Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

Η αλήθεια πονάει...


Γεια σας,
πολλές αλήθειες έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό και υπάρχει μία γενική ενόχληση. Ακόμα όμως δεν μπορώ να καταλάβω τι μας ενοχλεί. Ότι μας τις λένε? Ότι είναι ψέμματα? Ότι είναι αλήθεια? Ότι μας κατάλαβαν?

Αρχικά η δήλωση του της κυβέρνησης, ήρθε να ανάψει τα αίματα. Είχε πει ότι "τα φάγαμε όλοι μαζί. Και οι πολιτικοί που έκαναν ρουσφέτια και οι πολίτες που τα ζητούσαν". Αυτή η πρόταση ήταν αρκετή για να ξεκινήσει το γνωστό παιχνίδι ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση. Οι μεν έλεγαν ότι δεν έφαγαν, οι δε ότι ο κ. Πάγκαλος έκανε μια γενική διαπίστωση.

Είναι αλήθεια όμως? Βεβαίως. Όσο και αν μας ενοχλεί, όσο και αν συμπεριλαμβάνει κάποιους -ελάχιστους- που είναι "καθαροί", όλοι λίγο - πολύ ξέραμε. Ξέραμε ότι στο δημόσιο υπάρχει ασφυξία, αλλά ζητούσαμε διορισμούς. Ξέραμε ότι το "φακελάκι" στον γιατρό είναι παράνομο, αλλά "ας μην δώσει ο άλλος, εγώ θα δώσω". Ξέραμε ότι οι αγορές χωρίς απόδειξη ήταν κλοπή, αλλά επιμέναμε να γλιτώνουμε χρήματα άμεσα.

Το χειρότερο από την διαπίστωση του κ. Πάγκαλου, δεν είναι ότι τα φάγαμε όλοι μαζί. Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχουμε συνεχείς ομολογίες πολιτικών για "άνομες" πράξεις, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι επιτροπές για την Siemens, το Βατοπέδι και για την οικονομία, όπου και αν καταλήξουν, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από απλά συμπεράσματα. Αυτό είναι λυπηρό, επικίνδυνο και εξωφρενικό.

Μετά από τον κ. Πάγκαλο, ήταν σειρά του κ. Γιούνκερ να ταράξει τα "ήρεμα" νερά μας. Κάποιος πρωθυπουργός, λέει, του παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη... Όλοι αρχίσαμε να ψάχνουμε αυτόν τον πρωθυπουργό που μας διασύρει... Γιατί, μπορεί να είμαστε διεφθαρμένοι, αλλά το κρύβουμε καλά...

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι αυτός ο "προδότης" είναι ο κ. Παπανδρέου, όλοι άρχισαν να τον κατηγορούν ότι μιλάει απαξιωτικά για την χώρα και μειώνει το κύρος της. Ξεχνάμε πόσο απαξιωτικό είναι να στέλνεις ψευδή στοιχεία στο εξωτερικό και πόσες άσχημες εμπειρίες μεταφέρουν οι ξένοι τουρίστες ή επενδυτές από την χώρα μας. Ξεχνάμε, ότι όλα τα κόμματα, τα τελευταία 15 χρόνια, υπόσχονται να πατάξουν την διαφθορά στην χώρα? Είναι ψέμα ότι η διαφθορά και η αδιαφάνεια είναι οι κύριες αιτίες της σημερινής μας κατάστασης?

Τέλος, ο κ. Σαμαράς ενοχλήθηκε από την στάση του κ. Μητσοτάκη να τον αποκαλέσει λαϊκιστή, επειδή υπόσχεται ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε λίγους μήνες, χωρίς το μνημόνιο. (Βέβαια, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο λόγος της "παρέμβασης" του κ. Μητσοτάκη ήταν οικογενειακός, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αλήθεια που είπε.)

Δεν έχει βρεθεί κανένας μέχρι σήμερα να μας δείξει τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Ο κ. Σαμαράς, φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε την δική του παράταξη για αυτή την υπόσχεση, γι' αυτό και έχει σταματήσει να την "προωθεί". Αλλά αυτό δεν παύει να την κάνει μία λαϊκίστικη πρόταση.

Ανεξάρτητα από το μνημόνιο, την οικονομική πολιτική, τα εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα, θα πρέπει οι πολιτικοί να αντιληφθούν ότι ο κόσμος έχει περάσει σε μία διαφορετική φάση. Δεν του αρκούν πλέον ατάκες του στυλ "λεφτά υπάρχουν" ή "θα μηδενίσω το έλλειμμα σε ένα χρόνο, χωρίς μέτρα".

Οι πολίτες απαιτούν πλέον σοβαρότητα και καθαρότητα. Έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, είμαστε σε θέση να δούμε τις εναλλακτικές, αλλά χωρίς να δικαιολογούμε λαϊκισμούς και μικροπολιτικές κινήσεις. Έχουμε ανάγκη την απόλυτη αλήθεια.

Αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε τα δύο κόμματα να αφήνουν στην άκρη την κοκορομαχία και να επιδίδονται σε μία δημιουργική κόντρα. Αυτή θα αξιολογηθεί στις επόμενες εκλογές.

Ήταν φάουλ του κ. Σαμαρά να πει ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα. Ακόμα και αν αυτό ήταν δυνατό, γιατί δεν έκανε την πρότασή του πριν το μνημόνιο και την αποκαλύπτει τώρα, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές?

Ήταν ευχάριστη έκπληξη αυτή την εβδομάδα να βλέπουμε τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνούν για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Αυτή είναι η συμπεριφορά που περιμένουμε, αυτή είναι η συμπεριφορά που αξίζουμε, αυτή είναι η στάση που οφείλουν να έχουν απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας που είναι η οικονομία.

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας
Προτιμώ να βλέπω ανθρώπους να αμφισβητούν την αλήθεια, παρά να δέχονται κάτι που δεν είναι αλήθεια.

Frank A. Clark, 1915-2003, Αμερικανός πολιτικός


7 σχόλια:

  1. νομίζω ότι είσαι ονειροπόλος φίλε μου Γιώργο Φακίτσα τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν πάψει ο Ελληνας να είναι γραικός σου εύχομαι μέσα απο τη ψυχή μου καλή επιτυχία στις δημοτικές καθώς χρειαζόμαστε στις τοπικές κοινωνίες νέους τίμιους και άφθαρτους να μας εκπροσωπουν η φίλη σου Λιάνα Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για το σχόλια Λιάνα...

    Ναι είμαι ονειροπόλος, ίσως και λίγο ρομαντικός. Πρέπει όμως να αλλάξουμε, πρέπει να πάμε μπροστά... Μπορούμε...

    Όλα ξεκινούν με ένα όνειρο... "I have a dream", έλεγε παλιότερα κάποιος άλλος ονειροπόλος. Το θέμα είναι να πιστέψουμε όλοι ότι μπορούμε, τα άλλα είναι "εύκολα"...

    Να είσαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν ειναι η πρωτη φορα που σε συγχαιρω για τις αποψεις σου και κυριως για την ορθη τοποθετηση και εκφραση αυτων, απλα αυτη τη στιγμη που λιγο-πολυ ολοι ασχολουνται εστω και σε επιπεδο ΜΜΕ, με την πολιτικη, ειναι χρησιμο να λεγονται μερικες ξεκαθαρες αληθειες.
    το κειμενο αυτο συμβαλλει στην προσπαθεια αυτη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε yannidaki,
    σε ευχαριστώ πολύ... Για τα καλά λόγια και για τον χρόνο που αφιερώνεις να διαβάζεις τα άρθρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα, μέσα από ένα ποίημα
    του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Σουρή (1853-1919),
    που γράφτηκε το 1910 !!!

    Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
    σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
    ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
    καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;


    Νὰ τρέφῃ ὅλους τους ἀργούς,
    νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,
    ταμεῖο δίχως χρήματα
    καὶ δόξης τόσα μνήματα;


    Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ
    καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά,
    κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε
    τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε;


    Κλέφτες φτωχοὶ καὶ ἄρχοντες μὲ ἅμαξες καὶ ἄτια,
    κλέφτες χωρὶς μία πῆχυ γῆ καὶ κλέφτες μὲ παλάτια,
    ὁ ἕνας κλέβει ὄρνιθες καὶ σκάφες γιὰ ψωμὶ
    ὁ ἄλλος τὸ ἔθνος σύσσωμο γιὰ πλούτη καὶ τιμή.


    Ὅλα σ᾿ αὐτὴ τὴ γῆ μασκαρευτῆκαν
    ὀνείρατα, ἐλπίδες καὶ σκοποί,
    οἱ μοῦρες μας μουτσοῦνες ἐγινῆκαν
    δὲν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.


    Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως,
    συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.


    Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
    σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.


    Γι᾿ αὐτὸ τὸ κράτος, ποὺ τιμᾶ τὰ ξέστρωτα γαϊδούρια,
    σικτὶρ στὰ χρόνια τὰ παλιά, σικτὶρ καὶ στὰ καινούργια!


    Καὶ τῶν σοφῶν οἱ λόγοι θαρρῶ πὼς εἶναι ψώρα,
    πιστὸς εἰς ὅ,τι λέγει κανένας δὲν ἐφάνη…
    αὐτὸς ὁ πλάνος κόσμος καὶ πάντοτε καὶ τώρα,
    δὲν κάνει ὅ,τι λέγει, δὲν λέγει ὅ,τι κάνει.


    Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαῖο,
    ὕφος τοῦ γόη, ψευτομοιραῖο.
    Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
    λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.


    Σπαθὶ ἀντίληψη, μυαλὸ ξεφτέρι,
    κάτι μισόμαθε κι ὅλα τὰ ξέρει.
    Κι ἀπὸ προσπάππου κι ἀπὸ παπποῦ
    συγχρόνως μποῦφος καὶ ἀλεποῦ.


    Καὶ ψωμοτύρι καὶ γιὰ καφὲ
    τὸ «δὲ βαρυέσαι» κι «ὢχ ἀδερφέ».
    Ὡσὰν πολίτης, σκυφτὸς ραγιᾶς
    σὰν πιάσει πόστο: δερβεναγᾶς.


    Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο-
    νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο.
    Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει
    στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.


    Δυστυχία σου Ἑλλάς,
    μὲ τὰ τέκνα ποὺ γεννᾶς.
    Ὦ Ελλάς, ἡρώων χώρα,
    τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

    Φίλε μου Γιώργο,σου παραθέτω το ποίημα του Σουρή για να δούμε όλοι ότι τελικά μάαααλλον όλο αυτό το σκηνικό στη χώρα μας πάει πολλά έτη πίσω.

    Σου εύχομαι καλή επιτυχία μέσα απ την καρδία μου στις δημοτικές εκλογές γιατί απο το λίγο που σε ξέρω πιστεύω ότι δεν κατεβαίνεις υποψήφιος για την δόξα & τα μεγαλεία αλλά γιατί όσο περνάει απο το χέρι σου θέλεις να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για ΟΛΟΥΣ!

    Σου εύχομαι να συνεχίσεις να είσαι ονειροπόλος & να ονειρεύεσαι, ειδικά σε μια εποχή που οι νέοι φοβούνται ακόμα και να ονειρευτούν, αλλά να προσέξεις πολύ ώστε τα ονειρά σου να μην γίνουν εφιάλτης για τους άλλους, διότι ειλικρινά τρέμω στην σκέψη και μόνο του τι όνειρα είχαν κάνει οι έως σήμερα οι περισσότεροι πολιτικοί..

    Να είσαι πάντα καλά!

    Σοφία Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΣ ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;ΟΤΑΝ ΔΙΟΡΙΖΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ,ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΥ.ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ.ΔΕΝ ΦΤΑΙΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο ποτε ο Λαικισμος εγινε.. life style !
    Aραγε ποιος να έχει τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας.....το Περιβάλλον μας ..η οι Κοινωνίες μας...?
    Ο δρόμος για το εύκολο κέρδος ήτανε ελκυστικός & επιθυμητός από ανέκαθεν..και μάλιστα εθεωρείτο και εξυπνάδα..
    Ετσι λοιπον εκτος από "έξυπνοι" εκπαιδευτήκαμε & στο γρήγορο & εύκολο κέρδος..που έγινε Ανίκητο.
    Και είναι τοσο ΑΛΑΖΟΝΙΚΑ ΑΝΙΚΗΤΟ που αν διανοηθεί κάποιος να μιλήσει για τις όποιες συνέπειες..."πυροβολείτε" ακαριαία.
    Επιπολαιότητα Τσαπατσουλιά και Λαιμαργία..είναι τα κύρια συστατικά του παραπάνω τοσο πολύ δημοφιλούς "κοκτέιλ".
    Η διαχρονικότητα του " Ότι Φάμε Ότι Πιούμε & Ότι αρπάξει ο Κώλος μας ".. αφού πέρασε στο life style ..μέσω καταναλωτικών προϊόντων...διαφημίστηκε κατάλληλα και ξαναεπανηρθε ποιο αναβαθμισμένα και έτσι θεμελίωσε Μια Σταθερή Αξία.
    Αυτή η Σταθερή Αξία "Τιτλοποιηθηκε" και βγήκε στις Αγορές.....
    Πούλησε τρελά...δημιούργησε Υπέρ Κέρδη..για πολλά χρόνια...δημιούργησε και γαλούχησε ολόκληρες γενεές...με το σύνθημα
    "εμείς να βολευτούμε και να περάσουμε καλά..και δεν γαμιούνται όλοι και όλα"....
    έτσι καταφέραμε να κάνουμε με τις "πετυχημένες πολιτικές τους" την κοινωνία μας... Ίσως το Μεγαλύτερο-τερο Μπουρδελο...απαρχης του κοσμου.
    και αυτό το "μαγαζί Επίτευγμα" που είναι στην διαδικασία Παγκοσμιοποίησης..και όπως μια Πολυεθνική ...που Πρέπει να εξακολουθεί να παράγει τα Υπερκέρδη ...και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη ούτε καν σαν σκέψη ..να μειώσουνε τα Υπερκέρδη τους...που φυσικά ο Λαός θα Πρέπει να εξακολουθεί να τους τα παράγει...
    Αλλά όταν όμως αφού πρώτα τον εκπαιδεύσανε στην "Πλαστική & Άνοστη Καλοπέραση"... Έχουν βάλει τώρα στοχο να τον Τιμωρήσουνε..σπρώχνοντας τον στην Εξαθλίωση..
    μόνο κι μόνο να ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝΕ ΤΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ & ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ...και μετά ας πάνε να "πνιγούνε οι Λαοί"
    Και έρχεται ο "Χοντρός" να μας πει Ότι Φταίμε κιόλας..που εξαπατηθήκαμε...
    Αλλά από Ότι ξέρουμε και από τα Δικαστήρια..ο Ιθύνων Νους είναι το ζητούμενο Κακούργημα και όχι ..τα τσιράκια του.

    Προτιμώ να βλέπω ανθρώπους να αμφισβητούν την αλήθεια, παρά να δέχονται κάτι που δεν είναι αλήθεια.
    (η αμφισβητιση της αληθειας εχει να κανει με την "οπτικη" που βλεπουμε..μηπως ?
    γιατι η αληθεια ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΛΑ ...το ψευδος κατασκευαζετε)
    οσο αφορατην "ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑ" ναι ΕΝΟΧΛΕΙ & ΠΑΡΑΕΝΟΧΛΕΙ..
    και ειναι πασίδηλη η άρνηση του Πασοκ να αναλάβει τις ευθύνες του..ακόμα και σήμερα..
    (βαφτίζοντας τους Κλέφτες-Θύματα..& τα Θύματα-Κλέφτες...βλπ.ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ..&..ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ είναι έννοιες που ΠΡΩΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ "φαρδιά-πλατιά".. με την ίδρυση του Πασοκ..) μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν..
    Τουναντίον με το να ρίχνει το ανάθεμα συνεχώς στους "Πρώην"..όταν αυτοί οι ίδιοι έχουν την ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ..μόνον ΟΡΓΗ αφήνει πείσω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή