Δευτέρα, Δεκεμβρίου 14, 2009

Ελλείμματα, διαδικασίες και... πόλεμος


Γεια σας,
τελικά η Ελλάδα είναι η χώρα των ελλειμμάτων. Έλλειμμα δημοσιονομικό, παραγωγικό, πολιτικό, αξιοπιστίας, αποφάσεων, ιδεών, διαφάνειας... Μάλλον όμως πάνω από όλα έχουμε έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης.

Νομίζω ότι η ανοιχτή διακυβέρνηση, που καινοτόμα εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δείχνει την βούλησή της σχετικά με την διαφάνεια και την συμμετοχική δημοκρατία, είναι κάπως άκαιρη, τουλάχιστον για θέματα που κάθε απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα.

Στην οικονομία, όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε. Όχι με στοιχεία, αλλά από τις δηλώσεις των παραγόντων. Η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία για την Ελληνική οικονομία. Γνωρίζουν λεπτομέρειες όλοι οι Ευρωπαίοι για την οικονομία μας και όχι οι Έλληνες. Μετά την παρουσίαση των στοιχείων, θα έπρεπε να καλέσει τα κόμματα του κοινοβουλίου, να παρουσιάσει τις προτάσεις της και να ακούσει τις δικές τους. Αφού γίνει και αυτό, η κυβέρνηση θα "εκμεταλλευόταν" την πρόσφατη εντολή που έλαβε και το 10% της διαφοράς, για να ενεργοποιήσει την απόφασή της για την έξοδο από την κρίση. Με γρήγορες κινήσεις, άμεσες αποφάσεις και κατεπείγουσα εφαρμογή τους.

Στον τομέα του ασφαλιστικού, ο διάλογος με τα συνδικάτα είναι απαραίτητος, όμως νομίζω ότι θα έπρεπε να εκπροσωπούνται και πάλι τα κόμματα του κοινοβουλίου. Βέβαια, τα κόμματα αντιπροσωπεύονται έμμεσα, όμως η φυσική και επίσημη παρουσία τους στον διάλογο θα ήταν διαφορετική. Αν οι συνδικαλιστές έβλεπαν απέναντί τους αποφασισμένους πολιτικούς για την λύση του ασφαλιστικού (υπάρχουν άραγε?), θα έπαιρναν διαφορετική θέση και ο καθένας θα κρατούσε πιο υπεύθυνη στάση.

Θεωρώ ότι οι δύο αυτοί τομείς, θα έπρεπε να είναι εκτός διαλόγου με την κοινωνία, αλλά εντός διαλόγου με τα κόμματα, όπως το θέμα της διαφάνειας και της διαφθοράς. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανοιχτή διακυβέρνηση και διάλογο με την κοινωνία πριν τα νομοσχέδια πάρουν την τελική τους μορφή, είναι πραγματικά αξιέπαινη και πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας μας. Νομίζω όμως (διαβάζοντας τα σχόλια που κάνουν οι πολίτες στο opengov.gr) ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δεν είναι έτοιμο για τέτοιες διαδικασίες. Θα μπορούσε λοιπόν να λειτουργήσει, πιλοτικά στην αρχή, για λιγότερο επείγοντα θέματα, όπως π. χ. το περιβάλλον.

Φυσικά και τα κόμματα του κοινοβουλίου δεν έχουν δείξει και την απαραίτητη σοβαρότητα ή θέληση να συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο διάλογο. Το ΚΚΕ, πριν ακόμα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, κήρυξε πόλεμο! Αν είναι δυνατόν, το 2009, να μιλάμε για πόλεμο! Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, προσπαθούν να "κρατήσουν" τους ψηφοφόρους τους, που τείνουν να φύγουν προς μία πιο κεντρώα κατεύθυνση, σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα... Πρόσφατα είδαμε τους κκ Τσίπρα και Καρατζαφέρη, να καυγαδίζουν κάνοντας λόγο για "κοινόβια", "κόκκινα φωτάκια" και φυσικά... "πολυκατοικίες", μέσα στο κοινοβούλιο!!! Θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, όλοι να σοβαρευτούν και να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν υπεύθυνα για το καλό του τόπου...

Η αυριανή σύσκεψη των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, θα είναι ένα κρίσιμο τεστ σοβαρότητας. Τα κόμματα θα πρέπει να αποδείξουν αν είναι έτοιμα να συνεισφέρουν στην βελτίωση και στην πρόοδο της χώρας, ή αν απλά προσπαθούν να διαφυλάξουν τα "εργασιακά δικαιώματα" των βουλευτών τους.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, σήμερα, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τις αποφάσεις μας και να πληρώσουμε το τίμημα της κατάστασης αυτής, στην οποία όλοι συνεισφέραμε, σε διαφορετικό βαθμό. Διαφορετικά, απλά θα αναβάλλουμε (για πολύ λίγο) τα σκληρά μέτρα, που όχι μόνο δεν θα θέσουμε σε διάλογο, αλλά θα κληθούμε να τα ακολουθήσουμε "κατά γράμμα" και να λογοδοτούμε στο εξωτερικό, που φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την σωτηρία μας...

Η ευθύνη των σημερινών μας αποφάσεων, βαραίνει την αυριανή μας κατάσταση... Ευθύνη που μέχρι σήμερα αποφεύγαμε και σήμερα καλούμαστε την πληρώσουμε.

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αμφιταλαντεύεται. Από τη στιγμή που επιλέξει την πορεία της δεν πρέπει να κοιτάει ούτε αριστερά ούτε δεξιά, αλλά ίσια μπροστά.
Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός Καγκελάριος

3 σχόλια:

  1. Δε διαφωνώ πουθενά με το άρθρο. Ειδικά στο καταληκτικό σμυπέρασμα, συμφωνούμε και στην τελεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως οι πολιτικοι,τα κανουν πανω τους,οταν μυρισουν απο μακρυα συνδικαλιστη.Τερμα.
    Ερχεται τωραβ οΛοβερδος,και γυριζει μια αριστερα και μια δεξια,γεωγραφικα εστω,προσπαθωντας να κανει τα αδυνατα,δυνατά.
    Απο τη μια μας λεει οτι το συστημα παπαλα,και απο την αλλη,οτι θα εφαρμοσει τα τρια ΔΕΝ.
    Ο ανθρωπος,δεν παει καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. --------------------------------------------------------------------------------

    NON PASARAN
    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


    Στην ψηφιακή εποχή μας βομβαρδιζόμαστε από πολλά στοιχεία και θέλει αρετή και τόλμη για να αντισταθείς. Στους πειρασμούς, στα βάσανα και στις καταργήσεις πάσης φύσεως. Στην ποικιλόμορφη καταπίεση που υφίσταται ο ελληνικός λαός μεταπολεμικά. Στην κακογουστιά που μας κατακλύζει από παντού. Στην προσπάθεια αφανισμού της αξιοπρέπειας μας. Στο καινούργιο ήθος που διαφημίζεται σε όλα τα κανάλια επιβεβαιώνοντας την γνωστή λαϊκή ρήση: ΄΄ Γούστο μου και καπέλο μου!.
    Σαν να μην μας φτάνουν όλα αυτά οι κλιματικές αλλαγές μας ταλαιπωρούν πολύ τελευταία. Η παρατεταμένη ζέστη σε συνδυασμό με τις βροχές και τις πλημμύρες βάζουν την μάνα γη σε άλλους ρυθμούς ανάπτυξης. Χάσαμε την αίσθηση του χειμώνα και της άνοιξης. Εδώ και ημέρες ο ουρανός άνοιξε και βρέχει συνέχεια. Μία ζέστη μία κρύο τίποτα δεν μας αρέσει αλλά αυτά τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που κάναμε εμείς στην φύση. Η συνάντηση στην Κοπεγχάγη δεν απέφερε μεγάλα αποτελέσματα αφού 53 χώρες της μαύρης ηπείρου απείχαν από τις διαπραγματεύσεις, ζητώντας ένα τμήμα των διαπραγματεύσεων να αφορά στο δεσμευτικό Πρωτόκολλο του Κιότο.
    Η οικονομία της χώρας μας κρέμεται από μία τρίχα και οι ευρωπαίοι θεωρούν το πιο πετυχημένο αστείο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Όποτε πάνε οι εκπρόσωποι μας στις Βρυξέλες ακούνε μόνο παράπονα και κριτικές. Λογική εξέλιξη αφού οι τόσοι που μας κυβερνήσανε δεν ήταν καλοί νοικοκύρηδες και κοιτούσαν μόνο την τσέπη τους Είναι τραγικό ότι χάσαμε την διεθνή αξιοπιστία μας. Σερνόμαστε. .Χρεοκοπήσαμε ,σαν χώρα. Δεν μπορούμε να δανειστούμε με τους ίδιους όρους με άλλες χώρες.
    Η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή συνεχίζει να αποτελεί το αγαπημένο σπορ μερικών ελλήνων. Όσοι δεν μπορούν να τα κρύψουνε τα δηλώνουν και θα πληρώσουν. Τι γίνεται με αυτούς που ανέκαθεν δεν δηλώνουν και δεν πληρώνουν; Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ενίοτε κάλυψαν και κάποιες προεκλογικές καμπάνιες μερικών πολιτικών είναι στο απυρόβλητο. Η τσιμπίδα του νόμου θα τους πιάσει ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε; Σε αυτούς δεν έχει κηρύξει πόλεμο ο κύριος Παπανδρέου ή κάνω λάθος;. Όλοι οι Έλληνες (το 98%) εκτιμούν ότι οι κρατικοί θεσμοί μαστίζονται από φαινόμενα διαφθοράς. Πάλι ο τίμιος (φορολογικά) πολίτης θα πληρώσει την ζημιά !.Το πρόγραμμα της κυβέρνησης με το φορολογικό δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν. (81% των πολιτών είναι ενάντια στην κατάργηση του 13 ου μισθού.) Τα αόριστα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα μας βρίσκουν σε σύγχυση . Καλή η σύσκεψη πολικών (αλήθεια η Αλέκα για τι έφυγε δεν την ενδιέφερε το θέμα αρχηγών αλλά πόσο ριζικά θα είναι τα μέτρα ;Μας μπέρδεψε πολύ ο κύριος Παπανδρέου που διάβαζε δύσκολα την ομιλία του και μας βύθισε στην αοριστολογία..Στις πλάτες ποιανού θα δοθεί λύση στο θέμα του ελλείμματος;
    NON PASARAN , Οι φασίστες δεν θα περάσουνε! φώναξε η Dolores Ibaruri η περίφημη La Pasionaria", 18 του Ιούλιου 1936 τελειώνοντας την ομιλία της στο ραδιοφωνικό σταθμό καταγγέλλοντας τους Εθνικιστές. Αυτή η ενθουσιώδης ιαχή υιοθετήθηκε σαν σύνθημα των Ισπανών Δημοκρατών αλλά ο Φράνκο τελικά κέρδισε τον πόλεμο το Μάρτη του 1939. Η προτροπή αντίστασης είναι διαχρονική αλλά έχει ισχύ και σήμερα. Πρέπει να βρεθούμε εκεί να αντισταθούμε. Να μην περάσουνε τα αντεργατικά μέτρα .Ξέρουμε ότι ίσως θα ηττηθούμε αλλά τουλάχιστον έχουμε την ικανοποίηση ότι δώσαμε έναν άνισο αγώνα. Πολεμήσαμε και αντισταθήκαμε. Ας μας βοηθήσει το σύνθημα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή