Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 01, 2010

Πολιτική... made in media...


Γεια σας,
καλό μήνα, καλό φθινόπωρο και καλό κουράγιο...

Τις τελευταίες ημέρες τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες εναγωνίως στοιχηματίζουν για τις αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Πραγματικά η στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δημιουργεί το ερώτημα αν ο ρόλος τους είναι να παρουσιάζουν τις ειδήσεις ή να τις δημιουργούν. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος ότι ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε μέσου, αλλάζουν και τα πρόσωπα που προβάλλονται.

Αν κοιτάξουμε τα αρχεία των εφημερίδων, ακριβώς έναν χρόνο πριν, θα δούμε ότι έγραφαν πως ο τότε Πρωθυπουργός, κος Κ. Καραμανλής, ετοίμαζε διάγγελμα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Μάλιστα έκαναν λόγο για την ανακοίνωση των εκλογών "από ώρα σε ώρα". Μπορεί να έπεσαν έξω στον χρόνο, όμως το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι οι όποιες αλλαγές σε πρόσωπα, θα έχουν την μορφή αντικαταστάσεων. Όμως από τα media μαθαίνουμε ότι θα γίνει "σαρωτικός" ανασχηματισμός και δημιουργία "οβάλ γραφείου" στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προφανώς ο λόγος αυτής της πίεσης προς την κυβέρνηση είναι για να λάβουν θέσεις κλειδιά πολιτικοί που μπορούν να "υποστηρίξουν" τα συμφέροντα κάθε εκδοτικού ή ενημερωτικού ομίλου.

Ο ρόλος όλων αυτών των δημοσιογράφων δεν είναι να ενημερώνει την κυβέρνηση για τις επόμενες κινήσεις της, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη μαζί τους. Ο ρόλος τους είναι να ενημερώνει τους πολίτες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και να τους αφήνει το περιθώριο να κρίνουν. Αλλιώς μιλάμε για "κατευθυνόμενη" δημοσιογραφία...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Τα Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν μόνο χαζές ή απρόσεκτες απαντήσεις και όχι χαζές ή άδικες ερωτήσεις.

Colin Powell, 1937-, Αμερικανός στρατιωτικός & πολιτικός


2 σχόλια:

  1. ας μην ξεχναμε πως πολλοι δημοσιογραφοι διατηρουν στενους δεσμους με πολιτικα προσωπα. Τα... κουτσομπολια μαθαινονται με τον εναν ή τον αλλο τροπο & στο βωμο της αποκλειστικοτητας μεταδιδονται κατα το δοκουν ωστε να υπαρξει αργοτερο ο γνωστος πανικος που μονο τα ΜΜΕ ξερουν να καλλιεργουν :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Τετάρτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή