Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

Το Σύνταγμα και οι πρόωρες εκλογές...


Γεια σας,
η επιθυμία του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, με την "ευκαιρία" της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου

Συνταγματολόγοι και συνταγματολογιστές κάνουν τις παρεμβάσεις τους σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο, οι "παρεμβάσεις" τους είναι εμφανές ότι γίνονται για τα "πέντε λεπτά δημοσιότας" που αντιστοιχούν στον καθένα μας, παρά για να δοθεί λύση στο θέμα.

Το Σύνταγμα υπάρχει για να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, να θέτει όρια στις ελευθερίες του καθενός, να εξασφαλίζει την δημοκρατικότητα και να ορίζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Στο σημερινό Ελληνικό Σύνταγμα όμως, τα παραθυράκια είναι περισσότερα από τις παραγράφους. Η απόδειξη της χαλαρότητας και της αστοχίας του Συντάγματος, έρχεται από τους ίδιους τους "κατασκευαστές" του: τους συνταγματολόγους! Καθένας ερμηνεύει και ορίζει τα άρθρα του Συντάγματος με τον δικό του τρόπο και ακολουθώντας το δικό του στιγμιαίο συμφέρον...

Ακούμε τον τελευταίο καιρό ότι οι πρόωρες εκλογές με αφορμή την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι αντισυνταγματικές! Όμως ακούμε, από την αντίθετη πλευρά, βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις για το αντίθετο. Τι ισχύει τελικά?

Αν πάμε ακόμα παραπέρα, θα δούμε ότι το σύνταγμα ορίζει πως μπορεί ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές για "σημαντικό εθνικό λόγο". Θυμόμαστε όμως ότι στο παρελθόν έχει γίνει διάλυση της Βουλή με αιτία την "κατάρτιση εθνικού προϋπολογισμού". Είναι σημαντικός εθνικός λόγος ή είναι ετήσια υποχρέωση του υπουργείου οικονομικών?

Οι συνταγματολόγοι και οι νομικοί που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ, φωνάζοντας και "κλαίγοντας" για την καταπάτηση του Συντάγματος, θα ήταν χρησιμότερο να δούλευαν για την βελτίωσή του. Μιλάνε και συζητούν σήμερα για την αποτυχία του δημιουργήματός τους. Το Σύνταγμα πρέπει πάντα να είναι επίκαιρο, να προβλέπει και να διασφαλίζει.

Ας αντιληφθούμε λοιπόν ότι δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα, που ενδιαφέρεται να έρθει στην εξουσία. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να το κάνουν και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Φταίνε οι συνταγματολόγοι που δεν είναι σε θέση ούτε οι ίδιοι να ερμηνεύσουν το Σύνταγμα.

Άλλωστε, αν κοιτάξουμε λίγο πίσω μας, στο τρέχουσα κυβερνητική θητεία, θα βρούμε πολλά ακόμα παραδείγματα της σωστής ή λανθασμένης χρήσης τους "πολυ-ερμηνευόμενου" Συντάγματός μας... Μιλάω για το κλείσιμο της Βουλής, την "εκκαθάριση" των σκανδάλων και την κοπάνα της κυβέρνησης από την Βουλή...

Ας αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία...

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...

Γιώργος Φακίτσας

Οι πολλοί νόμοι σε μια χώρα είναι, όπως οι πολλοί γιατροί, σημείο αδυναμίας κι αρρώστιας.
Βολταίρος,1694-1778,Γάλλος Φιλόσοφος και Συγγραφέας


4 σχόλια:

  1. καλησπερα σας
    συμφωνω 100% με την αναρτηση!
    ετσι ακριβως τα βλεπω κ εγω
    θα τα λεμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπέρα,

    προσφατα εφτιαξα ενα blog που εχει πολλα
    tips & tricks σχετικα με τα blogs
    δες το στο

    http://www.johnpatrablog.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ας αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία..."

    Πολύ σωστός φίλε Γιώργο!

    Όμως, αν οι συνταγματολόγοι φτιάξουν το "τέλειο" Σύνταγμα, μετά δε θα χρειάζεται ερμηνεία και θα μείνουν χωρίς δουλειά!

    Αυτό θέλεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Laplace: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Θα περιμένω τα σχόλιά σας...

    @ikor: Φίλε Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Και βέβαια δεν θέλω να μείνουν οι συνταγματολόγοι χωρίς δουλειά. Κατά την γνώμη μου το τέλειο Σύνταγμα θα είναι και πάλι προσωρινό. Εκεί θα τους χρειαστούμε για να το προσαρμόζουν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.

    Προτιμώ προσωπικά να τους βλέπω να κάνουν διορθώσεις και προσαρμογές στα νέα δεδομένα της κάθε εποχής, παρά να τους βλέπω να λένε θεωρίες και ερμηνείες πάνω σε θέματα που δεν είναι σαφή.

    Να είστε καλα και σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη.

    Γιώργος Φακίτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή