Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2010

Καλλικράτης: τρικλοποδιά ή ευκαιρία?


Γεια σας,

Μία ανάσα πριν από τις δημοτικές εκλογές και πολλοί εξακολουθούν να αμφισβητούν την «ευεργετική δράση» που θα φέρει ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Κανένας δήμαρχος που θέλει να «κάνει δουλειά» δεν πρόκειται να εμποδιστεί από τον Καλλικράτη και κανένας δήμαρχος που δεν είναι ικανός δεν πρόκειται να παράξει έργο λόγω του Καλλικράτη.

Ας αφήσουμε λοιπόν την μοιρολατρία και την άσκοπη ανάλυση του νόμου και ας κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη συμπίπτει με τις εκλογές και την αλλαγή διοίκησης στις τοπικές κοινωνίες. Ως νόμος, θα μπορούσε να ισχύει άμεσα. Όμως ο νομοθέτης δίνει την επιλογή στους πολίτες να ορίσουν τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν κάτι τόσο νέο, τόσο καινοτόμο.

Είναι ένα τέλειο νομοσχέδιο? Μάλλον όχι. Σίγουρα θα υπάρχουν σημεία για βελτίωση. Εκεί θα φανεί η ικανότητα των νέων διοικήσεων, όπου σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών, θα κάνουν άμεσα τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Όμως, η ίδια η ιδέα του Καλλικράτη, δεν ήταν τόσο να φτιαχτεί ο τέλειος νόμος, αλλά να αλλάξουν νοοτροπίες, να ξεριζωθούν κατεστημένα και να ανατραπούν καθεστωτικές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις.

Αν θέλουμε λοιπόν να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, ο Καλλικράτης είναι και τα δύο... Είναι μία τρικλοποδιά για τον Μαυρογιαλούρο του χθες και μία ευκαιρία για αυτόν που πιστεύει σε ότι που κάνει και όχι σε ότι εισπράττει.

Ας ανοίξουμε τα αφτιά μας σε όποιον από τους δύο θέλουμε – ή και στους δύο. Αλλά ας σκεφτούμε πρώτα αν θέλουμε για μία ακόμα φορά να ψηφίσουμε κάποιον που θα κατηγορούμε αύριο ή κάποιον που θα μας κάνει να ελπίζουμε για το αύριο... Από τον Καλλικράτη, ας κρατήσουμε τα κάλλη του και ας απαλλαγούμε από τους κάλλους...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Δημοκρατία είναι η διαδικασία με την οποία διαλέγουμε αυτόν στον οποίο θα ρίξουμε το φταίξιμο.

Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

5 σχόλια:

  1. Απλά και κατανοητά τα γράφεις. Να συμπληρώσω, μόνο, ότι ο δήμαρχος, που θα εκλέξουμε και οι δημοτικοί σύμβουλοι, είναι απαραίτητο να έχουν όχι μόνο επαφή με την κοινωνία, αλλά και όρεξη για ΠΟΛΥ δουλειά. Το έργο της εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι τιτάνιο. Δυστυχώς ελάχιστοι πολίτες έχουν καταλάβει το εύρος των αλλαγών.
    Είμαι σίγουρος ότι ο Ξένος Μανιατογιάννης και η δημοτική του ομάδα, έχουν τα προσόντα.
    Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι πραγματικα μια ευκαιρια ο Καλλικρατης. Δημοι με μεγαλυτερη εξουσια, καλυτερη κατανομη χρηματος μπορουν να ανταπεξελθουν περισσοτερο στις απαιτησεις του πολιτη.
    Φυσικα εν καιρω κρισης τπτ δε θα γινει με μαγικο ραβδι, ομως ο πολιτης επιθυμει να ξερει πως ο δημαρχος, ο συμβουλος ειναι στο πλευρο του. Δρα με γνωμονα το συμφερον του Δημου. Σε επιπεδο τοπικης αυτοδιοικησης αυτο αναγνωριζεται περισσοτερο απο το λαο.
    Καλη επιτυχια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος έχει ζήσει σε επαρχιακό δημο μπορεί να καταλάβει γιατί είναι καταστροφικός ο Καλλικράτης. Θεωρώ όμως ανόητο το να ξεκινάς ένα άρθρο προσπαθώντας να προκαταλάβεις και να επιβάλεις την άποψη σου. Και επι της ουσίας δεν λές τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Πέμπτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε "Ανώνυμε@9¨01"

    Κατ'αρχήν σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου (και ας με λες ανόητο).

    Δεν ξεκίνησα το άρθρο προσπαθώντας να προκαταβάλω τον αναγνώστη. Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει άποψει να την αλλάξει επειδή το γράφω εγώ στο blog μου.

    Για τους επαρχιακούς δήμους που αναφέρεις, απλά έχω να παρατηρήσω αυτό:
    Η λειτουργία των δήμων μέχρι σήμερα ήταν τόσο καλή που δεν θέλουμε να αλλάξει? Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε - εισαστε από τον δήμο που ήδη υπάρχει? Οι περισσότεροι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι, με ελάχιστο έργο (κοινωνικό ή υπηρεσιών), με απαράδεκτη εξυπηρέτηση και με ελάχιστους πόρους. Πόσο κακό μπορεί να κάνει μία ενίσχυση των δήμων με περισσότερες αρμοδιότητες, με περισσότερους πόρους και με περισσότερες δυνατότητες. Το πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί από το νομοσχέδιο, αλλά από αυτούς που θα επιλέξουμε ΕΜΕΙΣ για την διαχείρηση.

    Τέλος για το αν λέω κάτι ή όχι, δεν ήταν σκοπός μου να εξηγήσω τον Καλλικράτη, να τον υπερασπιστώ ή να τον καταδικάσω. Όπως σου είπα στην αρχή, δεν μου αρέσει να θεωρώ ότι διαμορφώνω άποψη. Οι περισσότεροι όμως που φωνάζουν για τον Καλλικράτη δεν τον έχουν διαβάσει (ή δεν τον έχουμε μελετήσει), απλά τους ενοχλεί επειδή θα ενωθούν με "το δίπλα χωρίο"... Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε μόνο τον μικρόκοσμό μας, αλλά πρέπει να λειτουργούμε ως κοινωνία που δουλεύει συλλογικά...

    Και πάλι ευχαριστώ

    Γιώργος Φακίτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή