Σάββατο, Οκτωβρίου 17, 2009

Επιφυλακτική εμπιστοσύνη


Γεια σας,
όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αν αυτή η φράση ισχύει, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει φτάσει σχεδόν στην μέση.

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας, περίπου το 70% όπως λένε οι δημοσκόποι, είναι αυτοί που κρατούν θετική στάση απέναντι στο μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει ως σήμερα να κρατήσει και να αυξήσει κατά πολύ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Βέβαια η εμπιστοσύνη δεν είναι "τυφλή", αντιθέτως θα την αποκαλούσαμε "επιφυλακτική εμπιστοσύνη".

Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου ήταν έτοιμοι για δράση και ήξεραν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Αρχικά η δομή της κυβέρνησης και αργότερα οι άμεσες δράσεις των υπουργείων για θέματα σπατάλης, διαφάνειας, ασφάλειας, περιβάλλοντος, χωροταξίας, ισονομίας και οικονομίας, δίνουν την εντύπωση πως τα κυβερνητικά στελέχη έχουν την θέληση να φέρουν τις αλλαγές που υποσχέθηκαν.

Πάνω από όλα η κυβέρνηση έχει κερδίσει κάτι πολύτιμο, που δεν είχε και δεν ζητούσε μέχρι το βράδυ των εκλογών. Κέρδισε μία περίοδο χάριτος, ώστε οι αρχικές εξαγγελίες (στις οποίες προχώρησε άμεσα) να γίνουν πράξη.

Βέβαια τα μεγάλα αγκάθια δεν έχουν ξεπεραστεί. Η ανεργία, η ανασφάλεια της εργασίας, η οικονομία, τα δημοσιονομικά και η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι τα έντονα προβλήματα των Ελλήνων και της χώρας. Προβλήματα πολύ πιο σύνθετα από αυτά που έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Σε αυτούς τους τομείς η κυβέρνηση δρα με σύνεση. Προσπαθεί να εντοπίσει τα πραγματικά μεγέθη, πάνω στα οποία θα μπορεί να κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό, χωρίς εκπλήξεις.

Σε αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση θα κριθεί και αυτά είναι που πρέπει να προσπαθήσει να λύσει, αν θέλει να θεωρείται επιτυχημένη και να είναι αποδεκτή. Ο δρόμος όμως προς την "δόξα" δεν θα είναι σπαρμένος με ρόδα. Οι τομές που εισάγει η κυβέρνηση και η έντονη προσπάθεια για την περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο, θα συναντήσουν τείχη αντίστασης από τα συμφέροντα που θίγονται.

Ποιος είναι ο υπάλληλος που θα δεχτεί χωρίς διαμαρτυρία την περικοπή της χρήσης κρατικού κινητού ή αυτοκινήτου, για παράδειγμα. Ποιος θα είναι ο προμηθευτής του δημοσίου που θα δει τον τζίρο του να μειώνεται και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το δημόσιο με τον ίδιο ρυθμό (και τις ίδιες ποσότητες) για λιγότερο κέρδος.

Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις "λευκές" απεργίες που μπορεί να κάνουν στελέχη και υπάλληλοι, ως αντίδραση στην περικοπή των παράλογων προνομίων που είχαν. Φαινόμενα με υπαλλήλους να μην πηγαίνουν για ελέγχους ή άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις επειδή δεν υπάρχει μέσο μεταφοράς πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν πολύ χρήσιμο να εισαχθεί ένας τρόπος μέτρησης της παραγωγικότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών, από υπηρεσίες και υπαλλήλους. Μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, όμως είναι απαραίτητο σε μία χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τραύματα και κατεστημένα πολλών ετών.

Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στην εφαρμογή των μέτρων και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι. Είναι το σημείο στο οποίο θα κριθεί η ικανότητά της. Είναι το σημείο που θα μετατρέψει την επιφυλακτική εμπιστοσύνη σε ελπίδα και θα αλλάξει την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία.

Πολλοί πολιτικοί μέχρι σήμερα έχουν πάρει την εξουσία τους με "θα" και υποσχέσεις. Η αποτυχία τους οφείλεται στην αδυναμία ή ανικανότητα να μετατρέψουν τις υποσχέσεις σε πραγματικότητα. Αντ΄αυτού, μετέτρεψαν την υπόσχεση σε ψέμα και την ελπίδα σε απαισιοδοξία .

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Γιώργος Φακίτσας

Η πρώτη απαίτηση της πολιτικής δεν είναι η ευφυΐα ή η ενεργητικότητα, αλλά η υπομονή. Η πολιτική είναι δρόμος αντοχής στον οποίο συνήθως η χελώνα νικάει το λαγό.
John Major, γ. 1943, Βρετανός Πρωθυπουργός [1990-1997]

2 σχόλια:

 1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΩΡΓΟ , ΕΙΜΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟς ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ .... ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ . ΞΕΡΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ Ως ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ !!!!!ΦΤΑΙΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ . ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ! ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ! ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ... ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ . ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ... ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ . ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ! ΝΟΜΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ?
  ΛΕΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κυρία Καπετανάκη,
  σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας, το οποίο με βρίσκει σύμφωνο.

  Εαν το δημόσιο λειτουργούσε με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια, τότε δεν θα είχε την σημερινή κατάντια.

  Ελπίζω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Όχι ότι θα ανατραπούν. Είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν νοοτροπίες δεκαετιών. Όμως πρέπει να ξεκινήσει μία σταθερή αλλαγή...

  Η νέα κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει... Ας περιμένουμε λοιπόν...

  Με εκτίμηση,
  Γιώργος Φακίτσας

  ΑπάντησηΔιαγραφή