Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2010

Η πρόκληση των δημοτικών εκλογών...


Γεια σας,
η πολιτική δεν ασχολείται μόνο με το ασφαλιστικό, το μνημόνιο, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική. Η πολιτική πέρα από αυτά επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας και του περιβάλλοντος που ζούμε.

Η κατάσταση των δρόμων, η καθαριότητα, η προσβασιμότητα σε πλατείες και πεζοδρόμια (ειδικά από άτομα με ειδικές ανάγκες), η ποιότητα των σχολείων και η ζωή στην πόλη μας, είναι αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει την ψυχολογία όλων μας. Ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα, την αγωνία για το αύριο και την αναζήτηση προοπτικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να ζητούμε περισσότερη ποιότητα ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δικαιούμαστε τα "αυτονόητα", που πρέπει να μας προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν. Ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να τις παρουσιάσουν ως δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Προφανώς "παίζουν" με έναν θεσμό, αποδεικνύοντας την αδιαφορία τους για την ζωή των πολιτών.

Στις δημοτικές εκλογές δεν ψηφίζουμε για την οικονομική πολιτική. Δεν αποφασίζουμε για το ασφαλιστικό ή εργασιακό καθεστώς. Δεν κρίνουμε το κυβερνητικό έργο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε στις βουλευτικές εκλογές.

Οι δημοτικές εκλογές είναι μία τοπική διαδικασία. Καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιος θα διαχειριστεί τα προβλήματα που έχουμε καθημερινά μπροστά στο σπίτι μας, στην γειτονιά μας. Καλούμαστε να αναδείξουμε τον ικανότερο που θα διαχειριστεί τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά μας. Καλούμαστε να διακρίνουμε ποιος είναι άξιος να μας προσφέρει ένα καλύτερο περιβάλλον...

Ειδικά σε αυτές τις εκλογές έχουμε ακόμα μία πρόκληση. Πρέπει να αναδείξουμε τον συμπολίτη μας που θα αφομοιώσει και θα διαχειριστεί τις αλλαγές και τις τομές που έχει φέρει το νέο νομοσχέδιο της αυτοδιοίκησης. Ο Καλλικράτης.

Οι ανίκανοι και οι "φυγόμαχοι" έτρεξαν να σταθούν στα σύνορα και τα ονόματα των δήμων. Όμως για το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα διαδικαστικό θέμα. Το σύνολο του νομοσχεδίου είναι μία ανατροπή στα δεδομένα. Οι δήμοι θα κληθούν να διαχειριστούν περισσότερα κονδύλια, θα πρέπει να λάβουν δράσεις για την ανάπτυξη, για το περιβάλλον, να αποφασίσουν για την ρυμοτομία και το πολεοδομικό σχέδιο των πόλεων...

Σε αυτές τις εκλογές, θα πρέπει τα κόμματα να αποδείξουν την ανανέωση που υπόσχονται και οι πολίτες την ανανέωση που επιθυμούν. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι νέοι (όχι μόνο σε ηλικία αλλά και σε ιδέες) άνθρωποι, με όραμα, όρεξη και θέληση για ανατροπές και ανάπτυξη στην πόλη τους. Οι ηγεσίες των κομμάτων θα πρέπει να προτείνουν τέτοιους ανθρώπους και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ανανέωση της πολιτικής.

Επειδή όμως τα κόμματα δεν είναι πάντα τόσο "αθώα" και ρομαντικά. Επειδή πολλοί βουλευτές ανταποδίδουν "χάρες" μέσω χρίσματος, ξεπληρώνοντας στήριξη που έλαβαν από δημάρχους και συμβούλους, πρέπει και οι πολίτες να λάβουμε δράση.

Ακόμα και αν επιμείνουμε να ψηφίσουμε με "κομματική πειθαρχία", κάτι για το οποίο διαφωνώ, πρέπει να αναζητήσουμε άξιους, ικανούς και έμπειρους ανθρώπους... Πρέπει να πάψουμε να είμαστε κλειδωμένοι σε έναν τρόπο σκέψης που αποδεδειγμένα μας έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση...

Κάθε εκλογική διαδικασία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αγγαρεία.. Είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα. Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.. Αν για ακόμα μία φορά δεν κρίνουμε "απαραίτητο" να ασχοληθούμε με τις εκλογές, μετά τι θα μας νομιμοποιεί να γκρινιάζουμε για την ποιότητα του δρόμου, του σχολείου, ή την καθαριότητα της γειτονιάς μας?

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας
Οι πολίτες στα δημοψηφίσματα απαντούν συνήθως για όλα, εκτός από το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα.

Φρανσουά Μιττεράν, 1916-1996, Γάλλος πρόεδροςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου