Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2009

Η προκλήση είναι στην οικονομία και την ανάπτυξη...


Γεια σας,
η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει από εχθές και οι πολιτικοί φαίνεται να τρέχουν σε έναν αγώνα δρόμου με πολλά εμπόδια... Οι δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ, αλλά πάνω από όλα τα νούμερα της οικονομίας, θα είναι στο επίκεντρο μέχρι τις 4 Οκτωβρίου...

Στα πλαίσια της ΔΕΘ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι η μείωση σε νέες εγγραφές στα 34 επιμελητήρια της χώρας άγγιξαν το 15,5%. Το καθαρό αποτέλεσμα, συγκρινόμενο με το προηγούμενο έτος, είναι αρνητικό κατά 3524 επιχειρήσεις..

Επίσης, κατά την ίδια διοργάνωση, ο κ. Δ. Μαθιός (Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς) δήλωσε: " Η ανάπτυξη θέλει σταθερό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Όλες οι δραστηριότητες που συνθέτουν το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής οικονομίας νεκρώνουν όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον στήνεται πάνω σε ευχολόγια και σχεδιασμούς χωρίς συγκεκριμένο όραμα και σταθερά μακροπρόθεσμα μέτρα".

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, αμεσότατα, πάνω σε δύο τομείς... Ανάπτυξη και οικονομία... Φαίνονται τόσο ίδιοι, όμως διαφέρουν αρκετά...

Ανάμεσα στην Ανάπτυξη και την οικονομία, μπορεί να υπάρξει ένας φαύλος κύκλος, που να οδηγεί στην αρχή και τα δύο. Για την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, πρέπει να επιβληθούν φόροι ή τουλάχιστον να λειτουργήσει σωστά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός... Στην άλλη μεριά, για να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις, θα πρέπει να δοθούν τα κίνητρα που θα πείθουν έναν επιχειρηματία ή επενδυτή, ότι πρέπει να εμπιστευθεί τα χρήματά του σε Ελληνικές επενδύσεις...

Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται κράτη με ασταθή οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη. Πολύ περισσότερο δεν εμπιστεύονται τέτοια κράτη, όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια... Όταν οι σχεδιασμοί και τα μέτρα κάθε κυβέρνησης, λήγουν με την λήξη της θητείας της, για να αντικατασταθούν από την επόμενη. Πώς λοιπόν θέλουμε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός?

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την βοηθά να αποφεύγει την κρίση συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ωστόσο, δεν την βοηθά στην κρίση για την αναχρηματοδότηση των χρεών.

Στις Βρυξέλλες περίμεναν από την Ελλάδα τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος ως τις 27 Οκτωβρίου. Μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που η κατάθεσή του ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου. Επίσης, προς αναβολή οδηγείται και η αξιολόγηση από την Κομισιόν που είχε οριστεί στις 25 Οκτωβρίου...

Αυτό δεν διευκολύνει καθόλου την θέση μας, καθώς οι νέες ημερομηνίες θα απαιτούν πιο άμεση εφαρμογή των μέτρων, υπό την πίεση της Ευρώπης. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί διεθνούς κρίσης, μπορεί να βρίσκουν έδαφος για εσωτερική χρήση και προεκλογικές δικαιολογίες, όμως στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι η δημοσιονομική κατάρρευση προϋπήρξε της κρίσης και δεν προήλθε από αυτήν. Για την κατάσταση της οικονομίας, φταίει αποκλειστικά η αναποτελεσματικότητα και οι σκοπιμότητες της οικονομικής πολιτικής.

Με το δημόσιο χρέος να ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, τις πρόσθετες δαπάνες για την νέα γρίπη, την ανάγκη στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, η νέα κυβέρνηση καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό...

Τα νούμερα τις οικονομίας επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο από την μαύρη τρύπα των 5 δις που υπάρχει στα κρατικά ταμεία, τον δανεισμό που έχει φτάσει τα 53 δις και τον ρυθμό αύξησης των δημοσίων εξόδων στο 20%. Με τέτοια αποτελέσματα και χωρίς κανένα σχέδιο μέχρι σήμερα, πως μπορούμε να ελπίζουμε σε βελτίωση?

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδοθεί σε αγώνα ειλικρίνειας, χωρίς όμως να επιτίθεται τόσο στους αντιπάλους, αλλά στο ίδιο της τον εαυτό... Ακούμε συνεχώς την φράση "Κάναμε λάθη, αλλά μετανιώσαμε..." Γιατί όμως έπρεπε να φτάσουμε στο παρά πέντε των εκλογών για να τα αναγνωρίσουν? Πόσο ειλικρινεια μπορεί να έχει μία συγγνώμη, που ακολουθείται από μία παράκληση?

Προσπαθώντας να φέρουν στην μνήμη μας το "κακό" ΠΑΣΟΚ, αναγκαστικά επαναφέρουν και αναμνήσεις για την τελευταία 5ετία... Αναμνήσεις που περιλαμβάνουν σκάνδαλα πάρα πολλών δισεκατομμυρίων, αλαζονεία, συγκάλυψη και καμία, μα καμία, βελτίωση σε τομείς που είχαν υποσχεθεί ανασυγκρότηση..

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Γιώργος Φακίτσας

Πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευθεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση.
Milton Friedman, 1912 - 2006, Αμερικανός οικονομολόγος

3 σχόλια:

  1. Γιώργο η ομάδα του citypress-gr.blog σου εύχεται να ζήσεται ευτυχισμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλότυχοι, καλορίζικοι και κάντε κανά Ελληνόπουλο ακόμα, πάντα να κοιτάζεστε στα μάτια τα άλλα βρίσκονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή