Σάββατο, Σεπτεμβρίου 11, 2010

Κυβέρνηση του μνημονίου - Αντιπολίτευση της αμνησίας...


Γεια σας,
μετά από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φαίνεται πως είναι το ιδανικό "φόντο" για την έναρξη της σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση.

Είναι δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να δώσουν έντονο πολιτικό χρώμα στην μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σημαία τους θα είναι η "πολιτική του μνημονίου". Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις επιλογές της και να "απο - πολιτικοποιήσει" τις εκλογές, δίνοντας έμφαση σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αν εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στείλουμε ψήφο διαμαρτυρίας για το μνημόνιο, πότε θα αντιδράσουμε για την κατάσταση της γειτονιάς μας? Στις βουλευτικές ή στις Ευρωπαϊκές εκλογές?

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνώριζε ότι θα πλήρωνε στις εκλογές την υπογραφή της στο μνημόνιο. Όλοι λέγαμε ότι ήταν μία κίνηση υψηλού ρίσκου, που θα εκμεταλλεύονταν στο μέγιστο βαθμό τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μία άλλη οπτική στα πράγματα. Βέβαια, η κυβέρνηση πληρώνει την απόφαση να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης και να λάβει σκληρά μέτρα, όμως αυτή η "τιμωρία" δεν συνεπάγεται συμφωνία με την γραμμή της ΝΔ.

Ο λόγος είναι απλός: Οι πολίτες πλήττονται από τα μέτρα του μνημονίου που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί όμως στην μνήμη του την συμπεριφορά και τα λάθη των στελεχών της ΝΔ.

Η μεγάλη ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές δεν σημαίνει ότι το κόμμα του κ. Σαμαρά έλαβε "συγχωροχάρτι" από τους πολίτες.

Η κυβέρνηση λαμβάνει την απογοήτευση λόγω καθυστερήσεων σε αναπτυξιακά μέτρα, την αυξημένη φορολογία και για σοβαρές αποφάσεις που εκκρεμούν. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας συμφωνεί ότι πρέπει επιτέλους να μπει μία τάξη στο μπάχαλο του δημοσίου, είτε αυτό λέγεται εργασιακό, είτε μισθολογικό, είτε γενικά έξοδα. Η κατάσταση του δημοσίου δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

Νομίζω ότι οι πολίτες σιγά σιγά έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο "χρήσης της ψήφου" τους. Η κριτική στάση απέναντι στους πολιτικούς είναι ανεξάρτητα από κόμματα. Έτσι θα πρέπει να αρχίσει να αλλάζει και ο τρόπος δράσης των πολιτικών.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί το παιχνίδι του "ναι - όχι" μεταξύ κυβέρνησης αντιπολίτευσης. Πρέπει επιτέλους να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κομμάτων (αν και όποια έχουν). Πρέπει να αναπτυχθεί ένας διάλογος και μία προοπτική δημιουργικής αντιπαράθεσης, όχι για τηλεοπτική χρήση αλλά για παραγωγή πολιτικών δράσεων...

Παλαιοκομματικά, μικροκομματικά και ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά δεν μπορούν πλέον να είναι κριτήρια για τους πολιτικούς. Όσοι μπορούν να ανοίξουν τα αυτιά και το μυαλό τους στην κοινωνία ας συνεχίσουν, διαφορετικά ας αποχωρήσουν πριν γελοιοποιηθούν...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Η ελεύθερη βούληση είναι αυταπάτη. Οι άνθρωποι πάντα διαλέγουν το δρόμο που πιστεύουν ότι θα προσφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Scott Adams, 1957-, Αμερικανός συγγραφέας κόμικς


5 σχόλια:

  1. Πολυ καλό Γιώργο συμφωνώ με τις θέσεις σου και προτείνω να αρθρογραφείς σε κάποια τοπική εφημερίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αληθεια πιστευεις πως το εκλογικο σωμα εχει αυτην την ωριμοτητα; Δε νομιζω. Ειμαστε μακρια απο την προσεγγιση μιας τετοιας φιλοσοφιας, ομως αναγνωριζω πως οι συνθηκες ωθουν σε μια τετοια σταση εν καιρω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είπατε :

    "Πρέπει επιτέλους να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κομμάτων (αν και όποια έχουν). Πρέπει να αναπτυχθεί ένας διάλογος και μία προοπτική δημιουργικής αντιπαράθεσης, όχι για τηλεοπτική χρήση αλλά για παραγωγή πολιτικών δράσεων..."

    Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε την χρησιμότητα των κομμάτων. Τι ακριβώς εξυπηρετούν ? Ποιες οι διαφορές τους ? Ποιά η ευεργετική πολιτική που εφάρμοσαν για τους πολίτες αυτής της χώρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά ?

    Αγαπητέ κύριε Φακίτσα, τα κόμματα θέλουν πλήρη αποδυνάμωση. Πρέπει να αποσυνδεθούν οι βουλευτές από αυτά ώστε να διαχωριστεί η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ανακύκλωση αποτυχημένων συνταγών. Η δημοκρατία του κομματικού κοινοβουλευτισμού έχει αποτύχει. Όσο πιό σύντομα το καταλάβουμε και την αλλάξουμε τόσο συντομότερα θα ξεμπερδεύουμε με τα προβλήματα που δημιούργησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έμαθα ότι θα είσαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων με την παράταξη "Βρηλήσσια, Δήμος δημιουργίας". Καλή πορεία και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
    Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έμαθα ότι θα είσαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων με την παράταξη "Βριλήσσια, Δήμος δημιουργίας". Καλή πορεία και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
    Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή