Σάββατο, Φεβρουαρίου 28, 2009

Περί ευθυνών...

Γεια σας,
είναι γεγονός ότι η τελευταία απόδραση από τον Κορυδαλλό έχει προβληματίσει πολλούς για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του κράτους και του κρατικού μηχανισμού.

Πολλά ιστολόγια υποστήριζαν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν πολιτικές παραιτήσεις και απόδοση/αποδοχή πολιτικών ευθυνών. Δυστυχώς όμως, ούτε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός μπόρεσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στον... εαυτό της!!!

Ο κ. Παπαληγούρας, αμέσως μετά την πρώτη απόδραση, είχε δεσμευθεί για δέσμη μέτρων, ώστε να μην συμβούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ωστόσο, αφού τα φώτα των καναλιών γύρισαν προς άλλες κατευθύνσεις, το ίδιο έπραξε και η προσοχή την κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση ασκεί την εντολή που της δόθηκε βάσει των δελτίων ειδήσεων.

Ακολούθησε ο ανασχηματισμός, ο κ. Παπαληγούρας απομακρύνθηκε από την θέση του υπ. Δικαιοσύνης και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου κατά την νέα απόδραση υπουργός είναι ο κ. Δένδιας. Όλα τα στελέχη της ΝΔ έτρεξαν να τον υποστηρίξουν, αφού είναι υπουργός μόνο λίγων εβδομάδων και δεν πρόλαβε να δείξει το έργο του. Αμέσως όμως εκείνος ανήγγειλε την απόδοση ευθυνών στους φύλακες και αρχιφύλακα... Ακολούθησε μία γελοία παράσταση - δίκη με πολλά ευτράπελα

Η απορία όμως των πολιτών είναι αν η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει ευθύνες. Ο κ. Παπαληγούρας σίγουρα έχει. Και σίγουρα είναι μέλος της ΝΔ, είναι βουλευτής της και υπουργός Ναυτιλιας στην κυβέρνηση. Ένας ανασχηματισμός σημαίνει ότι σβήνονται τα λάθη και αρχίζουμε από την αρχή? Τι κάνει τον πρωθυπουργό να ελπίζει ότι θα είναι πιο δημιουργικός και χρήσιμος στη νέα του θέση? Του πάει περισσότερο η θάλασσα? Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί!!! Θα πρέπει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση ακόμα και αν είναι σε διαφορετικό υπουργείο σήμερα!!!

Κατά μία έννοια, ο ανασχηματισμός είναι αποδοχή, από τον πρωθυπουργό ότι έκανε λάθος επιλογή προσώπων. Ακόμα όμως και αν ο ανασχηματισμός έγινε με την προοπτική της ανανέωσης, τα λάθη των προηγούμενων υπουργών εξακολουθούν να υφίστανται

Είναι όμως λάθος του κ. Παπαληγούρα που δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που εξήγγειλε? Μάλλον όχι. Ή ανικανότητα είναι ή αδιαφορία. Αν όμως είναι ανίκανος και αδιάφορος, τότε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει ευθύνη που τον είχε επιλέξει. Φαύλος κύκλος, γύρω από τα ίδια πρόσωπα.

Συνεχίζοντας για την απόδραση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε και την ευθύνη του κ. Παυλόπουλου. Να εξηγήσω γιατί. Οι φυλακές εσωτερικά ελέγχονται από το υπ. Δικαιοσύνης, εξωτερικά όμως από τον υπ. Εσωτερικών.

Αστυνομικοί είναι παρόντες συνεχώς γύρω από τις φυλακές. Έτσι, η αστυνομία, έπρεπε να είχε ένα σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που κάποιος ξέφευγε από την εσωτερική φρουρά. Ποια ήταν η αντίδρασή τους? Καμία. Και εδώ δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο κ. Παυλόπουλος ήταν στην ίδια θέση και κατά την προηγούμενη απόδραση. Ποια είναι τα μέτρα που είχε πάρει για να μην ξαναγίνει? Ποιό είναι το σχέδιο της αστυνομίας για τις αποδράσεις? Για τις πτήσεις ελικοπτέρων? Για τις διαφυγές με ελικόπτερα?

Ακόμα και αν έσβησαν οι ευθύνες του κ. Παπαληγούρα μέσω του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τον κ. Παυλόπουλο. Και επειδή δεν είναι το μοναδικό λάθος τους, αναρωτιόμαστε γιατί κανείς δεν μιλάει? Δεν είναι εξαιρετικά ύποπτη η εστίαση όλων των μέσων μόνο στο υπ. Δικαιοσύνης?

Την ίδια στάση είχαν κρατήσει και απέναντι στον κ. Αλογοσκούφη. Όλοι τον αμφισβητούσαν όταν ο κ. Καραμανλής τον υποστήριζε με σθένος στην ΔΕΘ. Σήμερα, είναι στην γωνία. Μόνος του, σαν να ήταν στο πιο ασήμαντο υπουργείο και δεν έχει καμία αξία η εμπειρία του. Αλλά και εδώ δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη... Ιδίως από τον πρωθυπουργό!

Λέει ο κ. Αλογοσκούφης ότι κουράστηκε να ασχολείται. Δεν έχει όμως το δικαίωμα. Όπως δεν το έχουν και οι εντολοδόχοι του!

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου