Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2009

Πρέπει να βρούνε λύσεις, όχι να κλέψουν τις εντυπώσεις

Γεια σας,

Πώς σας φαίνεται η πολιτική σκακιέρα? Αντάρτης ο Μανώλης, καυγάς του Πάγκαλου με τον Ρουσόπουλο και πολλά άλλα σήμερα... Τι γίνεται?

Οι δημοσκοπήσεις κάνουν την δουλειά τους, έστω και αν αυτά που μας λένε είναι τα ίδια. Οι πολιτικοί μας, ωστόσο, εξακολουθούν να τις διαβάζουν από την μεριά που τις βολεύει. Αν όμως πάμε με τις δημοσκοπήσεις, πρέπει να έχουμε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και απόψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό είναι κάτι σαν την διαφήμιση, που λέει ότι ο μέσος άνθρωπος δεν υπάρχει...

Εάν θέλουμε τον κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργό, θα πρέπει να ανεχθούμε τα στελέχη που επιλέγει. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, θα πρέπει να δεχθούμε τον κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό.

Ήταν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του. Πρέπει να τον κρίνουμε για κάτι που έχει κάνει και όχι για κάτι που θέλει να κάνει. Πρέπει να τον κρίνουμε ως υπουργό παιδείας και εξωτερικών. Δυστυχώς όμως για εκείνον, ο σημερινός μας πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ αντίστοιχες θέσεις! Για την ακρίβεια, δεν είχε αναλάβει ποτέ Υπουργός, ούτε υφυπουργός!

Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση για να την εκπροσωπήσει στα Διεθνή συνέδρια για την κρίση, αλλά και να διεκδικήσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν έλαβε μέρος, ούτε από τα ΜΜΕ, στο τελευταίο συνέδριο του Νταβός. Δεν ήταν ούτε ένας Έλληνας.

Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί και να μην έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να προχωρήσει σε λύσεις. Μπορεί να θέλει, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί. Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά, δείχνει να μην έχει πείσει ακόμα την πλειοψηφία για την θέληση και την ικανότητά της. Ίσως είναι λίγο άδικο για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επειδή πληρώνει αμαρτίες προηγούμενων ηγεσιών, όμως σε προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν και εκείνος βασικό στέλεχος. Τα κόμματα της αριστεράς, έχουν κλειστεί στα προβλήματά τους. Το ΚΚΕ αγωνιά μετά από τόσα χρόνια για την υστεροφημία του Στάλιν (!) και έχει δημιουργεί εσωτερική κόντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί τα στελέχη του και έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό του.

Την στιγμή, όμως, που οι κοινωνικές ομάδες αισθάνονται έντονη δυσαρέσκεια και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, η πολιτική έχει αποτύχει Μία βασική "τέχνη" της πολιτικής, είναι να μπορεί να φέρνει τις κοινωνικές ομάδες σε αρμονία, ώστε όλα να λειτουργούν εύρυθμα Από την στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά.

Η λύση λοιπόν πρέπει να είναι οι εκλογές. Όμως το αποτέλεσμά τους θα αποδώσει τις ευθύνες σε όλους μας. Οι πολιτικοί πρέπει να δουν και να αντιληφθούν ότι η κοινωνία δεν κοιμάται. Οι πολίτες, πρέπει να αντιληφθούν ότι μέσω των εκλογών έχουν μία τεράστια δύναμη. Όταν ψηφίζουμε για διαμαρτυρία, ή όταν ψηφίζουμε από φανατισμό, δεν μπορούμε μετά να ζητάμε ευθύνες. Η ψήφος δεν πρέπει να είναι ποτέ διαμαρτυρίας. Πρέπει πάντα να είναι ψήφος άποψης και σκέψης!

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρέπει να είναι απλά εντυπωσιακό! Πρέπει να είναι αποτέλεσμα το οποίο θα οδηγήσει σοβαρά και υπεύθυνα την χώρα έξω από την κρίση και θα της δώσει την ώθηση να ανακάμψει!

Ας σκεφτούμε όλοι λοιπόν, πριν μπούμε στο εκλογικό μας τμήμα. Έχουμε μεταφέρει πολλά προβλήματα στις επόμενες γενιές, ας τους προσφέρουμε έστω την προοπτική μίας λύσης...

Γιώργος Φακίτσας


5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Γιώργο γράφεις:

    "Πρέπει να είναι αποτέλεσμα το οποίο θα οδηγήσει σοβαρά και υπεύθυνα την χώρα έξω από την κρίση και θα της δώσει την ώθηση να ανακάμψει!"

    ...και αναρωτιέμαι. Δεν είναι προκαθορισμένο το αποτέλεσμα; ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Ποια η διαφορά; Ποια η διαφορά εδώ και 30 χρόνια;

    Ίδια πρόσωπα, ίδια χρώματα, ίδιες πολιτικές, ίδια προβλήματα, ίδιες γκρίνιες....όλα ίδια.

    Μήπως οι εκλογές είναι άλλο ένα πανηγυράκιεσωτερικής κατανάλωσης;

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξει ο Έλληνας.

    Η λύση βρίσκεται μακριά από τζάκια, ψευτοσυνδικαλισμούς, "κώματα",οπαδικές συμπεροφορές,εγωκεντρισμούς, χρωματισμένα ΜΜΕ,προεκλογικές λαοθάλλασες κλπ κλπ

    Η λύση βρίσκεται στον συνδυασμό των ομαδικών ενεργειών και της συναίνεσης με στόχο το κοινό καλό και όχημα την ατομική ευθύνη.

    Άρα η λύση δεν μένει...Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ "ψυχάκια" καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Έχεις δίκιο και συμφωνώ απόλυτα ότι η λύση είναι μακριά από τζάκια, συνδικαλισμό και ΜΜΕ!

    Όπως όμως λες και εσύ, υπάρχει λύση! Και από την στιγμή που υπάρχει λύση, τότε πρέπει να την δώσουμε. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της δύναμης του λαού μέσω των εκλογών. Πολλοί με λένε ρομαντικό! Μπορεί και να είμαι. Όμως αν στις εκλογές δεν ψηφίζαμε τα "πρώτα" ονόματα και υποστηρίζαμε νέες υποψηφιότητες, θα έπαιρναν τα κόμματα το μήνυμα ότι πρέπει να γίνει ανανέωση.

    Δες ένα παράδειγμα. Στην Β Αθήνας, στις τελευαταίες εκλογές δεν βγήκαν γνωστά ονόματα, όπως Πρωτόπαππας και Παπαϊωάννου. Πρώτος σε σταυρούς ήταν ο Λοβέρδος. Νομίζεις ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έλαβαν το μήνυμα ότι χρειάζεται ανανέωση? Και ανέφερα μόνο ένα παράδειγμα από μία εκλογική περιφέρεια.

    Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ως πολίτες ότι έχουμε την λύση. Αρκεί να προχωρήσουμε λίγο πιο μπροστά την σκέψη και την άποψή μας...

    Οι ομαδικές φωνές είναι μία σωστή λύση. Ωστόσο, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, δεν παράγουν τίποτα παραπάνω από πολυφωνία. Μακαρι να γινόταν αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο καλημέρα.

    Δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύσεις όπως και λύσεις χωρίς προβλήματα.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το εθνικό φραπεδοπανηγυράκι το οποίο ονομάζουμε εθνικές εκλογές αποτελεί λύση σε κάποιο από τα εθνικά μας προβλήματα.
    Αντιθέτως η "δημοκρατία" μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια "μηχανή" ανακύκλωσης της κατάντιας μας η οποία ολοκληρώνει ένα λειτουργικό κύκλο ανά 4 χρόνια (εάν είναι 4!) για να ξεκινήσει πάλι από την αρχή την ίδια διαδικασία, την ίδια ρουτίνα.
    Μια διαδικασία η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια φέρει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

    Ο λαός πράγματι έχει μεγάλη δύναμη.Τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα αλλά και τη δύναμη να μην αλλάξει απολύτως τίποτα.

    Στη περίπτωσή μας έχουμε επιλέξει να μην αλλάξουμε τίποτα απολύτως, για τον απλό λόγο ότι η σημερινή πραγματικότητα μας βολεύει.

    Τι μας βολεύει; Να διατηρούμε τα παρανόμως κεκτημένα μας, να χτίζουμε να εμπλουτίζουμε και να διατηρούμε τους μικρόκοσμούς μας μέσω της απάτης, της κομπίνας και της εκμετάλλευσης εις βάρος τους συμπολίτη μας. Μια διαδικασία η οποία λειτουργεί αλυσιδωτά. Εγώ κλέβω εσένα, εσύ κλέβεις τον διπλανό σου, ο διπλανός σου τον παραδίπλα και πάει λέγοντας. Αλίμονο σε αυτόν που δεν έχει...επόμενο. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί...

    Για να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες επιβίωσης του εν λόγω αρρωστημένου περιβάλλοντος αγοράζουμε κάθε 4 χρόνια, χρόνο ανανέωσης από τα γνωστά τζάκια. Η αλήθεια είναι ότι πληρώνουμε ακριβά αλλά τι να κάνεις; Η ανομία κοστίζει.

    Ανεβάζουμε τα τζάκια στην εξουσία τους δίνουμε την απόλυτη εξουσιοδότηση να φάνε όσο αντέχουν αλλά θέτουμε και τις προϋποθέσεις μας.

    Ποιές είναι αυτές;

    Φάτε εσείς όσο μπορείτε αλλά ρίξτε κανένα ψιχουλάκι και σε εμάς που σας ανεβάσαμε εκεί πάνω. Και προπάντων μην μας ενοχλείτε εδώ κάτω..αφήστε μας να συνεχίσουμε το τρενάκι της λαμογιάς..ΟΚ..όλοι είμαστε καλά!

    Όπως καταλαβαίνεις στην δική μου άποψη δεν υπάρχουν νέα και φρέσκα πρόσωπα δεν υπάρχουν πρώτα και δεύτερα ονόματα. Υπάρχουν μόνο "κώματα" χωρίς καμία πολιτική ταυτότητα, χωρίς καμία ουσιαστική οντότητα, χωρίς κανένα ειδικό βάρος.
    Υπάρχουν μόνο για να ικανοποιήσουν την "ποδοσφαιρόφιλη" "πολιτική" οπτική μας. Το πρωτάθλημα στη ΝΔ ή το πρωτάθλημα στο ΠΑ.ΣΟΚ.
    κλπ κλπ.
    Τώρα τρώνε οι μπλε αύριο οι πράσινοι κοκ.

    Όσο για το Λοβέρδο....δεν είναι και η προσωποποίηση της ανανέωσης!! Όσο για το ΠΑ.ΣΟΚ...ανανεώθηκε με τον Λαλιώτη προεκλογολόγο;
    Η ΝΔ ανανέωση με Σουφλιά και σία..
    Ή μήπως η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ;

    "Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ως πολίτες ότι έχουμε την λύση."
    Και ότι αυτή βρίσκεται στα χέρια του καθένα από εμάς. Αν αποφασίσουμε να "θυσιάσουμε" τους λαμογιάρικους, λαμπερους, υπερκαταναλωτικούς μικροκόσμους μας και κοιτάξουμε τα πράγματα μακροσκοπικά.
    Αν σταματήσουμε να φροντίζουμε μόνο τα "οπίσθια" μας και δραστηριοποιηθούμε για την επίτευξη του κοινού καλού.
    Αν σταματήσουμε να ψηφίζουμε ονόματα παλαιά ή νέα και εκεί πάνω στη διακυβέρνηση ανεβάσουμε επαγγελματίες οι οποίοι θα ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ για το κοινό καλό χωρίς να τους ξέρεις με το όνομα τους αλλά αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των υπηρεσιών τους.

    Οι ομαδικές φωνές όπως σωστά επισημαίνεις είναι ανούσιες. Μη ξεχνάς ότι αυτό ακριβώς βιώνουμε τώρα. Διάσπαρτες ομαδικές φωνές οι οποίες κραυγάζουν την ίδια πρόταση..Μην μας ενοχλείτε..Αφήστε μας να συνεχίσουμε στη κατάντια μας.

    Η ομαδική αφύπνιση όμως η οποία προϋποθέτει την ατομική αφύπνιση και κοινωνική "αυτοβελτίωση"...είναι η λύση.

    Είδες που υπάρχουν και πιο ρομαντικοί από ΄σένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου "ψυχάκια" συμφωνώ πολύ μαζί σου.

    Έχω έναν έντονο προβληματισμό. Λόγω επαγγέλματος, συναντάω πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους καθημερινά. Όλοι λένε το ίδιο: "Κάτι πρέπει να γίνει". Στην Ελλάδα βλέπουμε το πρόβλημα, λέμε ότι πρέπει να λυθεί, είμαστε διατεθιμένοι (μερικές φορές) να αλλάξουμε τα πράγματα, έστω και με προσωπικό κόστος. Το θέμα είναι ότι μόνο το λέμε.

    Πρόσφατα (αν θυμάμαι καλά στις αρχές Φεβρουαρίου) έγινε εκδήλωση έναρξης ενός νέου κόμματος με ονομα "Δημοκρατικοί". Πόσοι το ξέρουμε? Κατά τύχη βρήκα το site τους.Ποιοί φταίνε? Όχι μόνο τα ΜΜΕ, αν και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

    Για πολλά χρόνια ακόμα θα βλέπουμε τα δύο μεγάλα κόμματα να ανταλλάσουν μεταξύ τους την εξουσία. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, δυστυχώς. Ας κάνουμε κάτι όμως να τους δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα είναι βασιλιάδες χωρίς προβλήματα. Αν δεν μπορούν να έχουν αυτοδυναμία, θα πρέπει να προσαρμοστούν.

    Συμφωνώ απόλυτα ότι μας αρέσει το βόλεμα. Ας πάρουμε τουλάχιστον κάτι παραπάνω από αυτό! Δεν πίστευα ΠΟΤΕ ότι θα έλεγα αυτή την πρόταση! Κατάντια!!!

    Έχουμε συνδέσει το κόμμα με την ομάδα. Το υποστηρίζουμε και ας κάνουν λάθη. Δεν είναι όμως έτσι. Πώς θα γίνει να ακουστεί αυτό και να πάψουμε να υποστηρίζουμε ποδοσφαιρικά τα κόμματα? Αν έχεις κάποια λύση, είμαι μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Γιώργο σε συνέχεια της "ποδοσφαιρόφιλης" "πολιτικής" οπτικής μας, έρχεται και το αντίστοιχο πρωτοσέλιδο:

    http://thekatantia.blogspot.com/2009/02/blog-post_4445.html

    ..και κάποιοι ρομαντικοί αναζητούν λύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή