Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2009

Σε κάποιον πρέπει να λένε ψέμματα!

Γεια σας,
Σε λίγες μέρες, μετά την άρση των καταλήψεων στους δρόμους, η οικονομική ζωή της χώρας, θα προσπαθήσει να ξαναγυρίσει στους ρυθμούς της. Σε ποιους ρυθμούς όμως? Στους ρυθμούς της ύφεσης... Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες, οι επιχειρηματικές και οικονομικές εξελίξεις, εξακολούθησαν να είναι δυσάρεστες. Μεγάλες εταιρείες - κολοσσοί ανακοινώνουν συνεχώς απολύσεις προσωπικού (κατά χιλιάδες) και κλείσιμο μονάδων παραγωγής... Θα δούμε που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση...
Το θέμα είναι ότι στο εσωτερικό, τα μπλόκα των αγροτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τους κλειστούς δρόμους!
Από την μία μεριά είναι η κυβέρνηση, που μέσω του κ. Υπουργού, προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα είναι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και οι αποζημιώσεις των αγροτών θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα.
Από την άλλη μεριά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέσω της επιτρόπου κ. Μαριάν Φίσερ Μπόελ, ανακοινώνει ότι: "δεν έχουμε λάβει ακόμη σχετική ειδοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να χορηγήσει ενισχύσει ύψους 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες". Η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, να ενημερώσει πρώτα την επιτροπή για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει υπέρ των αγροτών, πριν ακόμα συζητηθούν στην Βουλή. Η κυβέρνηση αγνόησε την κοινοτική διαδικασία και η επιτροπή ενημερώθηκε για τις προθέσεις της μόνο μέσω του τύπου. Αυτή είναι η σοβαρότητα που δείχνει αυτή η κυβέρνηση, εκ μέρους της χώρας μας.
Πρέπει να τονίσουμε ότι χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τα 500 εκατ. ευρώ. Για να δοθεί η έγκριση, ο υπουργός θα πρέπει να πείσει την Δανή επίτροπο, στην συνάντησή τους την Τετάρτη, για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές τις ενισχύσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο, θα προσπαθήσουν να μιλήσουν για ποιοτική ζημία των αγροτικών προϊόντων, λόγω καιρικών φαινομένων. Ακόμα όμως και αν τα καταφέρει, κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα έρθει η έγκριση από την ΕΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή, δεν έκρυψε την της δυσφορία της για την συμπεριφορά της Ελληνικής κυβέρνησης. Και βέβαια, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην τηρήθηκε η διαδικασία από κυβερνητικής πλευράς, ακριβώς για να καθυστερήσει η υλοποίηση των υποσχέσεών της. Αυτό, το σημείο, σε σύνδεση με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, μπορεί να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο με τις πλάτες της ΕΕ στον χρόνο της χορήγησης του πακέτου και να προσθέσει τα 500 εκατ. ευρώ στις προεκλογικές της υποσχέσεις.
Όπως και να έχει το θέμα, πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση λέει ψέματα. Το θέμα είναι σε ποιόν τα λέει. Τα λέει στους αγρότες και ισχύουν τα προβλήματα με την επιτροπή? Ή τα λέει προς την επιτροπή οπότε ισχύουν όσα λέει στους αγρότες.
Όποια και να είναι η κατεύθυνση του ψεύδους, μία κυβέρνηση, ιδίως μέσω ύφεσης, δεν μπορεί να παίζει με 500 εκατ. ευρώ και ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να παίζει με τους αγρότες ή την ΕΕ. Το ψέμα έτσι και αλλιώς θα αποκαλυφθεί. Ή οι αγρότες θα ξανακλείσουν τους δρόμους και -ίσως- θα στείλουν την ΝΔ στην αντιπολίτευση, ή η ΕΕ θα μας επιπλήξει ακόμα μία φορά και θα εξαγριώσουμε τους εταίρους μας, λίγο πριν την ενδεχόμενη επιτήρηση της χώρας.
Αυτά δεν είναι σοβαρά... Πρέπει να καταλάβουμε ότι βαδίζουμε στην λεπτή γραμμή μεταξύ κοινοτικών εταίρων και κοινής εταίρας... Πρέπει να προσέξουμε προς τα που πρέπει να στρίψουμε...

Γιώργος Φακίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου