Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2009

Η ΝΔ σε αναζήτηση βηματισμού...


Γεια σας,
παρά το εορταστικό κλίμα της ημέρας, τα φώτα και οι κάμερες στράφηκαν στην συνύπαρξη των επίδοξων αρχηγών της ΝΔ, στην Θεσσαλονίκη. Αλήθεια, τι περιμέναμε? Να αρχίσουν να μαλώνουν? Να χαστουκίζει ο ένας τον άλλο? Η αντίδραση και των τεσσάρων ήταν η σωστή. Συνυπήρξαν ειρηνικά και αξιοπρεπώς, όπως θα πρέπει να κάνουν και μετά την εκλογή αρχηγού.

Το κακό με την ΝΔ είναι ότι δεν μαθαίνει ούτε από τα λάθη της, ούτε από τους άλλους. Μοιάζει με ένα κόμμα που ξεχνάει το παρελθόν και αναζητά μόνο δόξα και εξουσία. Όσο ήταν στην κυβέρνηση, όλα φαίνονταν ρόδινα και τίποτα δεν πρόδιδε τον αναβρασμό που υπήρχε κάτω από το σκηνικό.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί αλληλοκατηγορούνται, ενώ μέχρι εχθές ήταν όλοι στρατιώτες της παράταξης και μάλιστα σε σημαντικές θέσεις. Κανείς όμως δεν κάνει λόγο για αρχές, αξίες και ιδεολογίες που λείπουν από το κόμμα και αποπροσανατολίζουν την εκλογική του βάση.

Αν η ΝΔ δεν είχε χάσει την πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα, τότε δεν θα είχε τόσες διαρροές προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, ούτε ο δεύτερος θα είχε την δυνατότητα να απλώνει το χέρι σε οπαδούς της ΝΔ, με τόσο μεγάλη ευκολία.

Η κ. Μπακογιάννη κάνει λόγο για "μετανάστες" όταν αναφέρεται στους κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο. Μα μέχρι εχθές με αυτούς τους "μετανάστες" ήταν στα υπουργικά συμβούλια, στην ίδια κυβέρνηση και στο ίδιο κόμμα. Πως θα μπορέσει να τους δεχτεί στο κόμμα "της", την επομένη των εκλογών, αν εκείνη είναι αρχηγός?

Ο κ. Αβραμόπουλος προσπαθεί να "ξεφύγει" από την διαδικασία, βλέποντας τα ποσοστά του να μην του δίνουν την δυνατότητα να συνεχίσει σε δεύτερο γύρο ή να χάνει απλά ως δεύτερος, με ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Θέτει λοιπόν ζήτημα προσδιορισμού της εκλογικής βάσης. Είναι οι φίλοι ή είναι τα μέλη? Αυτή η διαφοροποίηση θα του επιτρέψει να καταγγείλει την διαδικασία και να αποχωρήσει, αποφεύγοντας την ήττα.

Ο κ. Σαμαράς κινείται προσεκτικά και δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους, καθώς ξέρει ότι θα βγουν πολλοί να μιλήσουν εναντίον του για το 1993, το οποίο τον κυνηγάει ασταμάτητα από τότε. Συμφωνεί με τον κ. Αβραμόπουλο, δεν διαφωνεί με την κ. Μπακογιάννη. Έχει την δεύτερη θέση και αυτό του δίνει το θάρρος να συνεχίσει, καθώς αν εκλεγεί δεύτερος, θα αναγκάσει την κ. Μπακογιάννη να τον δεχθεί στο κόμμα και ακόμα περισσότερο να τον αναγνωρίσει ως δεύτερο και να του φερθεί ανάλογα.

Ο κ. Ψωμιάδης είναι ο πιο χαλαρός. Δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, δεν πιστεύει ότι θα εκλεγεί, απλά θέλει να κάνει τον θόρυβό του. Με το παραδοσιακό, γραφικό και χαρακτηριστικό τρόπο του, τα καταφέρνει. Τραβάει πάνω του τα φώτα, απλά και μόνο για να τα τραβήξει. Δεν έχει κάτι να πει σε επίπεδο ιδεολογίας ή πολιτικής. Κάτω η Αθήνα, ζήτω η Θεσσαλονίκη. Μαζί σας κ. Νομάρχα... Μήπως θέλετε και το νέφος, τους μετανάστες, την βρωμιά, το κυκλοφοριακό και την τρομοκρατία της Αθήνας?

Νομίζω ότι και οι τέσσερις έχουν ξεχάσει τον λόγο για τον οποίο έχασαν τις εκλογές και πολύ περισσότερο δεν έχουν αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο ψάχνουν αρχηγό. Κανείς τους δεν κάνει πολιτικές τοποθετήσεις. "Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα", "Ένα δημοκρατικό, Ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα", "Μια σοβαρή Δεξιά"... Αυτά είναι γενικά... Τι θα κάνετε? Ποιες θα είναι οι αρχές σας, ποιος θα είναι ο τρόπος αντίδρασής σας στα οικονομικά και ποια είναι η πρόταση διακυβέρνησής σας...

Ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει μία ισχυρή κυβέρνηση, που ξεκινά με πολύ καλά δείγματα και μία κοινωνία αγανακτισμένη από την πολιτική ασυδοσία.. Κληρονομεί ένα σχεδόν διαλυμένο κόμμα, με νευριασμένους βουλευτές, με σύννεφα σκανδάλων και χωρίς ιδεολογία. Δεν είναι ώρα να φιλοσοφούν για την "φιλία των μελών" ή την "ουσιώδη συμμετοχή των φίλων". Η ΝΔ δεν έχει ανάγκη από μέλη. Πάσχει από φίλους!!! Οι φίλοι την έστειλαν στην αντιπολίτευση.

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός! Ας αφήσουν τον εγωισμό στην άκρη και ας προσπαθήσουν να κάνουν κάτι. Οτιδήποτε χρήσιμο που να δικαιολογεί την ψήφο όσων τους υποστήριξαν στις εκλογές. Διαφορετικά στις επόμενες, θα χάσουν και αυτούς!!! Εκτός, αν στην Ρηγίλλης έχουν αντιληφθεί ότι το κόμμα τους δεν αξίζει ούτε για αυτή τη θέση!

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, πριν από λίγα χρόνια, είναι ένα καλό εγχειρίδιο στα χέρια τους. Μπορούν να μάθουν από τις διαδικασίες που ακολούθησε τότε το ΠΑΣΟΚ, να διδαχθούν από την εμπειρία ή να αποφύγουν λάθη... Ας κάνουν κάτι όμως... Όχι για εμάς που τους καταψηφίσαμε, αλλά για εκείνους που τους ψήφισαν!

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Φακίτσας

Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εξοντώνεις.
Νικολό Μακιαβέλι,1469-1527,Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος


1 σχόλιο: