Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2009

Χάρτινο διάβημα εναντίον Ατσάλινης Πένσας

Καλησπέρα σας,

παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες μία έντονη δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά των Τούρκων. Πρόσφατα, ζήτησαν και δέσμευσαν δύο περιοχές του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις. Μία ανάμεσα στην Σκύρο και τη Λέσβο και άλλη στο τρίγωνο μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Τήνου.

Εν ολίγοις, η ιστορία έχει ως εξής: Μία φρεγάτα που συμμετείχε στην άσκηση κοντά στην Σκύρο, έφτασε 4 μίλια από το Σούνιο. Τα παρατηρητήρια της Σκύρου και της Άνδρου, όταν είδαν την τουρκική φρεγάτα να απομακρύνεται από τον χώρο της άσκησης, θεώρησαν (!) ότι κατευθύνεται στο άλλο σημείο άσκησης, ανατολικά της Τήνου.

Θα ήταν πολύ χρήσιμος ένας χάρτης, έφτιαξα έναν ερασιτεχνικό με την βοήθεια του google maps. (Ζητώ συγγνώμη για την προχειρότητά του).
Πώς είναι δυνατόν κανείς να σκεφτεί ότι είναι λογικό κάποιος που θέλει να κινηθεί από το σημείο Α στο Β, να έχει πορεία και ρότα προς την Άνδρο? Αν αυτό θεώρησαν σε 2 παρατηρητήρια, τότε πρέπει κάποιος να εξετάσει την ικανότητα των ανθρώπων αυτών.
Ας αφήσουμε όμως το στρατιωτικό κομμάτι του δράματος, για να δούμε λίγο το πολιτικό. Αν δεν κάνω λάθος, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θέσει ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, είμαστε υπεχρεωμένοι να δίνουμε άδεια στρατιωτικών ασκήσεων στους Τούρκους, στην περιοχή του Αιγαίου. Αυτό να το δεχτώ, αφού άλλωστε το ίδιο κάναμε πρόσφατα και για τους Ρώσουν.
Όμως, δεν μπορεί η Τουρκία από την πλευρά της να προκαλεί τόσο έντονα τις τελευταίες μέρες και η Ελληνική αντίδραση να είναι ένα διάβημα! Προς θεού, δεν λέω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε πόλεμο. Πρέπει όμως να λάβουμε τα μέτρα μας. Τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι φανερό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, δεν είναι σε θέση να ελέγξει το στρατιωτικό παρακράτος. Η πίεση μας όμως πρέπει να είναι εντονότατη προς εκείνον. Δεν γνωρίζω τι είναι το "διάβημα¨ που κάνουμε, βλέπω όμως ότι είναι αναποτελεσματικό. Σκορπάμε διαβήματα δεξιά και αριστερά, μία με τα Σκόπια και μία με τους Τούρκους και δεν γίνεται τίποτα. Έχει γίνει έθιμο, η Τουρκία να προκαλεί με όπλα και εμείς να στέλνουμε διαβήματα με σαϊτες.
Σε διεθνές επίπεδο, θεωρώ απαράδεκτο, η Τουρκία να παραβιάζει τον εθνικό μας χώρο, άρα και τον Ευρωπαϊκό και η ΕΕ να μην αντιδρά. Θα μπορούσε π.χ. να άρει τα εμπορικά προνόμια που έχει η Τουρκία με την ΕΕ μέχρι την συμμόρφωσή της.Αυτή την στιγμή, έχουμε την Τουρκία να παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό χώρο με στρατιωτικά μέσα και την ΕΕ να δίνει προνόμια στην Τουρκία για τις εμπορικές της συναλλαγές με τις χώρες-μέλη! Και ακόμα χειρότερα, να εξακολουθεί η ΕΕ να θεωρεί την Τουρκία υποψήφια χώρα! Μία χώρα που δεν σε σέβεται όταν θέλει την βοήθειά σου, δεν θα σε σεβαστεί ούτε ως μέλος σου.
Εξίσου απαράδεκτο θεωρώ πως είναι η επιμονή μας στην Αμερικανική διαμεσολάβηση. Είναι φανερό (δεν το κρύβουν άλλωστε) ότι οι Αμερικάνοι είναι σύμμαχοι στην πράξη με τους Τούρκους και στα λόγια με εμάς. Δείτε με τι ευκολία "άδειασαν" την Ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του Αστακού! Τι περιμένουμε αλήθεια από αυτούς?
Πρόσφατα, είχαμε άλλο ένα άδειασμα. Δώσαμε άδεια στους Ρώσους για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όμως όταν έπρεπε να δέσουν για καύσιμα, προμήθειες και ξεκούραση, εκείνοι προτίμησαν την Τουρκία. Από εκεί αγόρασαν τα πάντα. Μπορείτε να μαντέψετε πως αντιδράσαμε... Με διάβημα!!!
Το θέμα μπορεί να πάει πολύ μακρυά. Από τις "μαύρες ζώνες" στο Αιγαίο, την Θεολογική σχολή της Χάλκης, τις συνεχείς παραβιάσεις, μέχρι τα χρήματα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Έχουμε διεθνή ανοιχτά μέτωπα που είναι στην ίδια κατάσταση πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε ακόμα ένα. Το Σκοπιανό. Σε κανένα όμως δεν φαίνεται να υπάρχει λύση. Η αιτία είναι η χλιαρή στάση της χώρας μας. Δεν δίνουμε την εντύπωση πως θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Οι απέναντι όμως προχωράνε, μας προσπερνάνε και σε λίγο δεν θα τους ενδιαφέρει καν για εμάς.
Μακάρι να βγω ψεύτης όμως πιστεύω ότι μακροχρόνια θα έχουμε δύο θέματα. Πρώτον, η Τουρκία θα καταφέρει να "νομιμοποιήσει" τις γκρίζες ζώνες και να αρχίσει συζήτηση για την διεκδίκησή τους και δεύτερον, τα Σκόπια θα ονομαστούν Μακεδονία, το αεροδρόμιό του Μ. Αλέξανδρος, το Εθν. Στάδιο Φίλιππος ΙΙ και η εθνική τους Οδός Μ. Αλεξάνδρου.
Όμως εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις γκρίζες ζώνες, ούτε τις ονομασίες προς τα Σκόπια. Αλλά μόνο για εσωτερική χρήση... Στο εξωτερικό ας κάνουν ότι θέλουν... Άλλωστε μία ζωή είμασταν κλεισμένοι στην χαζή περηφάνεια μας είμασταν, τώρα θα αλλάξουμε?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου