Τρίτη, Μαΐου 19, 2009

Οι αρχηγοί των ευρωψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ


Γεια σας,
τα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων εξουσίας έχουν γίνει γνωστά από την Κυριακή και οι υποψήφιοι έχουν λάβει θέσεις μάχης. Πολύ περισσότερο, έχουν λάβει τις θέσεις τους οι πρώτοι των υποψηφίων, τον οποίων η εκλογή είναι δεδομένη, έχουν όμως το χρέος να τραβήξουν το άρμα ολόκληρης της λίστας.

Για το ΠΑΣΟΚ, η επιλογή ήταν άκρως ανανεωτική. Ένας νέος άνθρωπος, ένας δοκιμασμένος οικονομολόγος. Ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, φιγουράρει στην πρώτη γραμμή.

Η επιλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μοιάζει λογική. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλέχθηκε πρώτη φορά το 2007 στην Κοζάνη και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς. Έχει περάσει μέχρι σήμερα από πολλές θέσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε υπουργεία και οργανισμούς.

Ευρισκόμενος για λίγο καιρό στην πρώτη γραμμή και έχοντας αποφύγει τον συνδυασμό του ονόματός του με το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος, συνδυάζει την ανανέωση με την εμπειρία και την ικανότητα με το "λευκό πολιτικό μητρώο". (το βιογραφικό του κ. Παπακωνσταντίνου μπορείτε να το δείτε εδώ)

Από την άλλη μεριά είναι η κ. Γιαννάκου. Μία πολιτικός που έχει πολύχρονη εμπειρία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής το 1984, επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου το 1989, υπουργός Υγείας το 1990 και υπουργός Παιδείας το 2004.

Σίγουρα η προηγούμενη ευρωπαϊκή της εμπειρία είναι πολύτιμη και της δίνει άλλο αέρα κινήσεων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Επίσης η υπουργική της θητεία, της έχει δώσει την άνεση να γνωρίζει ορισμένα θέματα σε βάθος.

Ωστόσο, θεωρώ πως η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Καραμανλή δεν ήταν η καλύτερη για πολλούς λόγους. Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι η ίδια η κ. Γιαννάκου, είχε εκφράσει δημόσια την επιθυμία της να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην Α΄ Αθηνών. Ωστόσο, το 2007, μετά την υπουργική της θητεία στο υπ. Παιδείας, οι πολίτες είχαν καταδικάσει την πολιτική της στάση. (Το βιογραφικό της κ. Γιαννάκου μπορείτε να το δείτε εδώ)

Επίσης, η κ. Γιαννάκου, πρωτοπάτησε το πόδι της στις Βρυξέλλες το 1984 και έμεινε εκεί έως το 1990. Δεν γνωρίζω αν ήταν επιτυχημένη ή όχι, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η ίδια, εμπλεκόμενη τόσα χρόνια στην ενεργό πολιτική, έχει δημιουργήσει φιλίες και έχθρες, έχει υιοθετήσει απόψεις και έχει στηρίξει θέσεις για τις οποίες ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει. Μπορεί να έχει αυτή την ευελιξία? Θα μπορέσει να κατανοήσει τα νέα δεδομένα που υπάρχουν? Αλίμονο αν ο κόσμος, η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι στο ίδιο επίπεδο με το 1990.

Τέλος, η επιλογή του κ. Καραμανλή γεννά μία ακόμα απορία. Ένα κόμμα σαν την ΝΔ, με δεδομένη την εκλογή των πρώτων του ευρωψηφοδελτίου, θα μπορούσε σε αυτές τις θέσεις να τοποθετήσει νέους ανθρώπους, που μπορούν να δώσουν τον αέρα ανανέωσης, αλλά και να προσαρμοστούν στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα της ανοιχτής Ευρώπης και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ.

Στο δρόμο λοιπόν για το ευρωκοινοβούλιο του 2009-2014, έχουμε τα δύο κόμματα να ακολουθούν διαφορετική τακτική και στην επιλογή των προσώπων. Οι πολίτες θα δείξουν ποιος από τους δύο αρχηγούς έχει ακολουθήσει λάθος δρόμο... Πάντως οι δημοσκοπήσεις (ακόμα και στα blogs) δείχνουν η επιλογή του κ. Παπανδρέου να επιβραβεύεται...

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Φακίτσας


Η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς. Robert Kennedy, 1925-1968, Αμερικανός πολιτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου