Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, κάνουν δωράκια στους καναλάρχες και εκδότες!!!

Γειά σας,

εχθές και σήμερα ο κ. Στέφανος Μάνος, μαζί με τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, γύρισαν όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καταγγέλλοντας κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από αρκετά χρόνια, το ελληνικό κράτος έδινε ένα "πριμ" στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό το δωράκι ήταν της τάξεως του 3% επί του τζίρου τους. Οι επιχειρηματίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ποσό, χωρίς να πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ή τιμολόγια. Ο λόγος αυτής της ρύθμισης ήταν το "λάδωμα" που χρησιμοποιούσαν για την πώληση των προϊόντων τους, κυρίως σε αραβικές χώρες και Ρωσία. Μέχρι εδώ μπορούμε να το δεχτούμε, αφού από την εξαγωγή προϊόντων υπήρχαν και κάποια οφέλη για την εθνική οικονομία.

Αυτή η ρύθμιση καταργήθηκε στην δεκαετία του 80. Αυτόματα όμως και χωρίς κανέναν λόγο, την "ευκολία" αυτή, την παραχώρησαν στου εκδότες εφημερίδων και στους ιδιοκτήτες καναλιών!!! Η μόνη αλλαγή ήταν ότι το 3%, μετατράπηκε σε 2%, επί του συνολικού τζίρου.

Αυτό ίσχυε μέχρι και 31/12/2008. Ωστόσο, άγνωστο το γιατί, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενεργοποίηση, για μία ακόμα φορά, του σχετικού νόμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο κ. Μάνος, από αξιόπιστες πηγές όπως αναφέρει, η τροπολογία θα περάσει νύχτα από την Βουλή.

Αν αυτό ισχύει, τότε μιλάμε σίγουρα για ένα ακόμα σκάνδαλο. Την στιγμή που η ΕΕ μας απειλεί με επιτήρηση της οικονομίας μας και ζητάει να ληφθούν δυσάρεστα μέτρα για τους πολίτες της Ελλάδας, οι εκδότες και καναλάρχες θα μπορούν να αρπάζουν μερικά εκατομμύρια από τα ταμεία των εταιρειών τους, χωρίς να λογοδοτούν στο κράτος και τους μετόχους (όπου υπάρχουν).

Ελάχιστα μας ενδιαφέρει για τους μετόχους, βέβαια. Εκτός αν κάποιος έχει μετοχές τέτοιων εταιρειών.

Αυτό που αποτελεί σκάνδαλο, είναι η απώλεια από τα κρατικά έσοδα. Την στιγμή που όλα τα οικονομικά μέτρα επιβαρύνουν συνεχώς τους οικογενειακούς και προσωπικούς προυπολογισμούς του καθένα από εμάς, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δεχθούμε κάτι τέτοιο.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα του κ. Μάνου, αυτά τα ποσά παίζουν στην τάξη των 4-5 εκατ. ευρώ για ένα μέσο, μιλάμε για πολλά εκατομμύρια που θα χαθούν! Πολλά περισσότερα από όσα χρειάστηκαν για την "στήριξη" των τραπεζών (τραπεζιτών καλύτερα).

Δεν μπορεί στην Ελλάδα, που αιμορραγεί οικονομικά, η κυβέρνηση να στηρίζει τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεκδότες και τους καναλάρχες σε βάρος όλων εμάς!!!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και περισσότερο από όλα το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντισταθούν με σθένος σε αυτή τη ρύθμιση. Έχουν υποχρέωση να το κάνουν, έστω και αν μέσω των παραπάνω προωθούν τις θέσεις και τα κομματικά τους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση, από την μεριά της, έχει καταλάβει ότι πρέπει να έχει τα ΜΜΕ με το μέρος της, εν όψει των ερχόμενων εκλογών. Όμως, θα πρέπει οι σκεπτόμενοι της ΝΔ να αντισταθούν. Δεν μπορεί η Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας φορολογούμενος να σηκώσει αυτό το βάρος!

Ελπίζω να προστεθούν πολλές φωνές σε αυτή τη διαμαρτυρία! Αν ότι υποστηρίζει ο κ. Μάνος και ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι αλήθεια, τότε μπορούμε να μιλάμε για το νέο σκάνδαλο!

2 σχόλια:

  1. ο κύριος Μάνος αν δε με απατά η μνήμη μου ήταν υπουργός του Μητσοτάκη και διαγράφτηκε απο την νέα δημοκρατία για διαφονία περι φιλελευθερισμού λιγα χρόνια μετά.
    μπορεί να λέει βεβαια αλήθεια η μπορεί να λέει την μισή ετσι μας είχε συνηθήσει κάποτε
    θα δείξει σύντομα
    χλωμό ο Γιώργος να διαμαρτυρηθεί τώρα που τα βρήκε με τους καναλάρχες
    είδωμεν
    καλη σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο, ίσως η πολιτική πορεία του κ. Μάνου να μην έχει αφήσει τις καλύτερες μνήμες. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική η είδηση που έδωσε. Από την άλλη πλευρά δεν είχαμε καμία αντίδραση. Ξεκίνησε μία μικρή κόντα μεταξύ της Καθημερινής και του Mega, όμως σταμάτησε απότομα και ύποπτα.
    Θα δούμε. Μακάρι όμως να μην είναι αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή