Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

Οι πολιτικοί στο στόχαστρο...


Γεια σας,
τις τελευταίες ημέρες έχουμε βαρεθεί να ακούμε τα μέτρα, την ανάλυσή τους, τα κρυφά σημεία τους και τις επιπτώσεις στην τσέπη μας. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, αναλυτές και ξερόλες παρουσιάζουν τις απόψεις τους και προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητά εφαρμογής τους, ή την δυνατότητα αποφυγής τους.

Τα μέτρα όμως αρχίζουν και ισχύουν. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε, δεν είμαστε σε θέση να τα αλλάξουμε. Οπότε, ποια είναι η αναγκαιότητα και πιο θα είναι το αποτέλεσμα θεωρητικών συζητήσεων, γύρω από ένα θέμα που έχει τελειώσει?

Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη αυτή θέση, επειδή κανένας δεν πήρε την απόφαση να μην φτάσουμε εδώ. Όταν η οικονομία φαινόταν να είναι ισχυρή, όλοι σπαταλούσαμε αλόγιστα (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας), πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας και ανεμελιάς.

Σίγουρα πρέπει κάποιοι επιτέλους να λογοδοτήσουν για αυτή την κατάσταση. Οι πολιτικοί των τελευταίων ετών φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη, αφού σε καθεστώς ατιμωρησίας, φούσκωναν τις ρουσφετολογικές ορέξεις των πολιτών. Ο "μπάρμπας από την Κορώνη" δεν είναι απρόσωπος. Μπορεί να χάνεται στο πλήθος, αλλά υπάρχει, έχει όνομα και μπορεί να βρεθεί.

Με ιδιαίτερη απογοήτευση ακούσαμε σήμερα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση τον κ. Καρατζαφέρη), αρνήθηκαν την συμμετοχή τους σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Δεν είναι μόνο η προσβολή προς τον Πρόεδρο και τον θεσμό που αντιπροσωπεύει, είναι η προσβολή προς τους πολίτες και την δημοκρατία...

Ο λόγος της άρνησής τους είναι ότι δεν έχει σημασία να συζητήσουν τα μέτρα, αφού έχουν ήδη ληφθεί. Δεν διαφωνώ. Γιατί να μπουν σε μία συζήτηση που δεν θα οδηγήσει πουθενά, θα καταλήξει σε ανταλλαγή κατηγοριών και θα βασιστεί σε θεωρητικά σχέδια? Όμως ο ρόλος του πολιτικού δεν είναι να συζητάει μόνο για το άμεσο παρελθόν αλλά να σχεδιάζει για το μέλλον.

Φτάσαμε εδώ επειδή οι πολιτικοί σπαταλούν τον περισσότερο χρόνο τους να κρίνουν τις πράξεις των αντιπάλων και να παρουσιάζουν τι θα έκαναν ΑΝ ήταν στην εξουσία. Όμως ελάχιστοι σχεδιάζουν σε σοβαρό επίπεδο τι μπορεί να γίνει με τα δεδομένα που ισχύουν. Η συνηθέστερη δήλωσή τους είναι: "Όταν έρθουμε στην εξουσία, αυτό θα το αλλάξουμε".

Και τι κάνουν μέχρι να έρθουν στην εξουσία? Κατηγορούν και πολεμούν αυτό που ισχύει. Ανεξάρτητα από κόμματα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος υπουργός στέλνει ένα νομοσχέδιο στην Βουλή που είναι εξ ολοκλήρου λάθος. Σίγουρα θα έχει λάθη, σίγουρα θα έχει παραλήψεις και σίγουρα θα μπορεί να γίνει καλύτερο σε πολλά σημεία. Αυτή είναι όμως η έννοια λειτουργίας της Βουλής, ση συζήτηση και η βελτίωση. Είναι τρελλό να ψηφίζουν ή να καταψηφίζουν ένα νομοσχέδιο "επί της αρχής". Η πολιτική δεν ασκείται επί την αρχής, αλλά στα επιμέρους! Είναι τα πολλά μικρά πράγματα που κάνουν την διαφορά και όχι τα λίγα μεγάλα...

Οι βουλευτές ξεχνούν ότι εκλέγονται συμμετέχοντας ιδεολογικά σε κάποιο κόμμα, για να αντιπροσωπεύσουν την περιοχή τους στο κοινοβούλιο και όχι για να αντιπροσωπεύσουν το κόμμα στην περιοχή τους!!!

Οι πολίτες έχουν εξοργιστεί ιδιαίτερα με την γενική στάση των πολιτικών. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο κ. Α. Κακλαμάνης. Θα δημιουργηθεί μία τάση οι βουλευτές να προπηλακίζονται όταν συναντούν πολίτες και αυτό δεν είναι καλό για την δημοκρατία μας. Πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο που ο νόμος θα είναι πολύ σκληρός με τους υπότροπους πολιτικούς, αλλά και οι πολίτες δεν θα ξεχνούν τις ενέργειες των πολιτικών όταν προεκλογικά θα τους χτυπούν την πλάτη με φαρδύ χαμόγελο!

Πρέπει οι πολιτικοί να ξαναδιαβάσουν και να θυμηθούν τον λόγο ύπαρξής τους. Πρέπει να κατανοήσουν ότι τα λάθη πληρώνονται και οι παραλήψεις τιμωρούνται. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί να κρίνουν, αλλά οφείλουν και να προτείνουν.

Ο προηγούμενος Δεκέμβριος έδωσε ένα δείγμα στους πολιτικούς. Μπορεί οι περισσότεροι να καταδικάζουμε την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά όλοι υποστηρίζουμε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας... Δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξανασυμβούν τα ίδια, μπορεί όμως να φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν λόγοι να συμβούν...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν

Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας

μτφρ: το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με αυτό αυτών που την κυβερνούν


4 σχόλια:

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ3 Μαΐου 2010 στις 11:07 μ.μ.

    Φίλε Γιώργο
    Κατ'αρχήν διαφωνώ στο ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα μέτρα.Κανείς δεν ρωτήθηκε γι'αυτά και κανενός δεν του αξίζουν, μιά που ο Ελληνικός λαός είναι υπόλογος και φταίχτης μόνο για τους πολιτικούς που εκλέγει και αντιπροσωπεύουν τα υποτιθέμενα συμφέροντά του(όχι τα ατομικά δικά τους και των χορηγών τους).Από την άλλη μεριά, και επειδή πλέον το χρήμα είναι από τα ελάχιστα πράγματα που είναι ανιχνεύσιμα σε βάθος χρόνου δεκαετίας συν,αυτό που θα έπρεπε να γίνει για να αποσαφηνιστούν και οι οιεσδήποτε τυχόν υπόννοιες ευθυνών ή συμμετοχής σε σκάνδαλα του κυβερνητικού συνασπισμού,κατά την ταπεινή μου γνώμη ,είναι να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο ανεξάρτητα του αν θα πληγεί και η ίδια η παράταξη..Επενδύοντας στην δικαιοσύνη και στο φιλότιμο του Έλληνα κερδίζει κανείς περισσότερα από τώρα, που κακώς επένδυσαν κάποιοι στον ψυχολογικό/επικοινωνιακό εξαναγκασμό και στην αφέλεια του..
    Αν με ρωτάς και για τους πολιτικούς αρχηγούς θα σου πω ότι και αυτοί καλά έκαναν.Κανείς στον τόπο αυτό δεν επιθυμεί κέρατα δίχως κέρδος,πολλώ μάλλω δε αυτοί..Αν ο πρωθυπουργός υπολόγιζε τη γνώμη τους ή τους σεβόταν,θα έπρεπε να είχε κάνει αυτή την κίνηση εκ των προτέρων και όχι να καταφεύγει τώρα σε τεχνάσματα επικοινωνιακού και άνευ ουσίας (αφού ούτε μικρό παιδί δεν ξεγελά πλέον) τύπου για έστω και υποσυνείδητη συμμετοχή/συγκατάνευση/σύμπραξη στις αποφάσεις του.(αυτό βέβαια είναι άδικο που του προσάπτω,μιά που μόνο δικές του δεν είναι,παρά των -στην καλύτερη- συμπαικτών αν όχι αφεντικών..
    Για τον άτυχο Κο Κακλαμάνη συμφωνώ και θλίβομαι γιά ότι του συνέβη μιά που τον εκτιμώ βαθύτατα..Θλίβομαι περισσότερο όμως γι'αυτά που ακούω από τρίτους ή και προσωπικά σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να συμβούν σε τόσους άλλους εκεί μέσα.Δεν θέλω καν να σκέφτομαι σε τι επικίνδυνες καταστάσεις οδεύει αυτή η χώρα..Ας μην ξεχνάμε ότι το πιό επικίνδυνο ζώο είναι το παγιδευμένο και αντίστοιχα οι πιό απρόσμενες αντιδράσεις προέρχονται από λαούς που τους στερείς το αύριο..Φαντάσου για τους Έλληνες που καταστρέφεται ακόμα και το μικρό τους βόλεμα του σήμερα..
    Να μιλήσουμε και γιά ήθος,αλλά μόνο όταν εξαφανιστεί η παγκόσμια πρωτοτυπία της βουλευτικής ασυδοσίας/ατιμωρησίας και της παραγραφής αδικημάτων,όταν σταματήσει η πρόκληση υπέρογκων μισθών των Βουλευτών και των εμπλεκομένων φίλων και συγγενών τους στη Βουλή,των αυξήσεων των αμοιβών Δ. Συμβούλων ΔΕΚΟ και τόσα ακόμη...Τότε θα έχει έρθει η σωστή ώρα για να θιγεί στην κουβέντα η λέξη ΗΘΟΣ!!
    Τελειώνοντας οφείλω να ζητήσω συγνώμη για τη μακρυγορία μου και να σε ευχαριστήσω για την υπόννοια και μόνο της μεταφοράς της αγανάκτησης ενός ΠΡΩΗΝ ψηφοφόρου τους,στο κυβερνών κόμμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χ.Α.
    το ζητημα ειναι καθαρα πολιτικο & πληττει το πολιτικο συστημα της χωρας μας.
    Ανικανοι πολιτικοι ή απλα λαθος φιλοσοφια; Θελω να πιστευω το δευτερο.
    Το θεμα ειναι πως ολα δειχνουν να αλλαζουν κι οταν κατεβαινεις σκαλιά, τοτε μπορεις να επιλεξεις πως θα τα ξαν' ανεβεις. Αυτο κι ελπιζω για τα επομενα 4-10 χρονια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια...

    Φίλε Γιώργο,
    συμφωνώ με πάρα πολλά που γράφεις. Άλλωστε ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι και η δική μου τσέπη δέχεται επίθεση από τα μέτρα.

    Όμως δεν μπορώ να βρω τον τρόπο για να τα αλλάξουμε. Θεωρώ πολύ σημαντικότερο πως δεν κάναμε τίποτα ώστε να μην χρειαστούμε τα μέτρα.

    Άλλωστε, αν το καλοσκεφτούμε, πολλά από "άδικα" μέτρα δεν είναι σημερινά. Διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να καταργηθούν οι 16 μισθοί για τους υπαλλήλους της Βουλής? Διαφωνεί κανείς ότι η ασυλία των Βουλευτών και τα εισοδήματά τους πρέπει να λειτουργήσουν σε νέα βάση? Διαφωνεί κανείς ότι ακόμα και η μονιμότητα στο δημόσιο κάνει κακό? Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι από τις 450 υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, καμία δεν έφτασε στο δικαστήριο... Μπορεί να είναι ένα κράτος βιώσιμο?

    Όλα αυτά τα μέτρα, δεν τα επέβαλλε κανένα ΔΝΤ και καμία ΕΕ. Τα πήραμε μόνοι μας και κανένας δεν έκανε μία σοβαρή προσπάθεια να τα αλλάξει. Τώρα τι θέλουμε να αλλάξουμε? Δεν αλλάξαμε αυτά που ήταν καραμπινάτες απάτες και δεν μας υποχρέωσε κανείς να πάρουμε...

    Ακούω πολλούς που λένε να φέρουν πίσω τα κλεμμένα. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά δεν νομίζω ότι θα κάνει καμία διαφορά. Οι ίδιοι θα διαχειριστούν τα κλεμμένα που θα επιστρέψουν και οι ίδιοι θα τα ξανακλέψουν...

    Πρέπει να ξεριζώσουμε τα προβλήματα, όχι να τα ψαλιδίσουμε. Όταν ξεριζώνεις χόρτα, κάνεις κάτι χρήσιμο, όμως και τα δικά σου χέρια ματώνουν και το δικό σου σώμα κουράζεται.

    Στο θέμα των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να συζητήσουν. Όχι για να μοιραστούν το βάρος της απόφασης του ενός, αλλά για να σώσουν τα τομάρια τους. Οι πολίτες δεν βλέπουμε πλέον κόμματα. Βλέπουμε πολιτικούς και είμαστε έτοιμοι να τους "φάμε", ανεξάρτητα κομμάτων και ιδεολογίας. Επικίνδυνο, όπως αναφέρεις και εσύ.

    Δεν δέχομαι τα μέτρα, ως καλός δούλος και υπάλληλος κανενός κόμματος. Αφού όμως μέχρι σήμερα δεν έκανα τίποτα για να τα αποφύγω, αφού δεν έχω κάποια άλλη εναλλακτική, ακόμα και αν δεν φταίω, δεν μου μένουν πολλές επιλογές.

    Προετοιμάζομαι όμως για να επιβάλλω την απαίτησή μου για την σύντομη άρση των μέτρων, για το καλύτερο άυριο της χώρας. Πρέπει να είμαστε εκεί, να παρακολουθούμε και να αντιστεκόμαστε κάθε φορά που βλέπουμε ότι αρχίζουν οι ίδιες νοοτροπίες...

    Γιατί πολύ περισσότερο από τα μέτρα, με προβληματίζει ότι ως πολίτες ξεχνάμε...

    Σε ευχαριστώ πολύ,

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή