Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2009

Από Δευτέρα... δίαιτα...


Γεια σας,
σήμερα και καμία για τις εκλογές και μάλλον όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Απλά περιμένουμε για να το επιβεβαιώσουμε.. Ίσως ήταν οι πιο αβέβαιες εκλογές, με το πιο προβλέψιμο αποτέλεσμα. Η αβεβαιότητα πήγαζε από την ρευστότητα των γεγονότων και των πιθανών "αποκαλύψεων" ανά πάσα στιγμή.

Πέρα όμως από τις όποιες αποκαλύψεις και τις όποιες γκάφες έγιναν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η αρχική στόχευση και όλων των κομμάτων στο θέμα της οικονομίας δεν χάθηκε, ούτε ελαττώθηκε

Οι αριθμοί έρχονται για να πέσουν σαν βαρίδια στην προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει τις εντυπώσεις και την ψυχολογία των πολιτών. Η μαύρη τρύπα στο ταμείο του Δημοσίου είναι 6 δις και αν προσθέσουμε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τότε μιλάμε για απίστευτα ποσά. Οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου έφτασαν τα 55 δις, έναντι των 30,4 το 2003. Επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία αναζητούν 4 δις που τους λείπουν για τις συντάξεις, ενώ επιβεβαιώνονται οι φόβοι για έλλειμμα 10-11% του ΑΕΠ.

Στην αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, για το θέμα της οικονομίας, υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι θα λάβει σκληρά μέτρα, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να μπορέσει να οδηγήσει την χώρα εν μέσω κρίσης αλλά και έξω από αυτήν. Δυστυχώς για τον κ. Καραμανλή, τα 6 χρόνια που χάθηκαν λόγω της αδιαφορίας ή ανικανότητάς του, δεν του δίνουν την δυνατότητα να υποστηρίξει με γεγονότα αλλά και πράξεις τα λεγόμενά του.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι θα λάβει μέτρα για την έξοδο από την κρίση αλλά αυτά τα μέτρα θα αφορούν την ενίσχυση της αγοράς και την αλλαγή ψυχολογίας στους πολίτες. Μπορεί να κατηγορείται ότι το πρόγραμμά του είναι ακριβό, αλλά ας μην ξεχνάμε πόσο μας στοίχισε το πρόγραμμα της ΝΔ που δεν εφαρμόστηκε.

Έχουμε λοιπόν να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ακριβό πρόγραμμα και σε ένα σκληρό πρόγραμμα που μάλλον δεν θα εφαρμοστεί. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που δεν έχουν αντιληφθεί ότι η οικονομία και η οικονομική πολιτική θα είναι σκληρές τα επόμενα χρόνια. Νομίζω όμως ότι η ψυχολογία της αγοράς αλλά και των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την προσπάθεια που κάνουμε.

Μπορεί τα άλλα κόμματα να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι ζητάει λευκή επιταγή. Όμως χειρότερο από την λευκή επιταγή είναι η ακάλυπτη επιταγή. Μία εντολή που δεν θα υποστηρίζεται. Δεν είναι υποχρέωσή μας μόνο η συμμετοχή στις εκλογές, είναι υποχρέωσή μας η συμμετοχή στην πολιτεία, την πολιτική και την οικονομία.

Από Δευτέρα μπορεί η οικονομική πολιτική να μην αλλάξει αλλά μπορεί να αλλάξουν οι ελπίδες μας. Γνωρίζω ότι πολλοί αμφισβητούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει θαύματα και πολύ περισσότεροι αμφισβητούν ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό. Είναι όμως στο χέρι μας να το απαιτήσουμε και πολύ περισσότερο είναι στο χέρι μας να ακούσουν την φωνή μας.

Ο κ. Παπανδρέου είναι αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση. Θα έχει μία εντολή από τους πολίτες για να ξεκινήσει την αλλαγή, όμως θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει η αλλαγή εκτός από την πολιτική και το δημόσιο τομέα να γίνει και μέσα στο κόμμα. Η πρώτη πρόκληση για εκείνον θα είναι η επιλογή των προσώπων, στο οποίο θα πρέπει να καλύψει την απαίτηση της κοινωνίας για άριστους αλλά και να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες για αρεστούς.

Ακολουθώντας είτε τον έναν, είτε τον άλλο δρόμο, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Πιστεύω όμως ότι αν ικανοποιήσει το αίτημα των πολιτών, θα είναι πιο ισχυρός από το να ικανοποιήσει τις εσωκομματικές μικρότητες.

Ότι και να γίνει όμως, οι εντυπώσεις και (θα το ξαναπώ) η ψυχολογία των πολιτών είναι τα σημαντικότερα όλων για αρχή... Είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που αν καταφέρει να το κερδίσει, θα λυθούν τα χέρια του για τομές, μέτρα και πολιτικές που θα υποστηρίζονται από την κοινωνία... Γιατί μπορεί ως πολίτες να έχουμε φτάσει στα όριά μας, όμως το φιλότιμο του Έλληνα είναι πάντα μέσα μας και λειτουργεί όταν βλέπουμε κάποιον να προσπαθεί...

Καλή και μελετημένη ψήφο...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Η μέθοδος για να μειώσουμε το στρες δεν είναι να μειώσουμε τις απαιτήσεις, αλλά να αυξήσουμε την υποστήριξη.

Ben Fletcher, Βρετανός επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου