Σάββατο, Μαΐου 30, 2009

Μετά τις ευρωεκλογές...


Γεια σας,
ενώ όλοι ασχολούμαστε με τις ερχόμενες ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κανείς δεν ασχολείται πραγματικά με την κατάσταση στην Ελλάδα...

Σε μία εποχή που η κρίση έχει χτυπήσει όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, φαίνεται πως η ΝΔ έχει αφήσει την διακυβέρνηση της χώρας, για μία ακόμα φορά, στον αυτόματο πιλότο.

Ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας και σίγουρα αυτό του στοιχίζει πολύ χρόνο. Ποιος λαμβάνει αποφάσεις για τα οικονομικά, για την εξωτερική πολιτική, για την ανάπτυξη και για τα εσωτερικά θέματα?

Γίνονται συνεχώς προεκλογικές εξαγγελίες μέτρων που αφορούν όλους τους τομείς, αλλά στην πραγματικότητα είναι λόγια... Όσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κλειστό και οι υπουργοί βλέπουν μόνο δημοσκοπήσεις, όσο όλοι οι βουλευτές δίνουν την προσοχή τους στην προεκλογική καμπάνια και οι "δελφίνοι" περιμένουν την στιγμή για να χτυπήσουν, ο Ελληνικός λαός εξακολουθεί να έχει άλυτα προβλήματα που διογκώνονται συνεχώς.

Η κυβέρνηση ήταν ήδη σε δύσκολη θέση λόγω της ισχνής πλειοψηφίας και των συνεχών αποκαλύψεων για στελέχη της. Τώρα είναι προεκλογική περίοδος και αμέσως μετά μπαίνουμε στην θερινή περίοδο, που όλοι ξέρουμε ότι το έργο που παράγεται είναι σχεδόν μηδενικό.

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει αμέτρητα προβλήματα, που θα έχουν συσσωρευθεί. Ακόμα και αν κυλήσουν όλα ήρεμα το καλοκαίρι, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα αν όχι ακατόρθωτα...

Ο κ. Καραμανλής, θα κληθεί να δώσει άμεσες και πολλές απαντήσεις προς πολλές κατευθύνσεις. Πρώτα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης που θα δημιουργηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Έπειτα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, που βαδίζοντας σε σίγουρα βήματα και έχοντας μελετήσει σε βάθος το κυβερνητικό του πρόγραμμα, φαίνεται να μην κάνει το πολυπόθητο (από την Ρηγίλλης) λάθος. Τρίτον, θα αντιμετωπίσει κύμα δυσαρέσκειας ακόμα και από την εκλογική του βάση, που βλέποντας τους νέους φόρους, θα κάνει λόγο για εξαπάτηση του σώματος. Αργότερα, νωρίς το φθινόπωρο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την γκρίνια που θα αποφέρει η προβλεπόμενη μείωση στον τουρισμό. Συγχρόνως, θα εμφανιστούν τα εργατικά συνδικάτα να διεκδικούν αυξήσεις αλλά και μέτρα για ανέργους και οικονομία. Αυτά θα είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κ. Καραμανλής.

Δεδομένης της κατάστασης στην οικονομία, αλλά και του αναβρασμού στην κοινωνία, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός είναι πολύ δύσκολο να μην καταφύγει σε εκλογές τον Οκτώβριο ή το πολύ τον Νοέμβριο.

Σίγουρα, οι εκλογές εκείνη της περίοδο δεν θα είναι ότι καλύτερο για την αγορά. Μετά από την θερινή περίοδο, ακριβώς την στιγμή που η αγορά ξεκινάει να κινείται και επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς, η αβεβαιότητα των εκλογών θα προκαλέσει μία παρατεταμένη καθίζηση. Αυτή η ανάσχεση θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα που θα κάνουν την οικονομία μας να μείνει ακόμα πιο πίσω και να μην μπορέσει να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές στην προβλεπόμενη ανάκαμψη κατά τις αρχές του 2010.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, βλέπουμε ότι η μικροπολιτική στην Ελλάδα θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ανεύθυνες τακτικές, αλαζονεία και προσωπικές φιλοδοξίες των πολιτικών μας, αναγκάζουν τους Έλληνες να είναι συνεχώς απολογούμενοι για την αποτυχία και την καθυστέρηση.

Ένας τόσο περήφανος λαός, έχει χάσει την ταυτότητα, την αισιοδοξία και την περηφάνια του, όχι από ατομικά λάθη αλλά από κυβερνητικά...

Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε παρόμοια περίπτωση θα ήταν πιο αποτελεσματική. Ούτε μπορώ να πω με σιγουριά ότι το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την ευημερία ή θα λύσει όλα τα προβλήματα, με ένα μαγικό κουμπί. Άλλωστε αν υπήρχε αυτό το κουμπί, είμαι σίγουρος ότι θα το είχε πατήσει και ο κ. Καραμανλής. Θέλω όμως να ελπίζω ότι ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να αποφύγει τα λάθη του κ. Καραμανλή και θα κάνει κάποιες αλλαγές που είναι απαραίτητες... Μπορεί, αρκεί να το θέλει... Θέλει, αρκεί να τον αφήσουν...

Πιστεύω όμως ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο σοβαροί ως ψηφοφόροι όταν καλούμαστε να τους σταυρώσουμε. Ας σκεφτούμε λίγο τι είναι ο καθένας τους, τι έχει πράξει και ποιες είναι οι θέσεις του. Ας μην ψηφίζουμε μόνο όσους βλέπουμε στην τηλεόραση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Γιώργος Φακίτσας

Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου.
Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος στρατηλάτης & αυτοκράτορας

3 σχόλια:

  1. πολύ καλή τοποθέτηση!! δεν ξέρω αν ο παπανδρέου είναι η λύση, αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει κάποιος ικανός να αναλάβει να μας βγάλει απο την κρίση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ θα ήθελα να το αναρτήσουμε , γιατι σε καποια σημεια συμφωνουμε, αλλα ο Γιωργάκης δεν ειναι η λύση στο πρόβλημα. Και μαλον ουτε καμια μονοκομματική κυβέρνηση πλεον. Το μελι ηταν και θα ειναι ...γλυκο. Δεν παει αλλο. Αρκετά.
    Δυστυχώς , πεθαναν οι τίμιοι και οι πατριώτες πολιτικοί. Τουτοι εδω, ειναι ολοι "τραχανάδες".
    Καλύτερα ιταλοποίση παρά κλεφτουριά.
    ναστε καλα συνέδελφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.

    Όπως γράφω και στο άρθρο, δεν γνωρίζω αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι καλύτερος ή χειρότερος. Είναι σίγουρα διαφορετικός και έχουμε ανάγκη την αλλαγή.

    Άλλωστε ανάμεσα στους δύο, θα έλεγα ότι έχει δείξει την λιγότερη ανοχή στην διαφθορά (διαγραφή Τσουκάτου, παραίτηση Βερελή) έναντι του κ. Καραμανλή (Βατοπέδι, κουμπάροι, Βουλγαράκης).

    Οι κυβερνήσεις συνεργασίας ίσως να είναι μία καλή εναλλακτική, θεωρώ όμως ότι -δυστυχώς- στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Το πολιτικό σύστημα, οι πολιτικοί αλλά και η κοινωνία δεν θα μποέσουν να τις δεχτούν και να τις κάνουν να δουλέψουν αποτελεσματικά για τον τόπο.

    Να είστε καλά...

    Γιώργος Φακίτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή