Παρασκευή, Μαΐου 15, 2009

Και αν σου κάτσει???


Γεια σας,
άκουσα μία είδηση σήμερα, που αρχικά νόμιζα ότι ήταν αστείο. Περνώντας η ώρα όμως, όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το επιβεβαίωναν.

Η είδηση είναι ότι η κυβέρνηση "σκέφτεται" το ενδεχόμενο να πληρώνει το ποσό των αποδείξεων που έχουμε, αν οι δύο τελευταίοι αριθμοί της απόδειξης είναι ίδιοι με τους δύο τελευταίους του Λαϊκού Λαχείου!!! Ναι, ναι του γνωστού λαχείου που "Τρίτη κληρώνει, Τετάρτη πληρώνει".

Ο λόγος για αυτή την "σκέψη" είναι να δώσει το κίνητρο στους πολίτες να ζητάνε αποδείξεις για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που αγοράζουν. Το θέμα είναι όμως το μοιάζει με πολύ "τζογαδόρικο" και διάτρητο για τον σκοπό του.

Είναι αλήθεια, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα τυχερά παιχνίδια. Όμως η ίδια τακτική, όταν ακολουθείται από την κυβέρνηση, τότε μιλάμε για πραγματικά τεράστιο πολιτικό και λειτουργικό έλλειμμα

Υποστηρίζοντας ότι το σύστημα είναι διάτρητο, θα ήθελα να αναφέρω την πιθανότητα να έχει κάποιος χειρόγραφες αποδείξεις και να διαπιστώσει ότι τα νούμερα ταιριάζουν. Πόσο θα μπορούσε να πουλήσει μία τέτοια απόδειξη? Επίσης, πρέπει να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να εξακολουθεί να "συμφέρει" κάποιους η φοροδιαφυγή. Π. χ. αν κάποιος καλείται να πληρώσει 20 ευρώ χωρίς απόδειξη ή 40 ευρώ με απόδειξη, τότε η "παροχή" του κράτους εξακολουθεί να είναι αδιάφορη.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το παραπάνω μέτρο δεν είναι τελικό, απλά είναι μία εισήγηση ορισμένων συμβούλων της κυβέρνησης προς τον υπουργό οικονομικών. Ωστόσο, τονίζει το έλλειμμα ιδεών και αξιών, τον καιροσκοπισμό και την ανευθυνότητα που διακατέχει ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.

Η λύση στην φοροδιαφυγή θα πρέπει να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Θα πρέπει επιτέλους αυτό το κράτος να λειτουργήσει σοβαρά και όχι να ζητιανεύει για φορολογική συνείδηση, ή να προβάλει μηνύματα "Αν σου κάτσει?".

Τέλος πρέπει να θυμίσουμε στους πολιτικούς μας ότι το ήθος του λαού μιμείται το ήθος των πολιτικών. Όταν καθημερινά ακούμε για σκάνδαλα, πλουτισμό και δωροδοκίες πολιτικών, όταν σημαντικά έγγραφα παραμένουν "ξεχασμένα" στα φωτοτυπικά μηχανήματα, όταν μπορεί ο κάθε φοροφυγάς να "κλείνει" τις υποθέσεις του με φακελάκι και όταν ο κάθε οικοδομικός παραβάτης γνωρίζει ότι θα έρθει κάποια ρύθμιση για την τακτοποίηση της παρανομίας, τότε ποτέ και τίποτε δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά σε αυτό το κράτος.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνταγματικές εκτροπές, ωστόσο ακούμε τους κυβερνητικούς συνεχώς να υποστηρίζουν την συνταγματική διαδικασία. Η μοναδική συνταγματική εκτροπή που τους ζητάει ο λαός είναι να αγνοήσουν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να ερευνήσουν όλα τα σκάνδαλα, χωρίς χρονικό όριο, μόλις αποφασίσουν να ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο. Καμία δημοκρατία και κανένα πολίτευμα δεν θα κινδύνευε από μία τέτοια "εκτροπή"...

Και μία ερώτηση: Αν η πινακίδα του ΙΧ μου λήγει όπως το πρωτοχρονιάτικο, γλιτώνω τα τέλη κυκλοφορίας?

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Γιώργος Φακίτσας

Όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι.
Τόμας Τζέφερσον, 1749-1826, Αμερικανός Πρόεδρος [1801-1809]

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα Γιώργο μου.

    Απορείς, βλέπω, με τον τυχοδιωκτικό τρόπο που σκέπτονται οι ιθύνοντες... Εμ, βέβαια, μόνο με λαχειοφόρους και κομπίνες μπορούν να κατανοήσουν ιδέες όπως ισονομία, δίκαιη φορολόγηση, κοινωνική πρόνοια κ.λ.π.

    Ο τρόπος που αναλύεις το θέμα είναι πολύ καλός και σωστός. Θα συμφωνήσω.

    Καλό Σ/Κ φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε Πάνο,
    είναι να μην απορείς με αυτή τη κατάσταση? Η σοβαρότητα έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό...

    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου..

    Γιώργος Φακίτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι άλλο θα δούμε ρε παιδιά. Μπράβο Γιώργο το αντιμετώπισες με το χιούμορ που έπρεπε.
    Οι ανθρωποι έχουν ξεφύγει τελείως.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή