Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

Τα κόμματα - λεωφορεία!

Γεια σας,
προσπαθώντας να παρακολουθήσω τις διαδικασίες για την διαδοχή στην ΝΔ και έχοντας μνήμες από την αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ λίγο καιρό πριν, άρχισα να σκέφτομαι τι είναι αυτό που φταίει και τα δύο μεγάλα κόμματα "εξουσίας" δυσκολεύονται να βρουν τι τους φταίει.

Όλοι μας υποστηρίζουμε ή τείνουμε να είμαστε πιο κοντά σε κάποιο κόμμα, όχι κατ' ανάγκη το ίδιο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας. Όμως ο κανόνας ολοκληρώνεται και από την διαπίστωση ότι κανένας δεν είναι 100% ικανοποιημένος από το κόμμα που υποστηρίζει ή υποστήριξε. Αυτό δεν είναι κακό, αφού το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού.

Αυτό που νομίζω ότι έχουν χάσει τα κόμματα σήμερα, είναι η επαφή τους με τις ανάγκες της εποχής ή ακόμα και με την πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι βλέπουμε η διαμάχη για την διαδοχή στην ΝΔ να μην στηρίζεται σε πλατφόρμες ιδεολογίας, αλλά σε ιστορικές αναδρομές.

Την ιστορία όλοι την γνωρίζουμε, ανάλογα με το συμφέρον μας κάθε φορά. Αυτό όμως που μας απασχολεί είναι τι θα γίνει και ακόμα περισσότερο, ΠΩΣ θα γίνει.

Τα κόμματα μοιάζουν με τα λεωφορεία! Οι επιβάτες - μέλη και υποστηρικτές - δεν έχουν τον ίδιο προορισμό, αλλά την ίδια κατεύθυνση, που μας αρέσει να την λέμε "το καλό του τόπου", αλλά εννοούμε "το συμφέρον το δικό μας". Όλα τα λεωφορεία - κόμματα πάνε στον ίδιο προορισμό, όμως από διαφορετικές διαδρομές!

Οι πολίτες καλούμαστε να επιλέξουμε στις εκλογές πιο λεωφορείο θα μπει μπροστά και θα πάρει την επιδότηση της άγονης γραμμής. Τι γίνεται όμως με την ποιότητα, με τον εκσυγχρονισμό και την εξυπηρέτηση σε κάθε λεωφορείο?

Σε αυτό το σημείο είναι η "αχίλλειος πτέρνα" των κομμάτων. Όσο και αν προσπαθούν, έχουν "κολλήσει" στις ιδεολογικές ρητορικές, στα μικροκομματικά παιχνίδια και στην γραφειοκρατία που πνίγει και καταστρέφει όλο το δημόσιο τομέα της Ελλάδας.

Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενο την αλλαγή, όπως ακριβώς έγινε και με το ΠΑΣΟΚ του 1981. Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατάφερε να πείσει τους πολίτες ότι αξίζει να έχει μία ευκαιρία. Όμως, βλέπουμε ότι στον δρόμο του βρίσκει δυσκολίες. Όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από το εσωτερικό του κόμματός του. Πολλά "παλιά" στελέχη, έχουν δυσαρεστηθεί για την "απόσυρση" που έκανε ο Πρωθυπουργός και για τις επιλογές του σχετικά με τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ του 2009, είναι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ του 1999 και ακόμα πιο διαφορετικό από αυτό του 1981! Η διαφορά είναι στην ποιότητα και στην σκέψη των υποστηρικτών του και όχι τόσο πολύ στην αλλαγή που έχει γίνει στο κόμμα. Αυτό φαίνεται πως το έχει αντιληφθεί ο Πρόεδρος, δυσκολεύονται όμως να το αντιληφθούν διάφοροι βουλευτές και πολιτικάντηδες, που θα έπρεπε μόνοι τους να οδεύσουν προς την έξοδο αντί εναγωνίως να προσπαθούν να αρπαχτούν από μία καρέκλα.

Στις σημερινές γενιές των 20άρηδων και 30άρηδων, δεν κάνει καμία εντύπωση η συμμετοχή ενός πολιτικού στο Πολυτεχνείο. Και δεν κάνει εντύπωση επειδή όλοι οι πολιτικοί που συμμετείχαν στον αγώνα κατά της χούντας έχουν εξαργυρώσει με τον χειρότερο τρόπο αυτή την προσπάθειά τους!

Δεν μπορεί ένα σύγχρονο κόμμα, όπως το οραματίζεται ο κ. Παπανδρέου, να λειτουργεί έτσι. Αν θέλουμε να μιλάμε για αλλαγή, τότε θα έπρεπε να την αποδεικνύουμε. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν ικανοποιηθεί από την ανανέωση στην κυβέρνηση, αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα ριζικότερη.

Κανένας πολιτικός του 1981 ή του 2000 δεν θα μας έλειπε αν δεν ήταν στο κυβερνητικό σχήμα! Όσο ικανός και αν ήταν κάποιος το 2000, δεν θα μπορεί να είναι το ίδιο ικανός σήμερα! Η εποχή έχει αλλάξει, οι πολίτες έχουν αλλάξει, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Καθένας είναι καλός ή κακός στην εποχή του και στα συγκεκριμένα δεδομένα της εποχής αυτής.

Από την άλλη μεριά, η ΝΔ συνεχίζει να είναι ένα κόμμα που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Οι περισσότερο "κολλητοί" του Κων/νου Καραμανλή, προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή η πίστη και η φιλία είναι ατού στο βιογραφικό κάποιου. "Έκλαψα μαζί του", "Μου χτύπησε φιλικά την πλάτη", "Μου έκλεισε το μάτι"... Τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά? Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου ποια ήταν η σχέση σας με τον Κων/νο Καραμανλή. Εκείνος πέτυχε να περάσει στην ιστορία με την δική του προσωπικότητα, την δική του ιδεολογία και το όραμά του. Εσείς τι κάνετε? Δεν έχετε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η ίδια με την Ελλάδα που διαχειρίστηκε ο δημιουργός της ΝΔ?

Για τα μικρότερα κόμματα τι να πούμε? Το ΚΚΕ φαίνεται ότι εδώ και χρόνια πάει με την ρεζέρβα, μέχρι να κλατάρει και αυτή και να μείνει κάπου στον δρόμο... Ο Συνασπισμός - Σύριζα ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι χρώμα θα βάψει τα καθίσματα του λεωφορείου, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. υπόσχεται την πιο γρήγορη διαδρομή Πειραιάς - Αεροδρόμιο, αλλά μέσω Θεσσαλονίκης!

Ας αντιληφθούν τα κόμματα ότι δεν είναι δημόσιοι οργανισμοί! Είναι ζωντανοί οργανισμοί που οφείλουν να μεταλλάσσονται και να αντιδρούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό δεν γίνεται με "σκουριασμένα σκαριά", αλλά με νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και θέληση να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν γίνεται να πείθουν για "αλλαγή", χωρίς να αλλάζουν οι ίδιοι...

Καλή η εμπειρία, καλή η πρόθεση, όμως μπορούν να τα προσφέρουν χωρίς να καταλαμβάνουν θέσεις. Το φυσιολογικό είναι κάποιος στα 35-45, να έχει σύμβουλο έναν 55-70άρη με πείρα και όχι το αντίθετο! Άλλωστε τόσα χρόνια δεν δούλεψε αυτό το μοντέλο, γιατί να δουλέψει τώρα?

Μπορεί κάποιοι να δυσαρεστηθούν, όμως η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι για την ευχαρίστηση των πολιτικών. Οφείλουν να διακρίνουν μόνοι τους πότε πρέπει να σιωπούν και να κάνουν χώρο για τους επόμενους!

Η επόμενη γενιά θέλει την θέση της. Και στην εποχή της μετά-Μεταπολίτευσης, στην εποχή του ίντερνετ και στις γενιές με την υψηλότερη και ποιοτικότερη μόρφωση στην ιστορία της Ελλάδας, δεν περνάνε θεωρητικές, ιστορικές και ιδεολογικές αρλούμπες. Θέλουμε έργο και αποτέλεσμα, διαφορετικά ξέρουμε και εμείς τον τρόπο να καταστρέψουμε το μέλλον μας!

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος σημαίνει να αλλάζεις συχνά.
Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953

3 σχόλια:

  1. "Το φυσιολογικό είναι κάποιος στα 35-45, να έχει σύμβουλο έναν 55-70άρη με πείρα και όχι το αντίθετο! Άλλωστε τόσα χρόνια δεν δούλεψε αυτό το μοντέλο, γιατί να δουλέψει τώρα?"

    Πολύ σωστή σκέψη! Νομίζω ότι ο Παπανδρέου προσπάθησε πολύ να το υλοποιήσει στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το πέτυχε κατά πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ ότι προσπάθησε να το υλοποιήσει και το πέτυχε. Σίγουρα όμως μπορούσε περισσότερο. Ας μην γκρινιάζουμε όμως... Είμαστε ακόμα στην αρχή!

    Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την ανάγνωση

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειο κέιμνο... Και ο παραλληλισμός πολύ καλός

    ΑπάντησηΔιαγραφή