Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Οι προκλήσεις της Ευρώπης

Γεια σας,
η τρέχουσα οικονομική ύφεση είναι η παρθενική δοκιμασία για την Ευρώπη. Θέτει ερωτήματα και ζητά απαντήσεις για τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη και πάνω από όλα για τις υποχρεώσεις της.

Η μορφή της Ένωσης έχει αλλάξει κατά πολύ από την αρχική της μορφή. Κατάφερε από μία συμμαχία για τον άνθρακα ανάμεσα σε λίγες χώρες, να μετατραπεί σε μία οικονομική, νομισματική και κατά μία έννοια πολιτική συμμαχία που αποτελείται από πολλές και διάφορες χώρες.

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίστηκε στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελεύθερης σκέψης. Κατάφερε να τα πάει αρκετά καλά (όχι τέλεια) σε αυτούς τους τομείς, όμως σε μία οικονομική ένωση κρατών με διαφορετική ιστορία και κουλτούρα, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει, μέσω των συνθηκών και αποφάσεων, τους στόχους για τα μέλη της. Ο πληθωρισμός, το έλλειμμα και η οικονομία του κάθε κράτους είναι υπό Ευρωπαϊκό έλεγχο, ώστε να επιτευχθεί η ομοιογένεια ανάμεσα στα κράτη.

Ωστόσο, ούτε αυτό είναι αρκετό. Τα κράτη - μέλη δεν έχουν τις κατευθυντήριες γραμμές ή τα όρια για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν. Η ανομοιογένεια προϋπήρχε αλλά εμφανίστηκε κατά την τρέχουσα ύφεση. Οι χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κα) επένδυσαν στην οικοδομή και τον τουρισμό για την ανάπτυξή τους. Αντιθέτως οι χώρες του Βορρά (Σουηδία, Γερμανία, κα) επενδύουν στην τεχνολογία.

Αυτή η ανομοιογένεια έφερε ένα οικονομικό χάσμα και ένα φαύλο κύκλο από όπου χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί για να βγούμε. Ο τουρισμός στην Μεσόγειο από τον Βορρά μειώνεται. Με την σειρά τους μειώνονται οι εξαγωγές του Βορρά προς την Μεσόγειο και συνεχίζει έτσι.

Η ΕΕ πρέπει να θέσει τους όρους του παιχνιδιού με στοχευμένες κατευθυντήριες γραμμές προς τα μέλη της. Η Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν για παιχνίδια προστατευτισμού. Όμως παίζουν και οι δύο με τέτοια παιχνίδια. Επίσης, λόγω δύναμης, έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν τους όρους για τις ίδιες, ανάλογα με το συμφέρον τους. Ένα παράδειγμα είναι η Γαλλία, η οποία έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της έως το 2010 και μετά από αίτηση που έκανε η ίδια, αναβάλλει την μείωση για το 2012.

Στην άλλη πλευρά χώρες όπως η Ελλάδα, είναι αναγκασμένες να ακολουθούν τα παιχνίδια των ισχυρών. Η χώρα μας πρόσφατα μείωσε τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων. Αυτό το μέτρο θα έχει δύο αποτελέσματα: Θα αυξήσει δραματικά την διαφορά εισαγωγών - εξαγωγών και θα βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Δεν θα έχει όμως απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα για την χώρα μας. Θα κάνουμε εξαγωγή χρημάτων για την αγορά των αυτοκινήτων, τα οποία (χρήματα) θα λείψουν από τα ταμεία μας.

Η Ευρώπη θα έπρεπε να θέσει όρους. Δεν θα πρέπει οι χώρες να λαμβάνουν μέτρα και να ακολοθούν πολιτικές οι οποίες επιβαρύνουν οικονομικά και άμεσα τις άλλες χώρες - μέλη. Ένα παράδειγμα είναι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Δηλαδή, σε κάθε χώρα που μειώνει τα τέλη ταξινόμησης (αλλά δεν διαθέτει εγχώρια βιομηχανία) θα έπρεπε να μεταφερθεί ένα μικρό κομμάτι παραγωγής. Είναι η ευκαιρία για να γίνουν σημαντικές αναπροσαρμογές στον χάρτη παραγωγής στην Ευρώπη. Έτσι θα εξισωθούν κατά ένα ποσοστό οι διαφορές της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να είναι η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2010. Επειδή απέχει κατά πολύ από αυτόν τον στόχο, ο μόνος τρόπος να τον επιτύχει (έστω και με κάποια διαφορά 1-2 ετών) είναι να γίνουν πραγματικές τομές στην δομή της.

Στις 7 Ιουνίου η Ευρώπη περιμένει να εκφράσουμε την άποψή μας. Δεν είναι υποχρέωσή μας η συμμετοχή, είναι η ευκαιρία μας...

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά

Γιώργος Φακίτσας


Κάθε σχέδιο που καταστρώθηκε σε περίοδο ηρεμίας θα αποτύχει όταν οι συνθήκες γίνουν ακραίες.
Πρίγκηπας Φον Μέτερνιχ, 1773–1859, Αυστριακός πολιτικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου