Κυριακή, Απριλίου 05, 2009

Υπόθεση Παυλίδη...

Γεια σας,
παρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες μέρες την έντονη κινητικότητα της κυβέρνησης και της ΝΔ γενικότερα, σχετικά με την υπόθεση Παυλίδη. Μία υπόθεση που σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το κυβερνών κόμμα. Απλά περιμένουμε να δούμε την σημασία και την ουσία των επιπτώσεων.

Ο κ. Παυλίδης, ακόμα μία λάθος επιλογή του κ. Καραμανλή, πρώην υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, κατηγορείται για δωροδοκία από τον εφοπλιστή κ. Μανούση. Τα επιχειρήματα του κ. Παυλίδη δεν φαίνεται να πείθουν ούτε και τους συναδέλφους του στη Νέα Δημοκρατία.

Όλοι παραδέχονται ότι η υπόθεση αυτή έδωσε την χαριστική βολή και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών. Οι επιλογές που έχει ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός δεν είναι πολλές. Ή θα παραιτηθεί και έτσι θα συνεχίσει η ΝΔ να έχει την οριακή πλειοψηφία στην Βουλή ή θα απομακρυνθεί και θα πάμε σε εκλογές. Υπάρχει βέβαια και η τρίτη λύση που είναι να παραμείνει στην θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από όπου θα κριθεί και η τύχη του.

Θεωρώ ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην πρωθυπουργική πορεία του κ. Καραμανλή. Από τον χειρισμό της υπόθεσης κρίνεται κατά πολύ η καριέρα του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η υστεροφημία του.

Το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι η οριακή πλειοψηφία. Οι 151 έδρες, δεν του δίνουν την ελευθερία κινήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε διαγραφή του κ. Παυλίδη από το κόμμα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Τώρα όμως η έδρα του κ. Παυλίδη στην Βουλή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να φανεί ισχυρός και ότι είναι σε θέση να ρισκάρει προσωπικά, ώστε να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Απόψεις πάνω στις οποίες βασίστηκε ώστε να πείσει προεκλογικά. Απόψεις που έκαναν τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν και να πιστέψουν ότι είναι διαφορετικός. Απόψεις σχετικές με την διαφάνεια, την αλήθεια, την χρησιμότητα και την νέα σχέση πολίτη - κράτους.

Δυστυχώς για τον κ. Καραμανλή, αυτή η υπόθεση έρχεται την στιγμή που η κυβέρνηση έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα: Ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική, οικονομική κρίση, δημοσιονομική αταξία, εσωτερικά προβλήματα (αστυνομία, νέα τρομοκρατία, δυσαρέσκεια πολιτών κ.ά.). Συγχρόνως ο κ. Παπανδρέου έδωσε ρεσιτάλ ικανοτήτων και αναγνωρισιμότητας στο συνέδριο της Χιλής αλλά και στην Νέα Υόρκη. Είχε επαφές με ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο (ακόμα και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ) και η περισσότεροι τον αντιμετώπισαν ως πρωθυπουργό εν αναμονή.

Νομίζω πως η υπόθεση Παυλίδη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι τόσο για την κατάληξή της σχετικά με τον κ. Παυλίδη. Έχει ενδιαφέρον καθώς οι κινήσεις του πρωθυπουργού θα είναι καθοριστικές. Σίγουρα οι κινήσεις του θα γίνουν σημείο αναφοράς για τους επόμενους πολιτικούς. Το θέμα είναι αν θα είναι παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή. Η λύση είναι στο χέρι του, αρκεί να μην την αντιληφθεί αργά και να έχει ξεκουραστεί λίγο στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται...

Το σίγουρο είναι ένα... Βλέπουμε ότι καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι ισχυρό πάνω στα εύθραυστα πόδια των 151 βουλευτών...

Εν αναμονή την αυριανής ψηφοφορίας...

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Όταν υπάρχει ανάγκη να πάρεις μια απόφαση, το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις λάθος. Το χειρότερο απ' όλα είναι να μην κάνεις τίποτα.
Θεόδωρος Ρούζβελτ, 1858-1919, Αμερικανός Πρόεδρος [1901-1909]

3 σχόλια:

  1. Ο κυβερνήτης Καραμανλής, ο συγκυβερνήτης Παπανδρέου, μαζί με την αεροσυνοδό Παπαρήγα και τους αεροπειρατές του ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλή τον Αλαβανο)εγκατέλειψαν το αεροσκάφος (κράτος) αφήνοντάς το στον αυτόματο πιλότο... κανείς τους δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των επιβατών (πολίτες). Πρόταση: Να μην τους ξαναδώσουμε άδεια απογείωσης...

    πολυ καλή αναρτησ...
    καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άριστο σχόλιο. Ευχαριστώ πολύ...

    Ως πελάτες (επιβάτες) έχουμε την επιλογή άλλων αεροπορικών εταιρειών? Αφού πρέπει να πετάξουμε για να φτάσουμε κάπου... Πως θα πάμε?

    Λέτε να αγοράσει καμία αεροπορική εταιρεία ο Βγενόπουλος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όχι όχι ξάδερφέ μου…
    αυτή τη φορά μέχρι να σιγουρευτούμε τέρμα οι μοιραίες πτήσεις. Θα εφαρμόσουμε το ΠΕΖΙΚΟ. Θα πατάμε γερά στα πόδια μας… άλλωστε εάν το πεζικό δεν καρφώσει την σημαία στην γη που εισέβαλε, ποτέ δεν θεωρείτε ότι την έχει καταλάβει. Οι πτήσεις κρύβουν λόγια του αέρα.
    Προσωπικά ο στόχος μου είναι ένας… να καρφώσω την σημαία του ΛΑ.Ο.Σ. στην καρδιά του σάπιου και ανθελληνικού πολιτικού κατεστημένου.
    Γιώργο… καλό σου βράδυ.. το πήρα το mail… και σου απάντησα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή