική πολιτική, την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στις εφημερίδες, η κεντρική τράπεζα θα κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα, τονίζει δύο σημεία που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά:
  • Θέτει την κυβέρνηση ενώπιον της προεκλογικής δέσμευσής της για μείωση της σπατάλης κατά 10 δις ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση, από την θέση της αντιπολίτευσης, είχε στηριχθεί στην έρευνα που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία υποστηρίζει ότι το 30% των δημοσίων δαπανών στην χώρα μας, είναι σπατάλη. Η ΝΔ τότε είχε τονίσει ότι μέσω της αποφασιστικής περιστολής της θηριώδους σπατάλης, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις παροχές του προγράμματός της. Πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Μόνο εξαγγελίες και λανθασμένοι υπολογισμοί θεωρητικής βάσης.
  • Ακόμα, η ΤτΕ ζητάει επιπλέον μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Θεωρεί αισιόδοξη την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας για ρυθμό ανάπτυξης 1,1%. Σύμφωνα με την εκτίμηση της τράπεζας, η ανάπτυξη για το 2009, θα είναι στα επίπεδα του 0,5%, κάτι που είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (0,2%) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (0,5%). Κάνουν όλοι λάθος, εκτός από το υπουργείο??? Μακάρι, αλλά δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια.
Τέλος, οι κοινοτικές υπηρεσίες ολοκληρώνουν την αξιολόγησή τους για το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η οποία θα ληφθεί υπόψη στην απόφαση της Κομισιόν και του ECOFIN για την επιτήρηση. Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τύπο, στην αξιολόγηση θα αναφέρεται σαφώς ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα Η επιφυλακτικότητα της επιτροπής βασίζεται στα εξής:
  • Στο αισιόδοξο σενάριο του υπουργείου Οικονομίας για την ανάπτυξη,
  • Στην ευθεία αμφισβήτηση των ικανοτήτων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τα επιπλέον έσοδα των 6,5 δις ευρώ και μάλιστα σε περίοδο κρίσης,
  • Στις επιφυλάξεις ως προς την δέσμευση της κυβέρνησης, να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες, πολύ περισσότερο όταν τα μέτρα του υπουργείου δεν είναι θεσμοθετημένα.
Ωστόσο, στα πλαίσια της ελαστικότητας, λόγω της κρίσης, φαίνεται ότι θα εγκρίνουν το σχέδιο με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρεκκλίνει ΚΑΘΌΛΟΥ από το σχέδιο.

Κουράγιο... Κρίση είναι, θα περάσει... Το θέμα είναι πως θα είμαστε στο τέλος της κρίσης!!!

Γιώργος Φακίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 05, 2009

Θα βγει και ο κ. Σουφλιάς?

Γεια σας...

Δεν έχετε παράπονο... Παπαθανασίου, Παπανδρέου, Καραμανλής... Πήρατε την δόση σας και με το παραπάνω έτσι? Όλοι δήλωσαν!

Αυτό γίνεται πρώτη φορά! Το πρωί κάνει δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και το απόγευμα, ακριβώς την ώρα των δελτίων ειδήσεων, ο πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις για αυτά που είπε ο υπουργός, αλλά λίγο πιο απλά για να τα καταλάβει και η 80χρονη στο χωριό...

Βγήκε ο υπουργός μας και μας είπε ότι αυτά που έκανε ο προηγούμενος ήταν βλακείες... Αυτός ήταν καλός και τα πήρε πίσω... Ήταν από άλλη κυβέρνηση ο άλλος και δεν ήθελε το καλό της οικονομίας.

Έχουμε έναν υπουργό οικονομίας και ένα υπουργείο που δεν κάνουν τίποτα. Ακολουθούν τις εντολές του διευθυντηρίου οικονομίας, το οποίο ελέγχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Σουφλιά. Σήμερα λοιπόν, γιατί δεν βγήκε ο κ. Καραμανλής να μας κάνει τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Παπαθανασίου? Και τι μας είπε στο διάγγελμά του? Ότι προχωράνε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αυτό το ξέραμε όμως. Ο υπεύθυνος προϋπολογισμός (που γράφτηκε εν μέσω κρίσης) αντικαταστάθηκε από το σύμφωνο σταθερότητας (όταν έγινε αντιληπτή η κρίση). Βάζετε στοίχημα ότι σε μερικούς μήνες που θα αποτύχουν στα οικονομικά, θα βγει ο πρωθυπουργός και θα πει ότι δεν είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κρίσης?

Το άλλο καινούριο ήταν ότι θα υπάρξουν περικοπές στις δημόσιες σπατάλες... Το λένε, το ξαναλένε, κάποια στιγμή θα το πιστέψουν... Μα καλά, αφού δεν τους βγαίνει, γιατί δεν προσπαθούν να το κάνουν πριν το εξαγγείλουν? Μην γινόμαστε ΚΑΙ για αυτό ρεζίλι...

Στα πλαίσια της κρίσης και για τον έλεγχο της ανεργίας, η κυβέρνηση θα κάνει περικοπές της δημόσιας σπατάλης, προσλαμβάνοντας μερικές χιλιάδες ανθρώπους...

Στα πλαίσια της κρίσης, ακυρώνουν τα μέτρα του Αλογοσκούφη που πριν 2 μήνες ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ύφεσης...

Στα πλαίσια της κρίσης, γιατί δεν παίρνουν μερικά εκατομμύρια δανεικά από τον Εφραίμ? Αλήθεια που είναι αυτός ο άνθρωπος?

Στην Ελλάδα δεν έχουμε οικονομική κρίση. Έχουμε κρίση σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Πρέπει να το καταλάβουμε... Και πρέπει να είμαστε και εμείς σοβαροί και υπεύθυνοι στις επόμενες εκλογές..

Γιατί το έχουμε το κακό. Τους ψηφίζουμε, τους βγάζουμε στην κυβέρνηση και μετά τους βρίζουμε.

Δεν γράφω άλλο γιατί περιμένω να μιλήσει και ο Σουφλιάς. Μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου (κ. Παπαθανασίου), μίλησε ο προϊστάμενος (κ. Καραμανλής), πρέπει να μιλήσει και αυτός που παίρνει τις αποφάσεις...

Γιώργος Φακίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2009

Ήξεραν ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν στο λιμάνι!

Γεια σας,
Τρίτη βράδυ και στο κεντρικό δελτίο του Mega έχει βγει ο κ. Μαρκογιαννάκης. Το βασικό θέμα δεν ήταν η οργή των Κρητικών εναντίον του, όπως θα περίμενε κάποιος. Αυτό ήταν δευτερεύον θέμα. Κύριο θέμα ήταν αν οι αστυνομικοί ψέκαζαν με χημικά και δακρυγόνα τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την μία μεριά ο κ. Μαρκογιαννάκης να δηλώνει ότι τα χημικά είχαν πέσει νωρίτερα και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερώσει το υπουργείο για την κίνηση του Προέδρου του, να κατέβει στο λιμάνι του Πειραιά.
Από την άλλη, ο κ. Καστανίδης, να προσπαθεί να τονίσει ότι οι αστυνομικοί ήξεραν ότι ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στην περιοχή και ότι η χρήση των χημικών έγινε κατά την διάρκεια που κατευθυνόταν προς το πλήθος.
Δεν τολμώ να πιστέψω ότι η ανώτατη, ανώτερη, κατώτερη ή κατώτατη φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ήθελε ή έδωσε εντολή να γίνει χρήση χημικών ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν στον χώρο. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό δεν το πιστεύω.
Θεωρώ όμως ψευδείς τους ισχυρισμούς του κ. Μαρκογιαννάκη, ότι δεν γνώριζαν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στο λιμάνι. Το ήξεραν, όμως (κατά την γνώμη μου πάντα) δεν ενημέρωσε κανείς αρμόδιος τους αστυνομικούς στο λιμάνι. Αυτή ήταν η παράλειψη που ψάχνουμε. Και θέλω να εξηγήσω τον λόγο για τον παραπάνω ισχυρισμό μου.
Σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, σε όλα τα δελτία και τις εκπομπές, έλεγαν από το πρωί ότι ο κ. Παπανδρέου θα κατευθυνθεί στο λιμάνι. Σε κάποια μάλιστα, έλεγαν ότι "ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται στο λιμάνι". Επίσης, οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι ήταν απροσπέλαστοι. Κορδέλες της αστυνομίας και τροχονόμοι με αστυνομικούς, κατεύθυναν τα αυτοκίνητα προς άλλες κατευθύνσεις. Ποιος είναι αυτός που άνοιξε την κορδέλα για να περάσει κάποιο αυτοκίνητο? Γιατί το έκανε? Προφανώς γιατί του είπαν ότι επιβαίνει ο κ. Παπανδρέου. Δεν έπρεπε να ενημερώσει? Κανείς αξιωματικός δεν ρώτησε γιατί κάποιος κινείται σε δρόμο που απαγορεύεται? Απίστευτο!!!
Τέλος, θέλω να θυμίσω ότι από το πρωί οι εκπρόσωποι των αγροτών καλούσαν αντιπροσωπίες των κομμάτων να πάνε στο λιμάνι. Δεν περίμεναν κανέναν?
Θέλω όμως, κλείνοντας, να ρωτήσω αν το θέμα μας είναι μόνο ο ψεκασμός του κ. Παπανδρέου. Στο λιμάνι αυτές τις δύο ημέρες δεν ήταν αναρχικοί με κουκούλες. Ήταν άνθρωποι επαγγελματίες, οικογενειάρχες και χωρίς μάσκες. Μίλαγαν και έβριζαν στην κάμερα χωρίς να κρύβονται Είχαν το θάρρος να πουν τη γνώμη τους με ονοματεπώνυμο. Αυτούς τους ανθρώπους αποφάσισαν να ψεκάσουν! Και λένε ότι ο κ. Παπανδρέου, δεν ενημέρωσε. Γιατί? Για να σταματήσουν να έκτροπα λίγο πριν φτάσει? Για να δει ότι όλα ήταν καλά? Τι αστεία πράγματα είναι αυτά?
Αστείες εξηγήσεις, από γραφικούς πολιτικούς που βλέπουν ότι η μπογιά τους ξεθωριάζει...

Ας μην γίνουμε και εμείς αστείοι... Ας τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η αντίληψή μας δεν έχει χαθεί μαζί με την υπόληψή τους!

Γιώργος Φακίτσας

Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2009

Το ναυάγιο προσέγγισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Γεια σας,
την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση μεταξύ των κκ Παπανδρέου και Αλαβάνου. Ήταν μία πολιτική συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, η οποία απλά πέρασε στα "ψιλά" των ειδήσεων και των εφημερίδων.
Πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολίτες τονίζουν συνεχώς την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άμεσα το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας... Δεν εννοούν μόνο να αλλάξει κυβέρνηση, εννοούν περισσότερο να αλλάξει ο χάρτης. Να δημιουργηθούν νέα δεδομένα, πάνω στα οποία οι πολίτες θα ακουμπήσουν και θα εμπιστευτούν τις ελπίδες τους.
Πριν μερικούς μήνες, ο Συνασπισμός προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα αλλαγής, βάζοντας στο τιμόνι του έναν νέο άνθρωπο, νέο πολιτικό με συμπαθές πρόσωπο. Ήταν ίσως η καλύτερη περίοδος του Συνασπισμού. Οι δημοσκοπήσεις έδωσαν ώθηση στον κ. Τσίπρα, τον ανέβασαν ψηλά, μαζί με όλο το κόμμα. Όμως ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ο Ομπάμα που χρειαζόταν η Ελλάδα. Σε πολύ μικρή περίοδο έδειξε ότι δεν είχε να πει κάτι διαφορετικό. Το στυλ του και οι τρόποι του ξεφούσκωσαν με την ίδια ταχύτητα με την οποία φούσκωσαν. Τα διψήφια ποσοστά του Συνασπισμού γύρισαν στα γνωστά μονοψήφια.
Σε μία περίοδο που οι πρόωρες εκλογές είναι κοντά. Το κόμμα της ΝΔ, δεν φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει από την κατρακύλα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι δεν αντέχουν την απότομη ανηφόρα, ο Συνασπισμός έκλεισε οποιαδήποτε πόρτα ήταν μισάνοιχτη για την νέα προοπτική του.
Ο κ. Παπανδρέου, βλέποντας την επιθυμία του εκλογικού σώματος για κάποια συνεργασία, έδωσε το χέρι του για να τη δημιουργήσει. Όμως για άλλη μία φορά, η άρνηση ήταν ξεκάθαρη.
Τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) έχουν τις βάσεις τους στην ίδια εκλογική βάση. Αντλούν τις περισσότερες ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Έτσι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων είναι έντονες και συνεχείς. Οι δυσαρεστημένοι με την εσωτερική κρίση του ΠΑΣΟΚ, πριν ένα χρόνο περίπου, ήταν αυτοί που έδωσαν την άνοδο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι είναι αυτοί που γυρνάνε στο ΠΑΣΟΚ τώρα, δίνοντας νέα προοπτική και ελπίδα.
Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα φαίνεται να μεταφέρεται η εσωτερική κρίση. Τα μέλη του είναι διχασμένα για το αν έπρεπε να δεχτούν την πρόταση του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Κούβελης, το Νο. 3 του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να διαφωνεί με την στάση της ηγεσίας του κόμματος. Υποστηρίζει ανοιχτά ότι: "πρέπει να εγκαταλείψουμε τις άγονες και αδιέξοδες αναζητήσεις για μια "άλλη" αριστερά χωρίς ενδιαφέρον για την διεύθυνση της χώρας". Αυτή η φωνή φαίνεται ότι βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό του κόμματος και δημιουργεί δύο στρατόπεδα, τα οποία θα δώσουν κατά τα φαινόμενα την μάχη τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 13-15 Φεβρουαρίου.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανακάμπτει και να δημιουργεί μία νέα προοπτική για το Κίνημα και τον κ. Παπανδρέου. Η πιθανότητα μίας εκλογικής νίκης, γίνεται συνεχώς πιο έντονη και καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η νίκη δεν φέρνει και την αυτοδυναμία. Αυτό προσπάθησε να προλάβει ο Πρόεδρος, σκεπτόμενος ότι μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έδινε άνετη αυτοδυναμία και σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς προβλήματα.
Η άρνηση όμως, δίνει νέες προοπτικές στον κ. Παπανδρέου. Καταρχήν, του δίνει την άνεση να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθήσει να "αρπάξει" όλους τους ψηφοφόρους που του "δάνεισε" και κάποιους δυσαρεστημένους από την εσωκομματική κόντρα.
Επίσης, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα δείξει να αυξάνεται λίγο περισσότερο.
Τέλος, πολλοί πολίτες θα σκεφτούν να προτιμήσουν το ΠΑΣΟΚ αν και δεν υποστηρίζουν 100% τις θέσεις τους. Αυτή η προτίμηση, θα γίνει για να αποφύγουν να δουν ακόμα μία κυβέρνηση της ΝΔ.
Θεωρώ λοιπόν απαραίτητο, η ηγεσία του Συνασπισμού, να εξετάσει σοβαρά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ευκαιρία που έχουν για να θέσουν όρους συνεργασίας. Αν στις επόμενες εκλογές, κανένα κόμμα δεν σχηματίσει κυβέρνηση, θα υποστούν άμεση πίεση για την συνεργασία και τότε θα είναι πολύ αργά για συζητήσεις. Θα πρέπει να αναλάβουν αμέσως το κόστος ενός ΝΑΙ ή ενός ΟΧΙ.
Ας τους φωτίσει ο θεός...

Γιώργος Φακίτσας