Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

Η οικονομία, οι ευθύνες και η ΕΕ



Γεια σας,
τα νέα των τελευταίων ημερών για την Ελληνική οικονομία είναι τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Οι Ευρωπαίοι έγιναν έξω φρενών με τους Έλληνες, αφού συνεχώς πάνε στην ΕΕ και στα διεθνή ταμεία με το χέρι απλωμένο για δανεικά, χωρίς να πείθουν για την χρησιμότητα και πολύ περισσότερο για την λογική χρησιμοποίησή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, αντιμετώπισε ένα έντονα αρνητικό κλίμα στο Λουξεμβούργο. Ο επίτροπος που είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά της Ένωσης, τον αντιμετώπισε αρνητικά, γνωρίζοντας βέβαια ότι ο νέος υπουργός και η νέα κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Βλέπετε, οι Ευρωπαίοι έχουν βαρεθεί να ακούνε "θα" και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Όχι πως στο εξωτερικό τα πράγματα είναι καλύτερα, αυτό όμως δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει. Η οικονομική κρίση είναι έντονη και γίνεται ακόμα εντονότερη στην Ελλάδα, όπου στον τομέα της οικονομίας τα τελευταία 5 χρόνια είχαμε εκτροχιαστεί.

Αυτό που κάνει εντύπωση δεν είναι τόσο πολύ η άσχημη κατάσταση της χώρας μας. Αυτή λίγο πολύ την γνωρίζαμε και την ήξεραν και στο εξωτερικό. Νομίζω όμως ότι πρέπει να σταθούμε λίγο στο θέμα των ευθυνών. Για το θέμα της οικονομίας δύο είναι τα πιθανά σενάρια: ή η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε τα αληθινά νούμερα από την ΕΕ και τους Έλληνες πολίτες ή η νέα κυβέρνηση τα φουσκώνει αρκετά (όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου).

Αφού λοιπόν έχουμε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με δύο διαφορετικές δικαιολογίες, αυτό σημαίνει κάτι απλό: Ένας από τους δύο λέει ψέματα. Όμως ο κ. Προβόπουλος έρχεται με την δική του έκθεση να γείρει την πλάστιγγα των ευθυνών προς την μία κατεύθυνση. Λέει πως το έλλειμμα είναι 12,5% (επιβεβαιώνει την σημερινή κυβέρνηση) και μάλιστα ότι το γνώριζαν πολλοί...

Άρα, το συμπέρασμα είναι (κατά τα φαινόμενα) ότι η προηγούμενη κυβέρνηση "μαγείρευε" τα οικονομικά για να τα εμφανίζει όμορφα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό το συμπέρασμα, κατά κάποιο τρόπο μας λύνει και την απορία της "έκτακτης" προσφυγής στις κάλπες. Η ηγεσία της ΝΔ κατάλαβε (αργά για άλλη μία φορά) ότι δεν θα μπορεί να μαγειρεύει για πολύ τα νούμερα χωρίς να την αντιληφθεί κανείς.

Αυτή η ιστορία όμως έρχεται να δείξει το έλλειμμα του συντάγματος μας για την ευθύνη πολιτικών σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και το κενό στο Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ποια είναι η ποινή για κάποιον που παραποιεί τα επίσημα οικονομικά μεγέθη και διασύρει την αξιοπιστία της χώρας του?

Όλοι αισθανόμαστε ντροπή για τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν στην ΕΕ τις τελευταίες ημέρες. Τα απαξιωτικά άρθρα στον Γερμανικό και γενικά Ευρωπαϊκό τύπο έχουν την πρώτη θέση στις εφημερίδες.

Γιατί οι πολιτικοί που κρύβουν στοιχεία σχετικά με την πραγματική οικονομία δεν πρέπει να τιμωρούνται και μάλιστα σκληρότατα? Γιατί το Σύνταγμά μας επιτρέπει σε τέτοιους ανθρώπους να είναι στο κοινοβούλιο και να πληρώνοντε αντί να είναι στην φυλακή ως εγκληματίες?

Γιατί η ΕΕ δεν νομοθετεί ώστε να κατηγορούνται βαρύτατα όσοι δηλώνουν ψευδή στοιχεία? Γιατί απειλεί μόνο τους πολίτες των κρατών που παρουσιάζουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό με επιτήρηση και σκληρά μέτρα, ενώ δεν απειλεί και τους "εκτροχιαστές" με ποινές? Γιατί πάντα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες, ενώ οι πολιτικοί μένουν στο απυρόβλητο?

Ως απλοί πολίτες δεχόμαστε διπλό πλήγμα από αυτή την κατάσταση. Πρώτο ( και σημαντικότερο) είναι το πλήγμα της τσέπης μας. Δεύτερο, είναι το πλήγμα της αξιοπρέπειάς μας. Και όλα αυτά για να μπορούν κάποιοι να κρύβονται πίσω από τίτλους όπως: υπουργός, υφυπουργός και γενικός γραμματέας και να ικανοποιούν τον πάντα ανικανοποίητο εγωισμό τους.

Φτάνει πια... Αν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αληθινά, τότε πρέπει να κατηγορηθεί ο κ. Παπαθανασίου για παραποίηση στοιχείων. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι από τα λάθη τους δεν θα απειλείται μόνο η θέση τους αλλά και η ελευθερία τους. Αν κάποιος πολίτης αποκρύψει ή παραποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία προς την εφορία, τότε έχει πρόστιμο ή και φυλάκιση. Το ίδιο να ισχύει και για το κράτος, τους δημόσιους οργανισμούς και τα ΝΠΔΔ.

Σας ευχαριστώ,

Γιώργος Φακίτσας

Καταπίνουμε με απληστία κάθε ψέμα που μας κολακεύει, αλλά την αλήθεια που μας φαίνεται πικρή την παίρνουμε με μικρές γουλιές.
Denis Diderot, 1713-1784, Γάλλος φιλόσοφος



2 σχόλια:

  1. Εάν δεν έχεις ενημερωθεί για το τί έχει πεί (και πότε) ο προβόπουλος θα πρέπει να το κάνεις πριν αρχίσεις να γράφεις κατεβατά.
    Χθές το βράδυ ο Χατζηνικολάου στον Alter είπε ότι μίλησε με τον Προβόπουλο, που του είπε ότι ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ είχε ενημερώσει πλήρως τόσο τον Καραμανλή όσο και τον Παπανδρέου για τα προβλήματα της οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας κρίσης.
    Ο Καραμανλής ΕΝΤΙΜΑ έκανε αυτό που έπρεπε για το καλό της χώρας, έκανε εκλογές για να αρχίσει το βαθύ νοικοκύρεμα.
    Ο Παπανδρέου ΑΝΕΝΤΙΜΑ έταξε ψεύτικα οράματα και πράσινα άλογα στους Έλληνες για να μας κλέψει την ψήφο.
    Τώρα που αποκαλύφθηκαν τα φοβερά του ψέματα, ο Γιωργάκης κάνει τον κινέζο και προσπαθεί να φτιάξει άλλοθι για να μας κόψει τον κόλο με τα σκληρότερα μέτρα που έχει πάρει ποτέ Ελληνική κυβέρνηση.
    Το 2010 θα είναι μαύρο με ατέλειωτη ανεργία, φτώχεια και δυστυχία για τους περισσότερους Έλληνες.
    Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΑΥΤΑ.
    Θα φύγουν νύκτα με πίσσα και πούπουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Ωστόσο, διαφωνώ μαζί σας σε πολλά θέματα.

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάποιος να κλέψει την ψήφο των πολιτών. Πως μπορείτε και λέτε τέτοια πράγματα, χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τις εκλογές? Νομίζετε ότι όσοι ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ είναι ηλίθιοι και άφησαν κάποιον να τους κλέψει την ψήφο?

    Επίσης κάνετε κάποια αναφορά σε δηλώσεις του κ. Προβόπουλου. Ωραία, είχε ενημερώσει και το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν είχε την δυνατότητα να διασταυρώσει τα στοιχεία και δεν μπορούσε να ρισκάρει την αξιοπιστία του, ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Η ΝΔ, που γνώριζε όλα τα στοιχεία για για το έλλειμα και την οικονομία, γιατί έλεγε ότι το έλλειμα ήταν 6%? Αυτό είναι το "ΕΝΤΙΜΟ" του κ. Καραμανλή?

    Θα σας πρότεινα να είστε λίγο πιο προσεκτικός. Είναι λογικό ούτε εσείς, ούτε εγώ να μην μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοι, όμως μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί.

    Φιλικά,

    Γιώργος Φακίτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή