Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2009

Νέοι φόροι ή νέοι όροι?

Γεια σας,
παρακολουθήσαμε όλοι την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνόδου κατάλαβε ότι είναι μόνος του. Οι ισχυροί έχουν τα έντονα δικά τους προβλήματα. Δεν ξέρουν ακόμα αν θα ενισχύσουν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και όσα άλλα έχουν πρόβλημα. Άλλωστε για τον καθένα από τα μέλη της Συνόδου Κορυφής, τα εσωτερικά του προβλήματα είναι αυτά που καθορίζουν την στάση τους.

Την στιγμή λοιπόν που ο κ. Σαρκοζί υπερασπιζόταν την θέση του για την εσωτερική ενίσχυση της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και η κ. Μέρκελ την δική της για την ενίσχυση και θωράκιση της Γερμανικής οικονομίας, ο κ. Καραμανλής βρέθηκε εκεί απλά υπερασπιζόμενος το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο ήδη αμφισβητεί ακόμα και το υπουργείο οικονομικών.

Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί στην Ευρώπη με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις και όραμα, όχι για την έξοδο από την κρίση αλλά για την αντιμετώπισή της.

Επιστρέφοντας ο πρωθυπουργός "μελέτησε" με το οικονομικό επιτελείο τα νέα δεδομένα και αποφάσισαν να περικόψουν τις σπατάλες του δημοσίου και να αυξήσουν την έμμεση και ίσως την άμεση φορολογία. Δεν μελέτησαν όμως το ενδεχόμενο ριζικών τομών και νέων ευκαιριών για την ανάπτυξή μας. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν σε λίγους μήνες θα είναι λίγα και πάλι θα βγούμε με το χέρι απλωμένο.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να πάει ένα βήμα πιο πέρα. Να σχεδιάσει κάτι που θα επιφέρει όφελος στα δημόσια οικονομικά και στην χώρα, σε μακροπρόθεσμο αλλά και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα τελευταία έτη, έχουμε γίνει μάρτυρες μίας μαζικής φυγής των βιομηχανικών και παραγωγικών μονάδων σε γειτονικές χώρες. Τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Ρουμανία υποδέχτηκαν τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τους φόρους τους. Αυτό στέρησε στην Ελλάδα θέσεις εργασίας, φόρους, εργοδοτικές εισφορές και αρκετές μονάδες στο ΑΕΠ. Το εμπορικό ισοζύγιο επιβαρύνθηκε καθώς τα προϊόντα που παράγουν Ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, έρχονται στην Ελλάδα ως εισαγόμενα

Είναι η ευκαιρία της κυβέρνησης να φέρει πίσω αυτή την παραγωγή. Δίνοντας προνόμια και ενθάρρυνση, θα μπορέσει να ανακτήσει εμπορικά και οικονομικά μεγέθη. Άλλωστε οι επιχειρήσεις που έφυγαν ήταν αυτές που θέλουν να επιβιώσουν και να έχουν μέλλον. Μία γενναία έκπτωση σε φόρους (που έτσι και αλλιώς είχαμε χάσει), σε εισφορές ταμείων αλλά και δημόσια αγαθά (ΔΕΗ, Ύδρευση, Αέριο κλπ) θα ήταν ένα πρώτο βήμα.

Αρκετά εργοστάσια θα επέστρεφαν στην χώρα μας. Θα βλέπαμε αύξηση του εγχώριου προϊόντος, μείωση της ανεργίας, αύξηση των δημοσίων εσόδων και μείωση της διαφοράς του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών.

Θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο μακρυά η κυβέρνηση και να δώσει ακόμα και ώθηση για αύξηση των εξαγωγών, ώστε να ωθήσει τις επιχειρήσεις στην εξωστρέφεια και τον διεθνή ανταγωνισμό.

Επιπλέον, θα πρέπει να πάψουμε πλέον να "τιμωρούμε" την συνέπεια. Με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ, δεν τιμωρούμε αυτούς που δεν πληρώνουν αλλά αυτούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του. Δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις σήμερα προσπαθούν πολύ σκληρά, θα μπορούσε το κράτος να ενθαρρύνει την συνέπεια και να την επιβραβεύει. Οι τρόποι ποικίλουν, το αποτέλεσμα όμως θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Τέλος, από την στιγμή που οι αποκρατικοποιήσεις οργανισμών είναι συνεχείς, είναι τουλάχιστον γελοίο να αυξάνονται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα προγράμματα stage που αποτελούν προσβολή αλλά και εκμετάλλευση. Τα ποσά που σπαταλώνται κάθε χρόνο σε αυτά τα προγράμματα, μπορούν να δοθούν ως "πριμ" σε ιδιωτικές εταιρείες (αυτές που είπαμε πως θα επιστρέψουν) για την πρόσληψη και διατήρηση προσωπικού.

Βλέπετε, στην Ελλάδα πάντα λειτουργούμε όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Η ανακοίνωση των Ευρωπαίων για απόσυρση αυτοκινήτων, ώστε να ενισχυθεί η αυτοκινητοβιομηχανία, έφερε πανικό στην κυβέρνηση για την αύξηση του ισοζυγίου. Στην Ελλάδα διώξαμε πριν αρκετά χρόνια, έστω και την ελάχιστη παραγωγή στον τομέα των αυτοκινήτων.

Η γενιά μας πληρώνει τα λάθη της προηγούμενης. Πρέπει να σκεφτούμε τι λάθη θα κληθούν να πληρώσουν τα παιδιά μας...

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.
Αβραάμ Λίνκολν, Αμερικανός Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου