Τρίτη, Μαΐου 05, 2009

Η δημοκρατία σε νέα δεδομένα


Γεια σας,
τελείωσε και το παραμύθι με το σκάνδαλο Παυλίδη. Το μόνο που έμεινε είναι λίγες εντυπώσεις, που και αυτές θα ξεχαστούν σε λίγες ημέρες.

Η ΝΔ κατάφερε να κουκουλώσει κάτω από την τεράστια ομπρέλα της ακόμα ένα στέλεχος της που εμφάνισε "αποκλίνουσα" συμπεριφορά. Ακόμα ένα υπουργός που παραπλανήθηκε και έπεσε θύμα καιροσκόπων και συκοφαντών...

Δεν έχουν καταφέρει όμως να παραπλανήσουν και την κοινή γνώμη... Αν και ως "κοινή" η γνώμη μας πηγαίνει όπου έχει συμφέρον. Θα το ξεχάσουμε και αυτό το σκάνδαλο, όπως ακριβώς έγινε και με το θέμα του Βατοπεδίου και των ομολόγων. Θα μείνει μόνο ως αντιπολιτευτικό επιχείρημα

Αλλά είναι ιδιαίτερα λυπηρό να προσπαθούν να μας πείσουν ότι το 144 αποτελεί πλειοψηφία έναντι του 146. Υπήρχαν 298 βουλευτές που ψήφισαν. Οι 146 επέλεξαν να γίνει παραπομπή του πρώην υπουργού. Οι 144, υπό τον φόβο της απώλειας της θέσης τους, επέλεξαν να πιστέψουν ότι ο κ. Παυλίδης είναι αθώος.

Αυτό που είναι τραγικό είναι ότι βρέθηκαν 8 που επέλεξαν να δηλώσουν παρών ή να ψηφίσουν λευκό. Γιατί? Δεν έχουν άποψη? Δεν είναι σίγουροι?

Κανένας από τους 300 δεν έχει δικαίωμα να μην εκπροσωπεί τον λαό. Όταν οι πολίτες, κατά συντριπτική πλειοψηφία, επιθυμούν την διαλεύκανση της υπόθεσης, ακόμα και αν δεν είναι σίγουροι οι βουλευτές, έπρεπε να στείλουν το θέμα στην δικαιοσύνη.

Αν δεν ήθελαν να πάρουν αυτό το βάρος, υπήρχε και ο άλλος δρόμος. Ας έδιναν το δικαίωμα στον λαό να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος. Γιατί η έννοια της δημοκρατίας είναι να κυριαρχεί ο λαός. Όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τόπο.

Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν κάνει δημοψηφίσματα. Ο λαός αποφάσισε με δημοψήφισμα, πριν χρόνια την κατάργηση της βασιλείας και έδωσε την εξουσία στο κοινοβούλιο. Από τότε, όμως δεν του έχουν δώσει το δικαίωμα να έχει άποψη για τα σοβαρά θέματα. Γιατί?

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως η δημοκρατία που εξυπηρετεί τους πολιτικούς δεν συμπίπτει με την δημοκρατία που εκφράζει τους πολίτες...

Σοβαρευτείτε, σκεφτείτε, πράξτε...

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Γιώργος Φακίτσας

Δικαιώματα που δεν προκύπτουν από ένα καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουμε να τα έχουμε.
Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης



3 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Θα προτιμούσα βέβαια να είναι ενδιαφέρουσα η πολιτική στην Ελλάδα, παρά οι αναλύσεις, αλλά τι να κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που εξασφαλίζει πως δεν θα κυβερνηθούμε από ανθρώπους καλύτερους απ΄ότι μας αξίζουν."

    Tζορτζ Μπέρναρντ Σω

    ΑπάντησηΔιαγραφή