Τετάρτη, Αυγούστου 19, 2009

Πολιτική κατάντια...


Γεια σας,
φύγαμε, γυρίσαμε και το μόνο που άλλαξε ήταν η σελίδα στο ημερολόγιο και το χρώμα του δέρματός μας... Οι ειδήσεις παρέμειναν ίδιες και ο κ. Χριστοφοράκος στην θέση του, να δίνει τον ρυθμό για να χορεύουν οι πολιτικοί...

Πραγματικά το θέμα της Siemens έχει φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή του τόπου... Όχι βέβαια για την αποκάλυψη ότι μερικοί τα παίρνουν... Αυτό το γνωρίζαμε. Αλλά το σκάνδαλο και οι αποκαλύψεις του, μας αποδεικνύουν ότι τόσα χρόνια έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κατάσταση και μία νέου τύπου δημοκρατία, που είναι σε θέση να καλύψει τις δωροδοκίες και τις ατασθαλίες πολιτικών.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό και εξευτελιστικό το πολιτικό σύστημα της χώρας μας να δέχεται ακόμα και την προκλητικά ειρωνική στάση του δικηγόρου του κ. Χριστοφοράκου. Εμφανίζεται να δηλώνει στο Βήμα ότι: "αν η ΝΔ ζητήσει αποδείξεις, θα διαβιβάσω το αίτημα στον πελάτη μου και εκείνος, πιθανότατα, θα είναι σε θέση να τις παρουσιάσει". Οι αποδείξεις ζητήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, που και αυτό εμπλέκεται στην υπόθεση. Εκείνος όμως, αντί να πράξει σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ειρωνικά αρνήθηκε, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος της δικογραφίας. Έπειτα, έκανε λόγο για παρεξήγηση...

Την ίδια στιγμή τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου. Το ΠΑΣΟΚ, που από την αρχή είχε εμπλακεί στην υπόθεση μέσω του κ. Τσουκάτου, ζητάει αποδείξεις και πληροφορίες. Έχει πληρώσει ήδη το κόστος της εμπλοκής του και εμφανίζεται διατεθειμένο να βρει την άκρη και να απομακρύνει οποιονδήποτε έχει άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση.

Η ΝΔ από την άλλη, έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η δικαιοσύνη και δεν χρειάζεται στοιχεία για τα στελέχη της. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το σκάνδαλο είναι αποκλειστικότητα του ΠΑΣΟΚ, παρά τις δηλώσεις του κ. Χριστοφοράκου ότι είχε παραδώσει χρήματα στο ταμία Βαρθολομαίο. Ωστόσο, η Γερμανική δικαιοσύνη έχει κατηγορήσει ήδη τον κ. Χριστοφοράκο για χρηματισμό πολιτικών στην Ελλάδα την περίοδο 2004-2007.

Στην πολιτική αυτή κόντρα, φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να πλεονεκτεί έναντι τις κυβέρνησης. Αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη και ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και αποδείξεις, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται διατεθειμένος να "καθαρίσει" το κόμμα του. Στην αντίθετη μεριά, η κυβέρνηση, εμφανώς αμήχανη, προσπαθεί να αποφύγει τα κύματα, χωρίς να τα καταφέρνει...

Πέρα όμως από τις εντυπώσεις, η ουσία κρύβει ιδιαίτερα δυσάρεστα μηνύματα για όλους. Όσο η πολιτική εξευτελίζεται και οι υπόλογοι πολιτικοί υποστηρίζονται, πάντα θα υπάρχει ένας Χριστοφοράκος, μία Siemens και οι μίζες.

Αν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να υποστηρίξουν τις θέσεις που παρουσιάζουν περί διαφάνειας, πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες.. Πρέπει να καθαρίσουν τα κόμματά τους, για να μην πω ότι πρέπει να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή. Χωρίς βαρόνους, χωρίς φατρίες, χωρίς σκουριασμένα σκαριά...

Δεν γίνεται με τίποτα οι σημερινοί πολιτικοί να υποστηρίξουν μία ουσιαστική αλλαγή. Καθημερινά εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, ομοσπονδίες και ένα σωρό άλλοι δίνουμε μάχη για τα κεκτημένα μας, εκείνοι γιατί να μην κάνουν το ίδιο? Και στην περίπτωση των πολιτικών, γνωρίζουμε ότι τα κεκτημένα τους είναι πολλά...

Έχουμε εξευτελιστεί ως έθνος και έχουμε φτάσει σε σημείο να δεχόμαστε τα ειρωνικά σχόλια ακόμα και των δικηγόρων ενός καταδικασμένου μάνατζερ. Αυτή είναι η αξία μας και αυτό είναι το τίμημα της απροθυμίας μας να αλλάξουμε και να σκεφτούμε. Αυτό είναι το τίμημα της αποχής και της αδιαφορίας για την πολιτική. Αυτό είναι το τίμημα της άβουλης ψήφου.

Κρίμα, γιατί θέλουμε να είμαστε περήφανοι. Η περηφάνια όμως δεν έρχεται μόνη της... Η περηφάνια χτίζεται πάνω σε σταθερές βάσεις που θεμελιώνουμε καθημερινά. Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας που έμειναν στην ιστορία για την σοφία, την ανδρεία, την αποφασιστικότητά τους. Για την προοδευτική, δημοκρατική και δίκαιη σκέψη τους. Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αντίστοιχη περηφάνια στα παιδιά και τα εγγόνια μας?

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Γιώργος Φακίτσας

Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.
Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης

4 σχόλια:

  1. Πια περηφάνια?,μας την κατάσχεσαν λόγω χρέους. Δεν θα μας μείνει τίποτα έτσι που βαδίζουμε ψοφοδεείς και μοιραίοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει δίκιο ο απόμαχος!
    Αλλο να το λες και άλλο να το ζεις!
    Δεν μας έχει μείνει τίποτα πλέον!
    Μόνο η επανάσταση!
    Η οποία έρχεται.
    Μεγάλο κεφάλαιο μεν...αλήθειες δε!
    Σαπίλα...κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η λέξη "επανάσταση" έχει γίνει μόδα πλέον... Το αστείο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που την επικαλούνται δεν διαφέρουν καθόλου από τους άλλους, αυτούς που κατακρίνουν. Μπορεί τα μεγέθη να αλλάζουν (άλλο οι μίζες της Siemens και άλλο ένα ρουσφέτι) η ουσία όμως παραμένει η ίδια.

    Προσωπικά πιστεύω πως για να "έρθει η αλλαγή" (άλλη μία μοδάτη έκφραση) πρέπει εμείς πρώτα να αλλάξουμε νοοτροπία. Ο κάθε λαός έχει και την ηγεσία που του αρμόζει. Και δεν θέλω να φανώ μίζερη, αλλά είμαστε ένας λαός της αρπαχτής και όλα αυτά τα γνωστά... Χρόνια τώρα..

    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα "καλύτερα" έρχονται παιδιά...υπομονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή