Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2009

Έρχεται δύσκολη εβδομάδα

Γεια σας,
Ελπίζω να είχατε ένα καλό Σαββατοκύριακο! Μας χρειάζεται γιατί αναμένεται μία εβδομάδα δύσκολη για την οικονομία της χώρας μας.

Βλέπουμε ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να καυγαδίζουν για το αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομική κρίση ή όχι. Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε δηλώσεις ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο. Υπήρξαν κάποιοι που συμφώνησαν και κάποιοι που αντέδρασαν έντονα. Δεν υπάρχει όμως καπνός χωρίς φωτιά και το ξέρουμε όλοι αυτό!

Ωστόσο, εκτός από τα εσωτερικά της κυβέρνησης, υπάρχουν και οι ειδήσεις που τρέχουν και μας δείχνουν την εικόνα της οικονομίας μας.

Στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, γράφουν σήμερα ότι το δημόσιο δανείστηκε, με ιδιαίτερη διακριτικότητα, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το ποσό των 2,82 δις ευρώ. Το θέμα είναι ότι το επιτόκιο του δανεισμού είναι euribor +2%. Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο των δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ είναι euribor +2,1%! Βλέπουμε ότι το δημόσιο δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο που παίρνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις... Και χωρίς εγγύηση... Μικρό κράτος, μικρή οικονομία.

Επίσης, ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Absolute Return Partners, Νιλς Γένσεν, σε έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομία, αναφέρει για την Ελλάδα:
  • Οι PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που παραδέχονται.
  • Η γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ είναι μία πολύ σημαντική πρόκληση. Στην Ελλάδα, αυτή η πρόκληση είναι πιο έντονη, καθώς χωρίς αλλαγή πολιτικής, το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι θα είναι στο 555% του ΑΕΠ το 2050!!!
  • Μάλλον οι πολιτικοί θα αφήσουν το χρέος της χώρας να ανέβει πολύ περισσότερο, προτού αναλάβουν αποφασιστική δράση. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και οι λύσεις τόσο επώδυνες, που οι περισσότεροι πολιτικοί δειλιάζουν και μεταφέρουν το πρόβλημα στην επόμενη γενιά πολιτικών.
  • Δεν είναι απίθανο μία αδύναμη χώρα, όπως η Ελλάδα, να αναγκασθεί να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, συνεχίζοντας πάντως να είναι μέλος της ΕΕ. Θα μπορούσε να περιέλθει υπό Ευρωπαϊκή διοίκηση, κάτι που θεωρεί ότι θα περιελάμβανε υποχρεωτικές μειώσεις μισθών για τον έλεγχο του κόστους εργασίας. Θα ήταν πιο εύκολο να κάνει την "βρομοδουλειά" η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, θα δώσει την δική την έκθεση για την νομισματική πολιτική, την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στις εφημερίδες, η κεντρική τράπεζα θα κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα, τονίζει δύο σημεία που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά:
  • Θέτει την κυβέρνηση ενώπιον της προεκλογικής δέσμευσής της για μείωση της σπατάλης κατά 10 δις ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση, από την θέση της αντιπολίτευσης, είχε στηριχθεί στην έρευνα που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία υποστηρίζει ότι το 30% των δημοσίων δαπανών στην χώρα μας, είναι σπατάλη. Η ΝΔ τότε είχε τονίσει ότι μέσω της αποφασιστικής περιστολής της θηριώδους σπατάλης, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις παροχές του προγράμματός της. Πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Μόνο εξαγγελίες και λανθασμένοι υπολογισμοί θεωρητικής βάσης.
  • Ακόμα, η ΤτΕ ζητάει επιπλέον μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Θεωρεί αισιόδοξη την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας για ρυθμό ανάπτυξης 1,1%. Σύμφωνα με την εκτίμηση της τράπεζας, η ανάπτυξη για το 2009, θα είναι στα επίπεδα του 0,5%, κάτι που είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (0,2%) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (0,5%). Κάνουν όλοι λάθος, εκτός από το υπουργείο??? Μακάρι, αλλά δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια.
Τέλος, οι κοινοτικές υπηρεσίες ολοκληρώνουν την αξιολόγησή τους για το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η οποία θα ληφθεί υπόψη στην απόφαση της Κομισιόν και του ECOFIN για την επιτήρηση. Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τύπο, στην αξιολόγηση θα αναφέρεται σαφώς ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα Η επιφυλακτικότητα της επιτροπής βασίζεται στα εξής:
  • Στο αισιόδοξο σενάριο του υπουργείου Οικονομίας για την ανάπτυξη,
  • Στην ευθεία αμφισβήτηση των ικανοτήτων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τα επιπλέον έσοδα των 6,5 δις ευρώ και μάλιστα σε περίοδο κρίσης,
  • Στις επιφυλάξεις ως προς την δέσμευση της κυβέρνησης, να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες, πολύ περισσότερο όταν τα μέτρα του υπουργείου δεν είναι θεσμοθετημένα.
Ωστόσο, στα πλαίσια της ελαστικότητας, λόγω της κρίσης, φαίνεται ότι θα εγκρίνουν το σχέδιο με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρεκκλίνει ΚΑΘΌΛΟΥ από το σχέδιο.

Κουράγιο... Κρίση είναι, θα περάσει... Το θέμα είναι πως θα είμαστε στο τέλος της κρίσης!!!

Γιώργος Φακίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου