Κυριακή, Μαΐου 10, 2009

Η διαχείριση των σκανδάλων - Είναι ίδιοι?


Γεια σας,
Οι σημερινές εφημερίδες αφιερώνουν αμέτρητες σελίδες στο θέμα της παραίτησης Βερελή και αναγκαστικά προχωρούν και σε σύγκριση με την αντίδραση της ΝΔ στο θέμα του κ. Παυλίδη.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους για την διαχείριση της δημοσιοποίησης των σκανδάλων. Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να προσπεράσει τα σκάνδαλα, ακολουθώντας την τακτική που έχει ακολουθήσει σε όλα τα σοβαρά θέματα μέχρι τώρα... Κουκούλωμα και μετά δεν ξέρουμε τίποτα.

Με το ίδιο ακριβώς τρόπο διαχειρίζεται κάθε θέμα που προκύπτει, χωρίς να αποδίδει καμία ουσιαστική ευθύνη σε κανέναν. "Για όλα φταίνε οι άλλοι" είναι το σύνθημα της κυβέρνησης. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, των ομολόγων, των υποκλοπών, του κ. Παυλίδη έχουν θαφτεί, περιμένοντας τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του και να ξεχαστούν.

Στην άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ, καλείται να "πληρώσει" τις αμαρτίες του παρελθόντος. Ο κ. Παπανδρέου, παρέλαβε το κίνημα που είχε την εξουσία για πολλά χρόνια. Μέσα σε ένα τόσο μεγάλο διάστημα, θα έγιναν και λάθη. Λάθη και παραλείψεις για τα οποία καλείται να απολογηθεί και να αποδώσει ευθύνες.

Όμως οι επιλογές των δύο αρχηγών δείχνουν την ουσιαστική διαφορά τους. Τα δύο μεγάλα κόμματα διαθέτουν μεγάλο πλήθος ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαφορετικό κοινωνικό, μορφωτικό, επαγγελματικό και πολιτικό υπόβαθρο, καθώς και διαφορετικές προσωπικές φιλοδοξίες.

Οι αρχηγοί είναι αναγκασμένοι να εντοπίζουν τα στελέχη που "ξεφεύγουν" και να αντιδρούν άμεσα. Ο τρόπος αντίδρασης τους θα λειτουργεί ως φάρος για τους υπόλοιπους. Θεωρώ δεδομένο ότι κανείς από τους δύο δεν υποστηρίζει τα σκάνδαλα, το θέμα είναι πως αντιδρούν σε αυτά.

Αν ο κ. Καραμανλής έχει καλύψει τα σκάνδαλα μέχρι τώρα, δίνει την εντύπωση αλλά και το θάρρος σε κάποιους άλλους να ζητήσουν την υποστήριξή του σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αντιθέτως, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει μείνει μόνο στα λόγια ενάντια της διαφθοράς.

Έχει απομακρύνει κάθε στέλεχος που αμφισβητείται η ακεραιότητα και η διαφάνεια του πολιτικού του βίου. Παραδείγματα είναι ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης. Η κίνηση του κ. Βερελή είναι ακόμα ένα παράδειγμα φερεγγυότητας η οποία θα προσφέρει "πόντους" στον ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ, αν αποδειχθεί αθώος.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι πολιτικές κινήσεις του κάθε αρχηγού κάθε άλλο παρά "ίδιες" είναι. Η διαφορά τους είναι εμφανής και έντονη... Εν όψει των ευρωεκλογών, αυτή η πολιτική και ηγετική στάση θα αποτελέσει κύριο σημείο αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων.

Ας προετοιμαστούμε για μεγάλη και έντονη κόντρα σε ηγετικό επίπεδο...

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Φακίτσας

Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται. Νικολό Μακιαβέλι,1469-1527,Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

2 σχόλια:

  1. Τον Γιώργο δεν τον φοβούνται. Απλά τον ανέχονται! Υπάρχει διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είτε τον ανέχονται, είτε τον φοβούνται, τον έχουν επιλέξει με ψηφοφορία να είναι πρόεδρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή