Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2009

Συμπεράσματα από την εκλογή Σαμαρά...


Γεια σας,
η ΝΔ έχει καινούριο αρχηγό και δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν ξαφνιάστηκε... Όλοι μας νομίζαμε ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όχι μόνο θα ήταν η αρχηγός της ΝΔ, αλλά και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας...

Όταν ο κ. Καραμανλής ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από την προεδρία της ΝΔ, όλοι κοιτάξαμε την κ. Μπακογιάννη στο πλάνο της τηλεόρασης και όλοι πέσαμε έξω...

Μάλλον αυτή η εντύπωση που είχαμε όλοι μας, πήγαζε από την εμπειρία των μηχανισμών, της οικογενειοκρατίας και των ομάδων, που είναι ισχυρά φαινόμενα και όλοι καταδικάζουμε μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς έκανε την έκπληξη και κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος, με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά.

Αν κοιτάξουμε λίγο καλύτερα, η διαφορά του κ. Σαμαρά από την κ. Μπακογιάννη είναι περίπου 10%. Πολύ όμοιο ποσοστό με την διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές... Έχει λέτε κάποιο νόημα, ή είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός? Αισθάνομαι ότι μέσα σε αυτό το 10%, υπάρχουν πολλοί που έφυγαν από την ΝΔ στις εκλογές.

Αν θυμηθούμε την διακυβέρνηση Καραμανλή, θα δούμε ότι ο κόσμος της ΝΔ πληγώθηκε. Ο λόγος ήταν η υπεροψία, η αλαζονεία και η ειρωνεία με την οποία αντιμετώπιζε η ΝΔ και ο πρόεδρος της τον κόσμο και τους πολιτικούς του αντιπάλους. "Εγώ είμαι και κανένας άλλος", έμοιαζαν να φωνάζουν Πρόεδρος και κόμμα - κυβέρνηση.

Η κ. Μπακογιάννη, εκτός των άλλων, πλήρωσε αρχικά το τίμημα της υποστήριξης αυτής της πολιτικής. Πλήρωσε ακριβώς τα ίδια λάθη που πλήρωσε ο κ. Καραμανλής. Θεωρούσε πολιτικό της προτέρημα ότι ποτέ δεν αντέδρασε και πάντα στήριζε όλες τις αποφάσεις, όσο λανθασμένες και αν ήταν! Αντάλλασσε την πολιτική της ανικανότητα και ανυπαρξία στο υπουργείο εξωτερικών, με την σιωπή που προσέφερε σε εμφανή λάθη!

Πέρα από αυτό όμως, η κ. Μπακογιάννη πλήρωσε την οικογενειακή κόντρα Μητσοτάκη - Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς είχε το θάρρος να πει την γνώμη του και να ρίξει την κυβέρνηση του πατέρα της. Όσο όμως εκείνη προσπαθούμε να εισπράξει από αυτή την κίνηση, τόσο πλήρωνε... Τελικά, όμως, ο κόσμος εκτίμησε το θάρρος της γνώμης, με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό δεν είναι άλλωστε που ζητάμε από όλους τους πολιτικούς?

Νομίζω όμως ότι από την εκλογή Σαμαρά, ο κόσμος έστειλε και ένα άλλο ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς: "Δεν τους ακολουθούμε πια με κλειστά μάτια!". Απόδειξη είναι ότι ενώ η κ. Μπακογιάννη είχε την στήριξη των πιο ισχυρών ονομάτων, έχασε. Έχασε ακόμα και σε μονοεδρικές περιφέρειες της ΝΔ (π. χ. Κιλκίς), όπου ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος, την υποστήριζε! Έχασε και στην Αττική, όπου η υποστήριξη στο πρόσωπό της ήταν σχεδόν καθολική από τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος!

Ο κ. Σαμαράς, χωρίς να έχει τόσο μεγάλη πολιτική παρουσία, όσο η κ. Μπακογιάννη, κατάφερε να γίνει Πρόεδρος απλά φωνάζοντας για όραμα ενός μεγάλου κόμματος και για μία ενωμένη δεξιά οικογένεια. Δεν ακούσαμε καμία πολιτική θέση, απλά πολιτική ρητορεία. Κέρδισε όμως, απλά επειδή δεν είναι από τζάκι και δεν θυμίζει τόσο πολύ την τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή...

Οι πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν χάσει την επαφή με τον κόσμο και πρέπει να δράσουν άμεσα για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση... Ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν ακολουθεί αλλά θέλει να ηγηθεί...

Ας ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία στον κ. Σαμαρά. Χρειάζεται επιτυχία για να ηγηθεί ενός κόμματος που έχει διαιρεθεί. Οφείλει η ΝΔ να βρει τον βηματισμό της και να λειτουργήσει σωστά στο καθήκον της.

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Αυτό που έχεις γίνει είναι το τίμημα που πλήρωσες για να πάρεις αυτά που ήθελες.
Mignon McLaughlin, 1913-1983, Αμερικανίδα αρθρογράφος


2 σχόλια:

  1. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΙΛΗΣΕ

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο λαός ψήφησε και ..μίλησε. Αυτή η χιλιοειπωμένη φράση διατυπώνεται δημοσίως πάντα από τους νικητές. Κατά έναν παράξενο τρόπο οι ηττημένοι κωφεύουν επιλεκτικά και δεν ακούνε την άρνηση του λαού. Ξεχνάνε ή μάλλον δεν θέλουνε να το αναφέρουν. Πάντα οι κερδισμένοι παραθέτουν στις πολιτικές τους γαργάρες ότι ο λαός δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει παρά να τους μιλήσει. Ο κύριος Σαμαράς, που απουσίασε τόσα χρόνια από την πολιτική σκηνή (1993-2009)άκουσε καλά; Οι πάνω από 700.000 πολιτικά πολιτισμένοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας μήπως θελαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την μεγάλη ήττα του Οκτωβρίου; Συγκρίνονται όμως με τους 1,5 εκατ του ΠΑΣΟΚ που δώσανε την ψήφο εμπιστοσύνης στον κύριο Παπανδρέου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα διαφωνήσω σε μερικά σημεία. Θεωρούσα εκ των προτέρων νικητή το Σαμαρά (προ δημοσκοπήσεων), επειδή ακριβώς η Ντόρα κληρονόμησε την κακή πε΄ριοδο της ΝΔ (οι ΝΔάτες θεωρούν τη χειρότερη δυνατή κυβέρνηση, εκείνη του Μητσοτάκη). Ταυτόχρονα, χρεώθηκε την κακή κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ ο Σαμαράς το παλιό σταθερό προφίλ στις αρχές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή