Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

H Ευρώπη γέρασε...

Γεια σας,
Την αποκαλούμε "γηραιά ήπειρο" και μας το απέδειξε. Εκτός από θέμα ηλικίας, είναι και θέμα αντανακλαστικών πλέον.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ακολουθήσει τις δύο άλλες υπερδυνάμεις σε ένα παιχνίδι τακτικής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους στην Αμερική και την Κίνα.

Το έλλειμμα πολιτικής πρωτοβουλίας και παραγωγής στην Ευρώπη είναι πιο έντονο από ποτέ. Στην τρέχουσα οικονομική κρίση, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βρουν έναν κοινό βηματισμό. Καθένας προσπαθεί να σώσει το κράτος του και να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις την Ευρώπης και την εθνική του εικόνα.

Άλλο ένα πρόβλημα προστέθηκε και με την κρίση στην Τσεχία, που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση "έπεσε" και τώρα λειτουργεί με "υπηρεσιακό" πρωθυπουργό όλη η Ευρώπη. Αυτό το περιστατικό ήρθε για να αποδείξει ότι η δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βασιστεί σωστά πάνω στην αρχή της δημοκρατίας, δεν έχει εξασφαλιστεί όμως από κακοτοπιές που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα.

Συγχρόνως, έχει ανοίξει μία έντονη και ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, μετά από πρόταση της δεύτερης για δημιουργία ενός άυλου νομίσματος αναφοράς.

Η Κίνα έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια για την στήριξη επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Αυτή την πολύτιμη βοήθεια, την έχασε η Ευρώπη. Η δημιουργία ενός νομίσματος αναφοράς, θα ήταν περιττή αν η Ευρώπη έπειθε ότι το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο και δυνατό νόμισμα.

Το συναίσθημα αβεβαιότητας έχει πέσει πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που θα οδηγήσει Μερικοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει και θα γίνει διάσπασή της. Άλλοι λένε ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αποβάλλει τους κακούς μαθητές για να μπορέσει να ορθοποδήσει Ίσως και ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να βγει αλώβητη από αυτή την κρίση.

Δεν υποστηρίζει κανείς όμως, σε αντίθεση με τον Ομπάμα στις ΗΠΑ, ότι η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή. Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν προσπαθεί για αυτό. Όλοι οι αρχηγοί κρατών απλά περιμένουν και προσπαθούν να θωρακίσουν τις χώρες τους. Προσωπικά αυτό θεωρώ πως είναι λάθος τακτική. Η ευημερία κάθε χώρας είναι άμεσα εξαρτημένη από τις άλλες. Αν η Γερμανία ή η Γαλλία καταφέρει (υποθετικά) να μην επηρεαστεί από την κρίση, σε ποια χώρα θα πουλήσουν αυτοκίνητα?

Η γνώμη μου είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και πυγμή σε αυτή την περίσταση. Θα έπρεπε να θωρακίσουν όλες τις χώρες της ΕΕ ενωμένοι και να υπερασπιστούν κάθε μια σαν να είναι δική τους. Έτσι θα κατάφερναν να κρατήσουν ανοιχτή μία αγοραστική δύναμη που θα στήριζε και θα εμπιστευόταν την οικονομία. Το ευρώ να ενισχυόταν, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ξένες επενδύσεις (Κινέζους και Άραβες), θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα άφηνε βαθιές πληγές.

Ίσως να κάνω και λάθος... Η ιστορία θα δείξει... Ως τότε... Αναμένουμε...

Ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας


Προέρχομαι από ένα περιβάλλον όπου όταν δεις ένα φίδι το σκοτώνεις. Εδώ, όταν δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, προσλαμβάνουν ένα σύμβουλο.
Ross Perot, γ. 1930, Αμερικανός πολιτικός

3 σχόλια:

  1. Αυτή η αναμονή -που εμείς ως πολίτες έχουμε το περιθώριο να δείχνουμε, όχι όμως κι οι ηγεσίες της Ε.Ε.- είναι που κάνει και την Ευρώπη να δείχνει "γερασμένη"... Με "βλέποντας και κάνοντας" οι πολιτικοί ταγοί της Ευρώπης έχουν αφήσει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες στους Αμερικάνους και δεν αισιοδοξώ ότι τ' αποτελέσματα μακροπρόθεσμα θα είναι αναζωογονητικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας και συμφωνώ μαζί σας. Οι Ευρωπαϊοι έχουν γίνει παρατηρητές στο παιχνίδι της Αμερικής. Μάλλον η "αύρα" του Ομπάμα τους έχει θαμπώσει.

    Δυστυχώς συμφωνώ και στην απαισιοδοξία σας...

    Καλή μέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ε.Ε. και πριν τον Ομπάμα ήταν σε χειμερία νάρκη. Εάν ήθελε η Ευρώπη, θα ήταν πολύ πιο ισχυρή απο τις Η.Π.Α.
    Από την φύση τους όμως οι Ευρωπαϊκές χώρες ήταν και είναι αδιάφορες... επιζητούν την ηρεμία.
    Οι Ευρωπαίοι (το βλέπεται και από την συμπεριφορά των Ευρωπαίων τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας) είναι της οικονομίας, της οργάνωσης και του προγραμματισμού… του αυστηρού προγραμματισμού. Και ξέρετε γιατί η Ε.Ε. έχει αποστασιοποιηθεί από τον πραγματικό της ρόλο; Διότι έχει πεθάνει ο Εθνικισμός τους. Εάν εξαιρέσουμε την Αυστρία και την Γερμανία, καμία άλλη χώρα δεν έχει εθνικιστικό υπόβαθρο, Ο εθνικισμός στην Γερμανία τιμωρείτε. Ο Πρόεδρος του ΝPD πρόσφατα μηνύθηκε διότι κάποια συνθήματα – σλόγκαν παραπέμπανε σε ρατσισμό. Ο μακαρίτης Πρόεδρος του πατριωτικού κόμματος Αυστρίας, είδατε τι τραγικό θάνατο (δολοφονία) είχε; Κατά τα άλλα τροχαίο ατύχημα.
    Οι εθνικιστές διώκονται πανευρωπαϊκός. Από ποιους διώκονται όμως; Ποιο λόμπυ τους διώκει; Μα το Εβραϊκό –Σιωνιστικό- λόμπυ. Εθνικισμός σημαίνει Τάξη. Εθνικισμός σημαίνει Δύναμη. Εθνικισμός σημαίνει Θωράκιση-Ασπίδα. Αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλουν οι Σιωνιστές. Τι κάνανε λοιπόν, καταδικάσανε και ποινικοποιήσανε ακόμα και το άκουσμα του Χίτλερ (ή του ναζισμού) και έδωσαν την δύναμη στους αριστερούς. Ποιος ο στόχος όλων αυτών; Η εισαγωγή μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, αλλοίωσε την καρδιά της κάθε Ευρωπαϊκής χώρας, τα ήθη και έθιμα, την γλώσσα, την θρησκεία… ακόμα και τις φυλές διότι οι αιμομιξίες ήταν αναμενόμενες.
    Πως πατάξανε τους ναζιστές στην Γερμανία; Με την υπερβολική εισαγωγή των Τούρκων στην χώρα. Εάν πάτε σήμερα στην Γερμανία θα βλέπετε μόνο Τούρκους. Καταστήματα τούρκικα… εστιατόρια τούρκικα… σημαίες τουρκικές… όλα μια Τουρκία.
    Το ίδιο κάνουν και σε εμάς. Μόνο που σε μας οι μετανάστες είναι λαθρομετανάστες… πράγμα ακόμη χειρότερο για την χώρα μας.
    Αν ήθελε όμως η Ευρώπη θα μπορούσε να εννωθεί και να είστε σίγουροι οτι θα ήταν η πρώτη δύναμη στον κόσμο. Δεν την άφησαν όμως... Εκμεταλλεύτηκαν την ηρεμία της.
    Η Ευρώπη έχει παγκοσμιοποιηθεί εδώ και χρόνια. Παγκοσμιοποίηση = εθνικός / πατριωτικός θάνατος. Αυτό σημαίνει, οτι η Ε.Ε. δεν θα καταλάβει ποτέ τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Οι Έλληνες είναι πατριώτες... κι όσοι μας αποκαλούν εθνικιστές και φασίστες, αργά ή γρήγορα θα μας καταλάβουν. Είμαστε η χώρα της τελευταίας στιγμής... κι αυτό μου δίνει ελπίδα... έστω και στην τελευταία στροφή κάτι θα γίνει και θα εννωθούμε όλοι μαζί... ΜΙΑ ΠΑΝΟΠΛΙΑ...
    Σωκράτης Ε. Αντωνακάκης
    Γενικός Χειρουργός
    Περιφερειάρχης ΛΑ.Ο.Σ. Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή